Arba Minch

Arba Minch (= 40 lähdettä) oli entisen Gamu Gofan provinssin pääkaupunki, johon kuuluu kaksi taajamaa, noin 4 km etäisyydellä toisistaan korkeuseron ollessa 2000 m kahden taajaman välillä. Väkiluku on vähän yli 70 000 eli se on suunnilleen Hosainan kokoinen. Alakaupunki Sikela on suurempi ja vilkkaampi kauppakeskus ja asuintaajama, kun taas eteläisemmässä yläkaupungissa, Shechassa on vaatimattomia hallituksen rakennuksia, hotelleja ja hallituksen työntekijöiden asuntoja. Pääkaupunkistatuksestaan huolimatta Arba Minch jää pikku kaupungiksi, semminkin kun se jakautuu kahteen pieneen osaan yhden suuren sijasta. Kaupunki sijaitsee kuitenkin hienolla paikalla, suuren rotkolaakson rinteessä 1300 m korkeudella. Rinteeltä avautuu näköala vuoriharjanteelle, joka erottaa Abbaijan ja Chamon järvet toisistaan. Tällä alueella sijaitsee Nechisaarin (”valkoinen ruoho”) kansallispuisto, joka suojelee suuria osia Abbaija- ja Chamojärvistä. Ilman ajoneuvoakin voi kävellen tai veneellä liikkuen tutustua kaupungin lähiympäristöön. Kaupungin länsipuolen vuoret kohoavat 4000 m korkeuteen. Kaupunkia voisi sijainniltaan verrata ehkä Kilimanjaro-vuoren juurella olevaan Moshiin sillä erolla, että jylhät näkymät ovat Arba Minchissä koko ajan näkyvillä, katsoi mihin suuntaan tahansa.

Arba Minchissä aloitti Norjan luterilainen lähetysliitto työn vuonna 1970. Siellä sijaitsee sairaala ja ammattikoulu.

 

Kulkuyhteydet ja majoitus

Ethiopian Airlines lentää Arba Minchiin kaksi-kolme kertaa viikossa ja jatkaa matkaansa Jinkaan, mikäli siellä oleva kiitorata ei satu olemaan liian vetinen. Uusi lentokenttä sijaitsee noin 7 km Sikelasta Sodduun johtavan tien varrella. Lentokentällä ei ole takseja, joten sieltä pitää kävellä kaupunkiin tai ottaa peukalokyyti. Arba Minchin ja Shashemanen välillä on runsaasti bussiliikennettä ja vähintään yksi päivittäinen vuoro Awasaan. Bussit lähtevät Sikelan keskuslinja-autoasemalta.; aamubussit pysähtyvät tavallisesti Shechassa Abaya –hotellin edessä, josta se ottaa kyytiin matkustajat ennen siirtymistä pääbussiasemalle. Jos olet matkalla Konsoon, Jinkaan tai Yabelloon, bussi Jinkaan kulkee kerran tai kahdesti viikossa; aikataulu voi heittää. Jos ei löydy sopivaa bussia, kannattaa hengailla pick-up -kuormureiden lähtöpaikassa Agipin korjaamon edessä Shechassa, josta kuorma-autot lähtevät noin klo 6. Sikelan ja Shechan välillä on säännöllistä pikkubussiliikennettä, joka lähtee aamuisin noin klo 6.30.

Bekele Mola –hotelli sijaitsee noin 2 km päässä Shechasta jyrkänteen reunalla, mistä avautuvat hienot näkymät järvien yli rotkolaakson itäosaan. Majoitustilat on hiljattain uusittu; ne tarjoavat kahden hengen bungaloweja kuumalla vedellä 120 birrin hintaan. Leiriytyminen maksaa 20 birriä hengeltä (sisältäen oikeuden käyttää suihkuja). Pitkä ruoho ei tee leiriytymisestä houkuttelevaa. Kohtuullinen ateria maksaa 14 birriä. Ruokailupaikan vaihtoehtoina on hyvin kulunut vanha ruokasali tai sievä veranta järvimaisemineen; ulkona syödessäsi pidä vahtia, etteivät puolikesyt oliviipaviaanit vie osaa ateriastasi.

Halvemman tason hotelleja ovat uusi Arba Minch –hotelli Shechassa (30 bir) sekä Tishuma ja Wibaate –hotellit (25 bir) kuin myös Abaya –hotelli viehättävässä paikassa päätien varrella. (30 bir). Viime mainitun hotellin kohdalla pysähtyvät linja-autot, mutta pitävät myös välillä aikamoista meteliä sopimattominakin aikoina. Baarissa on meteliä ja baaritytöt liehittelevät miesasiakkaita.

