Etiopia 17-26.2.2015

1.Istanbul - Addis 2. Addis Abeba  3. Kohti Jimmaa 4. Dekkaan 5. Sailem 6. Dabin koulu 7. Elämää Sailemissa
8. Jumalanpalvelukset 9. Paluu Jimmaan 10. Soddu - Arba Minch 11. Chamo 12. Chencha 13. Paluumatka

Soddu

Sitten olemmekin Soddussa, Wolaitan vyöhykkeen pääkaupungissa, joka sijaitsee 2 100 m korkeudella rotkolaakson vehreällä ja kukkulaisella jyrkänteellä. Seutu tunnetaan maissin viljelystään. Kaupunki sijaitsee suuren Damot -vuoren juurella ja sieltä avautuvat mainiot näkymät n. 30 km päässä ja useita satoja metrejä alempana sijaitsevalle Abbaya –järvelle.  Kävimme syömässä viehättävässä ravintolassa, jossa tarjoilu oli niin hidasta, että jatkoimme matkaa ennen kuin kahvi ehdittiin kantaa pöytää.

Soddun jälkeen alkaa näkyä Abbaya-järvi ja järven eteläreuna, jossa kapea kannas erottaa järven alempana olevasta Cahamo-järvestä.

  

Arba Minch (= 40 lähdettä)

Ajamme Arba Minchin läpi ja suunnistamme rotkon reunalla sijaitsevaan Paradise Lodge –hotelliin. Hotelli on tosiaan hienolla paikalla. Lentokentän takana siintää Abbaya. Etelän suunnassa näkyy Chamo. Keskelle jää Jumalan sillaksi kutsuttu kannas.

Arba Minch (= 40 lähdettä) on entisen Gamu Gofan vyöhykkeen pääkaupunki, johon kuuluu kaksi taajamaa, noin 4 km etäisyydellä toisistaan. Väkiluku on vähän yli 70 000 (vuoden 2007 tilaston mukaan) eli se on suunnilleen Hosainan kokoinen. Alakaupunki Sikela on suurempi ja vilkkaampi kauppakeskus ja asuintaajama, kun taas eteläisemmässä yläkaupungissa, Shechassa on vaatimattomia hallituksen rakennuksia, hotelleja ja hallituksen työntekijöiden asuntoja. Pääkaupunkistatuksestaan huolimatta Arba Minch jää pikku kaupungiksi, semminkin kun se jakautuu kahteen pieneen osaan yhden suuren sijasta. Kaupunki sijaitsee kuitenkin hienolla paikalla, suuren rotkolaakson rinteessä 1300 m korkeudella.

Rinteeltä avautuu näköala vuoriharjanteelle, joka erottaa Abbayan ja Chamon järvet toisistaan.

Tällä alueella sijaitsee Nechisaarin (”valkoinen ruoho”) kansallispuisto, joka suojelee suuria osia Abbaya- ja Chamojärvistä. Ilman ajoneuvoakin voi kävellen tai veneellä liikkuen tutustua kaupungin lähiympäristöön. Kaupungin länsipuolen vuoret kohoavat 4000 m korkeuteen. Nechisaarin750 km² laaja kansallispuisto perustettiin vuonna 1974. Se on yksi Afrikan upeimpia luonnonpuistoja. Maisemallisesti vain Ngorongoro Tansaniassa vetää sille vertoja. Puisto sijaitsee suuressa rotkolaaksossa 1000-1650 m korkeudella. Se suojelee sekä itäistä Nechisaariksi nimettyä savannia kuin suuria osia Abaya- ja Chamojärvistä kuin myös ”Jumalan sillaksi” kutsuttua järviä erottavaa kannasta. Abbayajärvi on suurin rotkolaakson järvistä, pinta-alaltaan 1 070 km². Järvi näyttää hyvin ruosteenkarvaiselta, mikä johtuu rautayhdisteiden runsaudesta. Eteläisempi Chamo järvi on kooltaan vain yksi kolmasosa edellisestä. Se on väriltään sinisempi. Järvessä asustaa runsas virtahepo- ja krokotiilipopulaatio. Kuumat lähteet, joista kaupunki on saanut nimensä, sijaitsevat kallion juurella Bekele Mollan hotellin lähellä. Vaikka lähteet sijaitsevatkin puiston sisällä, sinne on vapaa pääsy. Lähteiden ympärillä olevaa aluetta peittää tiheä metsä, jota voi parhaiten tarkkailla kävellen. Lähteiden luona on uima-allas virkistäytymistä varten. Lähteille voi mennä kahta tietä. Lyhempi reitti lähtee Shechasta jyrkkää polkua pitkin alas kalliolta, joka sijaitsee Bekele Mola –hotellin vieressä. On syytä varoa eksymästä, sillä polku ei ole selvästi merkitty. Varmemmin perille lähteille johtava tie on yleinen tie Sikelasta. Ensiksi on kuljettava puiston sisäänkäynnin suuntaan. Juuri ennen puiston päämajaa on tienhaara. Vasemmalle johtava tie on viitoitettu puiston sisäänkäynnille johtavaksi; valitse siis oikealle johtava tie, joka seuraa kalliojyrkänteen alareunaa 3 km matkan. On vielä ohitettava matala, mutta tiheä pensaikko ja ihastuttava pikku metsikkö ennen kuin saavutaan lähteille. Tämä tie tarjoaa oivan paikan lintujen tarkkailuun. Siellä on runsaasti marakatteja, gurezoja sekä oliivipaviaaneja. Lisäksi voi havaita dik-dikin ja jonkun suuremman antiloopin.

