Etiopia 17-26.2.2015

1.Istanbul - Addis 2. Addis Abeba  3. Kohti Jimmaa 4. Dekkaan 5. Sailem 6. Elämää Sailemissa
7. Jumalanpalvelukset 8. Paluu Jimmaan 9. Soddu - Arba Minch 10. Chamo 11. Chencha 12. Paluumatka

  

Kävimme katsomassa yhtä suojattua lähdettä, joka on rakennettu projektimme varoilla. Miehet ottivat kulauksen vettä osoittaen, että se kelpaa juotavaksi sellaisenaan.

Seuraavaksi meidät ohjattiin katsomaan mehiläispönttöjen valmistusta ja käyttöä. Puu oli sentään jo kaadettu valmiiksi. Tässä työvaiheessa puu pilkottiin mehiläispönttöjen mittaisiksi paloiksi. Puu halkaistiin kahtia ja puolikkaiden sisus koverrettiin ontoksi. Koverretut puolikkaat savustettiin sisältä. Puolikkaat sidottiin yhteen ja savustaminen jatkui vielä. Sitten yksi mies kiipesi puuhun käyttäen apunaan insetistä (= valebanaanista) valmistettua köyttä. Hän kiersi köyden puun ympäri ja teki siihen jalalle sopiva silmukan. Noustuaan silmukan päälle hän sitoi köyden uudelleen yläpuolelleen ja teki taas silmukan. Silmukoita piti tehdä niin monta kuin oli tarpeen päästäkseen latvan korkeudelle. Astuttuaan seisomaan latvassa olevaan puun haarukkaan hän veti köyden irti solmuistaan ja asetti köyden puun haarukkaan niin että toinen pää putosi yhdelle puolelle, toinen vastakkaiselle puolelle. Maassa seisovat apurit sitoivat köyden toiseen päähän mehiläispöntön ja vetivät sen ylös puun haarukkaan. Vetämistä tietysti helpotti se, että puu oli hieman kallellaan eikä oksia ollut estämässä vetämistä.
Puussa oleva mies sitoi köydellä pöntön kiinni puun oksaan. Sitten hän laskeutui köydellä alas puusta antaen köyden liukua ison varpaan ja etuvarpaan välistä, maassa olevien miesten pitäessä kiinni köyden molemmista päistä. Miehen laskeuduttua köysi vedettiin maahan. Voihan tuo mehiläispöntön puuhun vieminen näyttää helpolta, mutta en tekisi samaa perästä.

Matka jatkui autolla. Uusi metsän halki kulkeva tie näkyy kiemurtelevien puiden oksien takana.  Mitä puita nämä sademetsän alkuperäislajikkeet ovat? Sain opetuksen puiden nimistä kaffan kielellä, mutta en rasita lukijoitani näillä tiedoilla.

Meidät oli kutsuttu yhden mandjoperheen kotiin kyläilemään. Hän vaikutti tavallista äveriäämmältä. Majaan johtava tie oli kauniisti koristeltu ja siistitty viimeisen päälle. Tien molemmin puolin oli hienoja kukkaistutuksia kuin gladioluksia. Kuvassa tien oikealla puolella valebanaaniviljelmiä, vasemmalla puolella banaaneja. Siellä oli myös kahvipensaita. Kahvimarjat oli jo poimittu.  Talo oli jaettu saviväliseinillä kolmeen osaan, olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja keittiöön. Olohuoneen (kuvassa) seinillä oli katolistyyppisiä kiiltokuvamaisia Kristuskuvia ja amharan kielen aakkostaulu.


Nautimme kahvia ja hunajaleipää.  Meille oli järjestetty insetin valmistusta (= valebanaani) esittävä näytös. Työtä tekevät naiset oli puettu inset-hameisiin. Ensin puu kuoritaan kuin sipuli. Insetin ydinosa nuijitaan hyytelöksi, josta tehdään puuroa. Ydinosasta saadaan maittavinta ruokaa. Ytimen ympärillä olevista siivuista raastetaan syötävä ”liha” irti kuiduista, joista tehdään köyttä. Inset –hyytelö asetetaan insetin lehdillä päällystettyyn maakuoppaan muhimaan muutamaksi kuukaudeksi. Hyytelön sekaan lisätään hapate. Osasta hyytelöä tehdään kotcho-leipää. Inset -massa leikataan siten, että jäljellä olevat kuidut menevät pieneksi silpuksi. Silputtu aines kääritään insetin lehteen.

Valmis paketti laitetaan levylle paistumaan, minkä jälkeen se on valmis tarjoiltavaksi.

Vielä näytettiin savenvalantaa. Ympäristöstä löytyy hyvänlaatuista savea, joka veden avulla muotoillaan käsin, liekö hieman varpaita hyväksi käyttäen, halutun muotoiseksi astiaksi, joka kai sitten poltetaan. Sitä ei kuitenkaan näytetty.

Sitten meidät istutettiin huvimajaan ja jälleen tarjottiin, arvatkaas mitä? Kahvia ja hunajaleipää tietenkin.

Kylältä aukeaa idyllinen näkymä ympäristöön. Onpas tuolla sievä mökki. Se on Kirsin ja Riston koti.

Tässä se on. Vasemmalla Leikoloiden pitkäaikainen ystävä Ato Alemu, joka oli koko vierailumme ajan paikalla kuin isäntä ikään.


    

Sunnuntaiaamuna kokoonnuimme aamupuurolle Leikoloiden olohuoneeseen. Leikoloiden kodissa taitaa olla vain kolme huonetta. Se on siis hyvin vaatimaton mummon mökki. Seinät on tehty savesta, mutta päällystetty rappauksella, joka saa seinät näyttämään kiviseiniltä. Mukavuuksia kodissa ei ole, ei sähköä, ei vesijohtoa eikä viemäröintiä. Huussi sijaitsee ulkona inset-pellon takana. Mökin ympäristöä ei ole vielä vallannut eucalyptus, vaan alkuperäiset sademetsän puulajit.

 

 

 

Etusivu    Seuraava