Amsterdam 16-20.10.2013

1. Rautatieasema 2. Nikolaos  3. Vanhakirkko   4. Uusi kirkko    5. Uusi tori 6. Oudeschans 7. Amstel

8. Muntplein 9. Begijnhof 10. Kanavat 11. Ij-järvi 12. Jordaan 13. Länsikirkko 14. Museoalue 15.Weeze

 

Siitä onkin kulunut jo 56 vuotta, kun on tullut käytyä edellisen kerran Amsterdamissa – lukuun ottamatta pari välilaskua, johon on sisältynyt kerran myös yöpyminen. Olin varannut Weezestä paikat Hollannin Nijmegeniin vievään syöttöliikennebussiin; sieltä on hyvä junayhteys Amsterdamiin. Weezestä on 50 km Düsseldorfiin ja runsaat 30 km Nijmegeniin.

Tässä ollaan vielä Nijmegenin asemalla. Taululla lukee junaan osoitteena Den Helder; se on paikka Amsterdamista pohjoiseen Länsi-Friisien saarien osoittavan niemen nokassa, mistä alkaa Atlantin valtameri.

Reilun tunnin junamatkan jälkeen seisoimme upean uusrenessanssityylisen 300 m pitkän rautatieasemarakennuksen edessä (Amsterdam Centraal). Päärautatieasema on rakennettu vanhan sataman paikalle, mikä merkitsi keskustassa tapahtuvan kaupan lakkaamista. Suuret rahtilaivat eivät voineet enää tuoda lastiaan keskustaan. Samalla kanavaverkon rahtikuljetukset keskustassa tyrehtyivät. Damrak-kadulle avautuva asemarakennus avattiin vuonna 1889. Uljaan aseman suunnitteli P.J.H. Cuypers, joka piirsi

myös Rijksmuseumin. Rakennuksia onkin vaikea erottaa toisistaan – ne ovat niin samannäköisiä.

Asema lepää kolmella tekosaarella 8687 puupaalun varassa. Aseman edessä on satama-allas, jonka vieressä sijaitsee valkea puurakennus, Noord-Zuid Koffiehuis, kahvila joka rakennettiin vuonna 1981 uudelleen vanhoista piirustuksista. Alkuperäinen rakennus purettiin, kun metro rakennettiin vuonna 1911. Rakennuksessa toimii turistitoimisto, josta ostimme Amsterdamin kartan ja kolmen vuorokauden paikallisliikennelipun.

Rautatieaseman länsipuolella (kuva yllä) on Ibis –hotelli ja Regardz Zilveren Toren –kokouskeskus (pyöreä rakennus). Rakennuksessa on 13 kokoushuonetta, joihin mahtuu 100 henkeä. Ilmeisesti rakennuksessa toimii myös hotelli.

 

Kartta, keskustan osio(alla)

Istahdimme ratikkaan, joka on Amsterdamissa hyvin palveleva kulkuneuvo ainakin keskustassa liikuttaessa. Suuri osa ratikoista lähtee päärautatieasemalta. Kartasta katsoimme hotellimme lähelle vievän ratikan.

Amsterdamissa on erikoinen tapa, että lippu vilautetaan lipunlukijaan kulkuneuvoon astumisen lisäksi aina myös kulkuneuvosta ulos poistuttaessa. Ratikan kovaääninen myös muistuttaa asiasta alinomaa papukaijamaisesti hollanniksi ja englanniksi.

Ei ollut muuten kovin vaikeaa löytää ratikkalipun esittämää (nukke)taloriviä. Kuva on jokapäiväiseltä ratikkareitiltämme Nieuwe Kerkin kohdalta, joka jää juuri ja juuri kuvan oikealle puolelle (kuva alla)

 Seuraava    Etusivu