Amsterdam 16-20.10.2013

1. Rautatieasema 2. Nikolaos  3. Vanhakirkko   4. Uusi kirkko    5. Uusi tori 6. Oudeschans 7. Amstel

8. Muntplein 9. Begijnhof 10. Kanavat 11. Ij-järvi 12. Jordaan 13. Länsikirkko 14. Museoalue 15.Weeze

 

Uuden kirkon länsipuolella, Niewezijds (Uuden puolen) Vorburgvalin kadun varrella on tämä hieno tavaratalo, Magna Plaza, joka rakennettiin vuonna 1899 kaupungin pääpostiksi. Valmistuessaan sen goottilaista arkkitehtuuria pidettiin aivan liian

koristeellisena postin käyttöön.

Rakennus saneerattiin vuonna 1990 kaupungin hienoimmaksi ostoskeskukseksi. Poikkesimme taloon sisälle. Rakennuksen keskiosa oli avonainen. Kiersimme liukuportaita ylimpään kerrokseen asti ja tulimme hissillä alas. Alakerroksessa oli Rembrandt –näyttely. Sitä mainostettiin sanoilla, että kaikki Rembrandtin maalaukset ovat nähtävillä. Kävimme tämän sijasta kuitenkin tutustumassa Rembrandtiin hänen kotimuseossaan.

Nyt mennään Damin aukiolta 300 m itään. Tullaan vaakakamarin (Waaggebouw) aukiolle. Vuonna 1488 kaupungin itäportiksi avattu De Waag on Amsterdamin vanhimpia rakennuksia. Tämä on osa  uutta muuria, joka rakennettiin vuoden 1452 tuhoisan tulipalon jälkeen. Pyöreiden tornien vuoksi rakennus muistuttaa satulinnaa. Porttirakennuksen edustalla järjestettiin 1500 -luvulla mestauksia. Tuomitut pidettiin ensimmäisen kerroksen sellissä ennen kuin heidät marssitettiin pölkylle. 1600-luvun alussa rakennuksesta tehtiin vaakakamari, jossa punnittiin kaupunkiin tuleva ja sieltä pohjoiseen Geldersekadea pitkin lähtevä rahti.

 

Killat käyttivät yläkerran saleja kokouksissaan ja lääkärikilta teki siellä anatomian ja muita tutkimuksiaan vainajien ruumiilla. Lääkärikilta tilasi Rembrandtilta sittemmin kuuluisat maalaukset Tohtori Deijmanin ja Tohtori Tulpin anatomianluennot, jotka alun perin riippuivat Waagin seinillä. Tohtori Tulpin 

anatomianluennot –maalaus sijaitsee Haagin Mauritshuisissa, mutta kopio maalauksesta on edelleen rakennuksen kahvilaravintolassa. Kävimme siellä ihastelemassa rakennuksen goottilaista sisustusta.

Vaakakamari suljettiin 1800-luvun alussa ja Waag joutui vähemmän maineikkaaseen käyttöön toimien jonkin aikaa jopa huonekalukauppana.

Nieuw Markt (Uusi tori) ympäröi Waagia ja siellä järjestetään viikon mittaan erilaisia toreja.

Jos kävelee Waagin pohjoispuolelle, niin kanavan reunalla odottaa tämä patsas. Se  on pystytetty Amsterdamin kultaiselta ajalta syntyisin olevan runoilijan, Gerbrand Adriaensz. Brederon (1585 - 1618) muistoksi. Tämä luonnollisen kokoinen veistos kuvaa miestä, joka halaa naista takaapäin ja pitää kättään tämän vatsan päällä. Koholla olevaan leninkiin pukeutunut nainen näyttää nojautuvan mieheen. Hän pitää käsivarsiaan ristissä rinnan päällä ja näyttää olevan tyytyväinen miehen lähentelyyn. Siitä huolimatta katsojasta miehen käytös tuntuu sopimattomalta. Veistos kuvaa Brederon teosta The Spanish Brabander( veistos on vuodelta 1968). Bredero kuvasi kirjallisessa tuotannossaan Amsterdamin elämän nurjaa puolta keskiajalla.

Patsaan takana Geldersekaden suunnassa kaukana näkyy korkea torni, Schreierstoren, joka kuului vuonna 1480 valmistuneeseen uuteen kaupunginmuuriin, kuten vaakahuone. Historian tutkijat kiistelevät siitä, miten torni on saanut nimensä. Toisten mukaan nimi tulee sanasta schreien, joka tarkoittaa itkemistä ja viittaa merimiesten vaimoihin, kun nämä tulivat saattamaan puolisoitaan matkaan. Toiset väittävät nimen tulevan sanasta scherpe (terävä) ja viittaavan siihen, että torni on muurin terävässä mutkassa. Tässä kuvassa ei kuitenkaan näy Schreierstorenista muuta kuin kartiomainen huippu; rakennus peittyy edessä olevan sillan kuorma-autoon.  Otetaan siitä erillinen lähikuva.

Etusivu
Seuraava