Amsterdam 16-20.10.2013

1. Rautatieasema 2. Nikolaos  3. Vanhakirkko   4. Uusi kirkko  5. Uusi tori 6. Oudeschans 7. Amstel

8. Muntplein 9. Begijnhof 10. Kanavat 11. Ij-järvi 12. Jordaan 13. Länsikirkko 14. Museoalue 15.Weeze

 

Asema-aukion itälaidalla sijaitsee roomalaiskatolinen Sint Nicolaas (Pyhän Nikolaoksen)-kirkko. Tämä katolinen kirkko korvasi vuonna 1887 valmistuessaan monta salaista kappelia, jotka oli rakennettu katolilaisten vainojen aikana. Arkkitehti Adrianus Bleijs (1842-1912) suunnitteli kirkon yhdistelemällä useita tyylejä, joista merkittävimpiä olivat uusbarokki ja uusrenessanssi. Virallisesti P. Nikolaoksen basilikaa kutsutaan nimellä P. Nikolas muurien sisällä, koska kirkko sijaitsee kaupungin vanhimmassa osassa kaupunginmuurien sisäpuolella.


Varhaiskatolista perinnettä noudattaen alttari on kirkon keskipiste, johon katseet kohdistuvat kirkkoon astuttaessa. Pääalttarin yläpuolella on Maximilian I:n kruunu, mikä symboli löytyy eri puolilta Amsterdamia. Ristikäytävän keskellä kohoaa kahdeksankulmainen torni ja barokkikupoli, jonka päällä on lanterni ja risti. Kirkon pohjakaava perustuu klassisen kolmilaivaisen ristikirkon malliin, jossa on yksi poikkilaiva.

 Kuori sijaitsee keskilaivan itäpäädyssä, kuten tavallista. Keskilaivan ja poikkilaivan muodostamissa kulmissa on kaksi sivukappelia, jotka on omistettu Marialle ja Joosefille. Saarnatuolillakin on oma paikkansa. Se on korkokuvin koristeltu. Pyhien patsaita näkyy siellä täällä muistuttaen ihmisistä, jotka ovat jättäneet syvän jäljen kirkon historiaan.  

 Kirkon seiniä kiertää Jeesuksen ristintien 14 asemaa. Kristuksen kärsimyshistoria kelaa kristinuskon ydinsanomaa. Huomattavaa tämän kirkon ristintien kuvituksessa on sen monikerroksisuus. Uuden testamentin kuva on kaikkein suurin ja keskeisin, mutta sen yläpuolella on aina Vanhan testamentin profeetallinen esikuva. Kaksoiskuvasarja alleviivaa testamenttien välistä yhteyttä. Pelastushistoria on pidemmälle aikavälille ajoittuva tapahtumasarja kuin Jeesuksen kärsimyshistoria. Uuden testamentin kuvan vieressä tai alla on vielä myöhempään kirkon historiaan liittyvän merkittävän henkilön kuva, esimerkiksi Tuomas Akvinolaisen. Kirkkoisät ja kirkon opettajat ovat antaneet panoksensa kirkon sanoman leviämiselle.

 

 

Länsipäädyn sisäänkäynti ja ruusuikkuna. Restauroidun kirkon sisällä on 1800-luvulla rakennetut Sauer –urut, joita käytetään sekä orkesterisoittimina että jumalanpalvelusten säestyssoittimina.

Kirkon 125-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2012  kirkko ylennettiin pikkubasilikasta basilikaksi.

 Rautatieasemalta johtaa suora katu ja siihen liittyvä kanava Damrak  (rak = suora) vanhan pörssirakennuksen ohi kaupungin keskustaan, Dam -aukiolle. Jos ei jaksa kävellä kilometrin päässä olevalle Damin aukiolle, sinne voi mennä monella ratikalla tai metrolla. Monumentaalinen pörssitalo, Beurs van Berlage (1903) on antanut leimansa kadulle; Amsterdamin pörssistä on käytetty nimeä Damrak samaan tapaan kuin New Yorkin pörssiä kutsutaan Wall Streetiksi. Pörssirakennusta pidetään arkkitehti Hendrik Berlagen merkittävimpänä työnä. Rakennuksen selkeissä linjoissa ja materiaaleissa (tiili, lasi ja teräs) tiivistyvät aikansa rakennustaiteen vallankumouksellisimmat ideat, jotka heijastuivat koko Eurooppaan ja enteilivät modernia arkkitehtuuria. Nykyään rakennus toimii konsertti- ja näyttelytilana. Talossa on upea kahvila. Nykyinen pörssi sijaitsee tämän rakennuksen lounaispuolella pörssiaukion itälaidassa. Amsterdamissa alkoi kaupankäynti vuonna 1602. Pörssin perusti Hollannin Itä-Intian (nykyinen Indonesia)  kauppakomppania jakaakseen painettuja osakkeita ja joukkovelkakirjoja. Myöhemmin se uudelleennimettiin Amsterdamin pörssiksi ja oli samalla ensimmäinen, joka kävi arvopaperikauppaa. Se fuusioitui vuonna 2000 Pariisin ja Brysselin pörssien kanssa Euronext-muotoon ja uudeksi nimeksi tuli Euronext Amsterdam.   

 

Damrak -katu tunnetaan hotelleistaan, ravintoloistaan, baareistaan ja valuutanvaihtopisteistään. Damrakin varrella oleva vanha kortteli on täynnä kapeita katuja, niin kapeita, että herää kysymys, kuinka kaksi tanakkaa henkilöä ohittaa toisensa. Pörssin vasemmalla puolella oleva katusokkelo on amsterdamilaisten kielessä Oude Zijde eli Vanha puoli. Keskiajalla siellä oli makasiineja.

Etusivu

Seuraava