Amsterdam 16-20.10.2013

1. Rautatieasema 2. Nikolaos  3. Vanhakirkko   4. Uusi kirkko    5. Uusi tori 6. Oudeschans 7. Amstel

8. Muntplein 9. Begijnhof 10. Kanavat 11. Ij-järvi 12. Jordaan 13. Länsikirkko 14. Museoalue 15.Weeze

 

Satamassa on upea risteilyalus, AIDAsol, Sphinx –sarjan viides risteilyalus. Se valmistui vuonna 2010. Siihen mahtuu 2174 matkustajaa.  Laiva on 252 m pitkä ja 32 m leveä.

En ole aikaisemmin oikein ajatellut, että Amsterdamista pääsee suoraan merelle kanavaa pitkin. Noin 25 km pituinen Pohjanmeren kanava (Noordzeekanaal) rakennettiin vuosina 1865-76. Sittemmin kanavaa on syvennetty ja levennetty ja muuten uudistettu moneen kertaan. Kanavan yli ei ole rakennettu siltoja, jotka estäisivät korkeiden laivojen pääsyn merelle. Sen sijaan kanavan ali on rakennettu tunneleita. 

Amsterdamin satamassa on hieno konserttitalo, Muziekgebouw aan 't IJ (IJ:n musiikkitalo), jossa esitetään nykyaikaista klassista musiikkia. Rakennus avattiin vuonna 2005. Se sijaitsee Ij-järven alittavan tunnelin päällä, kymmenen minuutin kävelymatkan päässä r-asemalta. Rakennuksen suunnitteli tanskalainen arkkitehtitoimisto 3XN. Rakennukseen kuuluu myös Bimhuis, konserttisali, jossa esitettään jazzia ja improvisoitua musiikkia. Musiikkitalon naapurissa sijaitsee korkea Mövenpick –hotelli. Hotellissa on 408 tyylikästä ja mukavaa huonetta, joissa on viiden tähden varustus sekä upea näkymä yli satama-alueen.

 

Kun Ij-järveltä mennään siltojen ali Itäsatamaan (Oosterdok), näkyy vasemmalla Nemo, Alankomaiden suurin tiedekeskus, jossa saa tehdä ja kokea itse: runsaasti työkaluja, pelejä ym. Onkohan se jonkin Tikkurilan Heurekan alankomaalainen vastike?

Sitten purjehdimme Itäsatamassa sijaitsevan uuden kirjastotalon (ohi, josta vesibussin englanninkielinen korvalappustereo antoi hyvän selostuksen niin kuin kaikesta muustakin. Mutta sen minkä englannin kielellä yhden kerran korvaan kuulee, häipyy kyllä alta aikayksikön muistista. Onneksi Wikipedia tietää. Julkinen kirjasto (Openbaare Bibliotheek) on yleisnimi kaikille Amsterdamin kirjastoille. Ensimmäinen kirjasto avattiin Keizersgrachtille 1919. Vuoteen 2007 mennessä kirjastojen lukumäärä on kasvanut 28:aan, lainauspisteiden lukumäärän ollessa 43, johon sisältyy mm. sairaalat. Suurin kirjasto, Centrale Bibliotheek, muutti vuonna 1977 Prisengrachtille ja 30 vuotta myöhemmin Itäsatama-saareen, päärautatieaseman itäpuolelle. Tämä on Euroopan suurin kirjasto. Lattiapinta-ala on 28 500 m², jakautuen 10 kerrokseen, rakennuksessa on 1200 istuinpaikka ja 600 tietokonetta, jotka on varustettu internetyhteydellä. Henkilökuntaa on 200. Jos ei nyt ihan kaikkia tietoja luetella, niin kerrottakoon kuitenkin, että polkupyörille on varattu 2000 parkkipaikkaa. 80 miljoonaa € maksaneen rakennuksen on suunnitellut Jo Coenen, Alankomaiden entinen valtionarkkitehti.

Kirjaston oikealla puolella kuvassa (vesibussin ikkunan läpi) näkyy Amsterdamin konservatorio eli musiikkiakatemia. Se on Amsterdamin ammatillisen taideyliopiston haaraosasto, joka on Alankomaiden suurin musiikkiakatemia. Opetusta annetaan klassisessa musiikissa, jazzissa, musiikin historiassa, musiikkikasvatuksessa ja oopperan opetusta. Oppilaitoksen vanhin edeltäjä perustettiin vuonna 1884 ennen Concertgebouwn perustamista. Akatemia ehti toimia monissa eripaikoissa yli sadan vuoden aikana ja eri nimillä, mutta Itäsatama -saaren uudisrakennus valmistui vuonna 2008. Hollantilaisen arkkitehdin suunnittelu perustuu japanilaiseen malliin, jossa käytävät kiertävät lasiseinäistä rakennusta, jonka sisäosassa sijaitsevat konserttisalit, luokkahuoneet ja opintosalit. Lasiseinien valo ulottuu luokkahuoneisiin asti eikä muuta päivävalaistusta tarvita. Käytävät toimivat meluvallina.

 

Amsterdam on täynnään vedessä kelluvia rakennuksia, yksi erikoisimmista tämä kiinalainen ravintola, joka on ihan kirjaston vieressä r-aseman suuntaan. Vuonna 1984 valmistuneessa ravintolassa on 700 asiakaspaikkaa. Rakennus on Hongkongin Jumbo-ravintolan pienoiskopio.

Tämä oli viimeinen kohde ennen kuin vesibussimme lipui asema-altaan edestä Damrakin kanavaan, omalle paikalleen.

Etusivu

Seuraava