Amsterdam 16-20.10.2013

1. Rautatieasema 2. Nikolaos  3. Vanhakirkko   4. Uusi kirkko    5. Uusi tori 6. Oudeschans 7. Amstel

8. Muntplein 9. Begijnhof 10. Kanavat 11. Ij-järvi 12. Jordaan 13. Länsikirkko 14. Museoalue 15.Weeze

 

 

Lähdimme kotimatkalle jo lauantai-iltapäivänä, koska lennon Weezestä oli määrä lähteä sunnuntaiaamuna klo 7. Ei muuta kuin ratikalla rautatieasemalle kimpsujen ja kampsujen kanssa. Piletti luukulta ja sen jälkeen raiteelle 5b. Mutta matkan varrella oli jo toinen valoruutu, jossa opastettiin Nijmegenin junalle, joka lähtee puoli tuntia aikaisemmin kuin olimme varautuneet. Ei se mitään, astuimme tähän junaan kysyttyämme kanssamatkustajilta, että meneehän tämä juna Nijmegeniin. Juna oli aika täynnä.

Muutaman minuutin kuluttua Intercitymme porhalsi tämän rakennuksen edestä. Se oli Amsterdamin Ajaxin kotikenttä.

Vaikken ollut saanut kirjallista vahvistusta syöttöliikenteen paluukuljetuksesta, sellainen ilmestyi kuitenkin sovitusti Nijmegenin r-aseman eteen ja - pienen urputuksen jälkeen – suostui jättämään meidät Weezen keskustaan hotelli Alt Weezen eteen lentoaseman sijasta, jonne meidän oli tarpeen hakeutua vasta seuraavana aamuna. Kun oli vielä valoisaa, kävimme tutustumassa pikku kaupunkiin. Kävimme r-asemalla katsomassa junien aikatauluja ja yhteyksiä – siis ihan pelkästä uteliaisuudesta. Junia näytti menevän Düsseldorfiin tasatunnein. Weezen keskusta oli yhtä tiilikivipihaa, saksalaisella perusteellisuudella muotoiltu. Keskellä kylää oli iso kirkko.

 

Kirkon vieressä oli tämä Fransiscuksen näköinen patsas: Luulo ei ole tiedon väärtti. Tarkistettuani asian patsas esittää katolisen seurakunnan suojeluspyhimystä, Pyhää Cyriakusta. Diakoni Cyriakus oli sorrettujen puolustaja ja kiusattujen auttaja. Hänen jalkojen juuressa on Paholainen kuin Lalli Pyhä Henrikin jaloissa (Ilpo vain peittää näkyvyyden). Vähän matkan päässä kirkosta oli kahta syleilevää naishahmoa esittävä, vanhaa ja nuorta, esittävä patsas. Varmaan Maria ja Elisabet, kaksi odottavaa äitiä, toinen Vapahtajan äiti, toinen Vapahtajan edelläkävijän äiti?

Aikamoinen häslinki oli sunnuntaiaamuna klo 5 hotellien Alt Weeze ja Jägerhof edessä, kun taksit ottivat kyllä matkustajia Jägerhofista, mutta yksikään ei tullut Al Weezen eteen. Minun piti soittaa kaksi kertaa taksifirmaan, jossa ensin vakuutettiin taksin olevan unterwegs ja toisella kerralla ryhdyttiin toimeen.

Lähtiessämme Weezestä oli vielä pimeää, vasta Itämeren ylle tultaessa alkoi aamu sarastaa, mutta maisemat olivat paksun pilviverhon peitossa. Lappeenrantaan tultaessa ilma kirkastui kuin tilauksesta. Ilma oli yhtä kirkas kuin mielenmaisema kotiin palatessa.

Etusivu    Amsterdam (alkuun)