Amsterdam 16-20.10.2013

1. Rautatieasema 2. Nikolaos  3. Vanhakirkko   4. Uusi kirkko    5. Uusi tori 6. Oudeschans 7. Amstel

8. Muntplein 9. Begijnhof 10. Kanavat 11. Ij-järvi 12. Jordaan 13. Länsikirkko 14. Museoalue 15.Weeze

Uudelta torilta 200 m etelään sijaitsee korean tornin kruunaama renessanssityylinen kirkko, Zuiderkerk (Eteläkirkko). Runsaita yksityiskohtia sisältävä torni on alaosastaan neliskulmainen ja yläosaltaan kahdeksankulmainen tornin. Kulmissa on vapaasti seisovia pylväitä. Huipulla seisoo lyijyllä päällystetty puinen huippu. Kirkon torniin on vapaa pääsy.

Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1603. Englantilainen arkkitehti Sir Christopher Wren ihaili suuresti tätä Hendrick de Keyserin piirtämää pyhäkköä. Sen käyttö kirkkona lakkasi vuonna 1929. Kirkon suunnittelija de Keyser on haudattu tähän kirkkoon vuonna 1621. Tällä kirkolla oli suuri merkitys Rembrandtille, joka asui lähellä kirkkoa. Kirkon torni hallitsee maisemaa. Se valmistui vuonna 1614. Hemony -veljesten suunnittelemat kirkon kellot soittavat sävelmää. Kellot asennettiin vuonna1656. Kirkossa on keskilaivan lisäksi kaksi matalampaa sivulaivaa, kuusi uloketta toscanalaisten pylväiden erottamana, puusta rakennettu tynnyriholvikatto ja vinokatossa olevat pystyikkunat. Väritetyt ikkunat korvattiin läpinäkyvillä ikkunoilla.

Rembrandtin lapsista kolme on haudattu Zuiderkerkiin. Paikallisen legendan mukaan Rembrandt maalasi Yövartion kirkossa, koska hänen oma studionsa oli liian pieni. Toisen maailmansodan viimeisenä sotatalvena, ’nälkätalvena’, kirkko toimi tilapäisenä ruumishuoneena, koska ihmiset kuolivat nopeammin kuin heidät ehdittiin haudata. Vuonna 1970 kirkko oli romahtamispisteessä. Kirkko korjattiin vuosina 1976-79. Vuodesta 1988 alkaen se on toiminut kaupungin informaatiokeskuksena, jossa pidetään vaihtuvia näyttelyjä sekä pysyvä näyttely; viime mainittuun kuuluu Amsterdamin kaavaluonnos vuodelle 2020. Vuodesta 2006 alkaen kirkossa on myös kuuluisuuksien seinä. Siihen on koottu hollantilaisia merkkihenkilöitä, jotka ovat antaneet merkittävän panoksen yhteiskunnalle esimerkiksi laupeudentyön saralla. Vuonna 2011 kirkosta tuli Hollannin kansallisen historiallisen museon väliaikainen päämaja. Kirkkoa on mahdollista myös vuokrata yksityisiin ja yhteisöllisiin tapahtumiin mukaan lukien avioliittoon vihkimiset, päivälliset. kongressit, vastaanotot ja konsertit. Valitettavasti emme ehtineet käydä kirkossa sen aukioloaikana.

 

Sint-antoniestraatin päässä on pieni aukio, josta on ihastuttava näkymä vasemmalle Oudeschans (Uusi kanava) -kanavaa pitkin, jonka valitettavasti kaksi aina kuvaan tuppaavaa ihmishahmoa peittävät. Oikealla näkyy vähän vanhaa sulkuvahdin taloa (sluiswachterhuis), jossa nykyisin toimii pieni baarikahvila ja taustalla näkyy torni nimeltä Montelbaanstoren. Tämän sulun läpi ajoimme vesibussiristeilyllä. Tästä maisemasta löytyy nettipalapeli osoitteessa: http://www.teije.nl/puzzel/nederland/noordholland/puzzel-noordholland05.htm

Montelbaanstoren (kuva Oudeschansin koillispäästä kohti lounasta) rakennettiin vuonna 1512 kaupungin uuteen puolustusmuuriin ja oli alun perin tasakattoinen. Nykyisen rempseän koristeellisen katon lisäsi Hendrick de Keyser vasta vuonna 1606. Nykyisin kaupungin vesilaitos käyttää rakennusta toimistonaan.

 

 

 

 

Lähellä Montelbaan-tornia sijaitsee Binnenkant-kadulla mahtava Scheepvaarthuis, kuuden laivayhtiön perustama toimistorakennus. Vuosina 1913-16 valmistunut rakennus noudattaa hollantilaisen koulukunnan rakennustyyliä. Kaksitoista vuotta myöhemmin rakennukseen valmistui vielä lisäosa. Rakennuksen laivanmuotoinen kärkikulma kuvaa laivan keulaa, jota koristaa ylimpänä meren jumala Neptunus  ja hänen vaimonsa Amphitrite, joka pitää kiinni laivan ruorista. Rakennuksen sisäosa on hyvin koristeellinen.

Rakennuksessa toimii nykyään loistelias Grand Hotel Amrâth Amsterdam. Vaikkei asuisi hotellissa, siihen voi tutustua käymällä siellä lounaalla tai kahvilla.

 

 Palataksemme Sint-antoniestraatin eteläpään sillalle astumme Jodenbreestraatille (Leveä juutalaiskatu), jossa sillankulmassa sijaitsee taidemaalari Rembrandtin kotitalo. Rakennus  on punaisin ikkunaluukuin varustettu kolmikerroksinen tiilitalo. Taiteilija asui siinä vuodet 1639-1660. Rembrandt osti talon, kun hän oli noussut arvostettuun asemaan ja samalla vaurastunut. Hän teki itselleen ateljeen yläkertaan, missä luonnonvalo riitti valaisemaan mallit ja missä oli myös tilaa hänen lukuisille oppilailleen. Rembrandt  asui vaimonsa Saskian ja heidän pienen poikalapsensa Tituksen kanssa ensimmäisessä kerroksessa. Rembrandtilla ei valitettavasti ollut varaa asua talossa pitempään. Mieltymys kalliisiin esineisiin ja osaamaton rahankäyttö ajoivat hänet vararikkoon vuonna 1656 ja hän joutui myymään kaiken omaisuutensa, myös tämän talon, vuonna 1660.

Rakennus entistettiin kauttaaltaan 1990-luvun lopulla. Myös ateljee ja Rembrandtin Kunstkamer eli taidekamari on palautettu mahdollisimman tarkasti 1600-luvun alun asuun. Yläkerrassa on kauniisti näytteillä yli 250 Rembrandtin etsausta ja piirrosta. Rembrandtin kotimuseon pääsylipussa on kuva Rembrandtin etsauksesta Kristus opettaa (1640-luvulta). Matteuksen evankeliumia heijastavan kuvan arvellaan esittävän vuorisaarna alkua, jossa Jeesus opettaa: ”Autuaita ovat hengessä köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta”. Etsauksen on myös ajateltu esittävän Jeesusta parantamassa sairaita (Matt. 19) tai ottamassa luokseen lapsia.

Etsaus tunnetaan nimellä Sadan guldenin painokuva. Kerrotaan taitelijan ostaneen oman etsauksensa painokuvan sadalla guldenilla Mariette –nimiseltä painokuvakauppiaalta.

Etusivu    Seuraava