Nechisaarin kansallispuisto suojelee runsasta savannikasvillisuutta Jumalan sillalla olevista akasiapensaista tasangon laajoille ruohokentille asti. Järvien ja Arba Minchin välissä sijaitsevaa puistoa peittää tiheä rantametsä. Eliöiden monimuotoisuus merkitsee täällä noin 70 nisäkäs- ja 350 lintulajia. Puiston tieteellinen tutkimus on vielä lapsenkengissä. Vuonna 1991 Cambridgesta kotoisin oleva retkikunta havaitsi alueella 15 endeemistä perhoslajia ja kahdeksan endeemistä sudenkorentolajia. Sama retkikunta toi mukanaan aiemmin määrittelemättömän yökehrääjän siiven. Tämä Nechisaarin yökehrääjä sai nimen Caprimulgus Solala vuonna 1995. Tätä Etiopian endeemistä yökehrääjää voi pitää Afrikan siivekkäistä kaikkein vaikeimmin tavoitettavana, mistä johtuen siitä ei taida olla valokuvaa.

Sadekaudeksi puisto on pakko sulkea huonokuntoisten teiden takia. Turistien määrä on hyvin vähäinen, kerralla löytänet sieltä vain itsesi! ”Jumalan sillan” yli johtava tie mutkittelee kukkuloiden ympäri tarjoten joka kantilta upeita näköaloja yli Chamon ja sille muodostuneiden tuliperäisten saarten. Sillan jälkeen avautuvat huimat näkymät yli tasangon majesteettisten tuliperäisten kukkuloiden puiston itärajalle asti.

Paras paikka villieläinten tarkkailuun on Nechisaarin tasanko. Yleisin suuri nisäkäs on tällä alueella Burchellin seepra(Equus quagga burchellii), jota tapaa useimmiten satapäisen seepran laumana. Voi myös havaita Grantin gasellin ja jos onni käy myötä, harvinaisen Swaynen antiloopin. Tiettävästi alueella asustaa myös leijona, gepardi ja jopa Afrikan villi koira, mutta niitä nähdäkseen pitää käydä hyvä tuuri. Tasangon eteläosassa laidunnetaan karjaa; sinne muutti sisällissodan jälkeen joukko paimentolaisia. Järvien välistä kannasta peittää akasiakasvusto ja metsäalue, joka on Guntherin dik-dikin ja ison kudun kotiseutua. Chamojärven näköalapaikalta voi havaita krokotiilejä, virtahepoja ja vesiantilooppeja. Akasiakasvustossa viihtyvät sininärhet, varpuskutojat ja kottaraiset. Lisäksi Nechisaar on otollinen paikka petolinnuille.

Puiston sisäänkäynnin lähellä on rehevä metsän alakasvusto; villit viikunapuut kohoavat 30 m korkeuteen. Metsikkö tarjoaa paikan monipuoliselle eläimistölle: gurezoille, marakateille ja oliivipaviaaneille. Muita metsän villieläimiä ovat pensaskauris, pensassika ja pahkasika. Metsä tarjoaa hyvän paikan runsaalle lintulajistolle, mutta lintuja on vaikea havaita tiheän kasvillisuuden seasta. Melko varmasti voi kuitenkin havaita hopeanokkaisen sarvilinnun.

Etusivu    Seuraava