Arba Minchin ravintoloiden suosikki on kalaleike, mikä tarkoittaa voimakkaasti maustettua kastiketta ja paistettua tilapiaa sekä leipää ja salaattia (6-8 bir). Tätä ruokaa tarjoavat mm. Abaya –hotelli, Andiget ja Soma –ravintolat sekä Roza –hotelli. Saman saa myös Bekele Mollasta tuplahinnalla, mutta se onkin sitten ainoa paikka, jossa saa muitakin länsimaisia ruokia, ja maisema on upein. Parasta kalawottia saa Teruye –ravintolasta.

 

Retkikohteita

750 m päässä Shechasta Bekele Molan suuntaan sijaitseva turistitoimisto jakaa auliisti ajankohtaisia neuvoja. Nähtävyydeksi ei voi sanoa Shashemanen tien varrella, yliopistolla sijaitsevaa uima-allasta, mutta kuumana päivänä se voi olla houkutteleva. Myös vesiteknologian instituutiksi kutsutun yliopiston kampukselle kulkee linja-auto. Siellä on paljon aukeita viheriöitä; uima-allas sijaitsee kampuksen takaosassa: Vesi on kloorilla yliannostettu. Puolella sydämellä toimiva vartija laskuttaa uima-altaalla lekottelusta muutaman birrin. Viereisen rakennusryhmän luona on kioski, josta saa virvokkeita.

Taajaman ja järven väliin mahtuu pieni sademetsä, jonka läpi ajoimme.

 

Nechisaarin kansallispuisto

 

Tämä 750 km² laaja kansallispuisto perustettiin vuonna 1974. Se on yksi Afrikan upeimpia luonnonpuistoja. Maisemallisesti vain Ngorongoro Tansaniassa vetää sille vertoja. Puisto sijaitsee suuressa rotkolaaksossa 1000-1650 m korkeudella. Se suojelee sekä itäistä Nechisaariksi nimettyä savannia kuin suuria osia Abaija- ja Chamojärvistä kuin myös ”Jumalan sillaksi” kutsuttua järviä erottavaa kannasta. Abbaijajärvi on suurin rotkolaakson järvistä, pinta-alaltaan 1 070 km². Järvi näyttää hyvin ruosteenkarvaiselta, mikä johtuu rautayhdisteiden runsaudesta. Eteläisempi Chamo järvi on kooltaan vain yksi kolmasosa edellisestä. Se on väriltään sinisempi. Järvessä asustaa runsas virtahepo- ja krokotiilipopulaatio.

Nechisaarin kansallispuisto suojelee runsasta savannikasvillisuutta Jumalan sillalla olevista akasiapensaista tasangon laajoille ruohokentille asti. Järvien ja Arba Minchin välissä sijaitsevaa puistoa peittää tiheä rantametsä. Eliöiden monimuotoisuus merkitsee täällä noin 70 nisäkäs- ja 350 lintulajia. Puiston tieteellinen tutkimus on vielä lapsenkengissä. Vuonna 1991 Cambridgesta kotoisin oleva retkikunta havaitsi alueella 15 endeemistä perhoslajia ja kahdeksan endeemistä sudenkorentolajia. Sama retkikunta toi mukanaan aiemmin määrittelemättömän yökehrääjän siiven. Tämä Nechisaarin yökehrääjä sai nimen Caprimulgus Solala vuonna 1995. Tätä Etiopian endeemistä yökehrääjää voi pitää Afrikan siivekkäistä kaikkein vaikeimmin tavoitettavana, mistä johtuen siitä ei taida olla valokuvaa.

Kansallispuistossa on kahleeton ilmapiiri, mikä johtuu osittain tieverkostosta – sadekaudeksi puisto on pakko sulkea huonokuntoisten teiden takia. Turistien määrä on hyvin vähäinen, kerralla löytänet sieltä vain itsesi! ”Jumalan sillan” yli johtava tie mutkittelee kukkuloiden ympäri tarjoten joka kantilta upeita näköaloja yli Chamon ja sille muodostuneiden tuliperäisten saarten. Sillan jälkeen avautuvat huimat näkymät yli tasangon majesteettisten tuliperäisten kukkuloiden puiston itärajalle asti.

Paras paikka villieläinten tarkkailuun on Nechisaarin tasanko. Yleisin suuri nisäkäs on tällä alueella Burchellin seepra(Equus quagga burchellii), jota tapaa useimmiten satapäisen seepran laumassa. Voi myös havaita Grantin gasellin ja jos onni käy myötä, harvinaisen Swaynen antiloopin. Tiettävästi alueella asustaa myös leijona, gepardi ja jopa Afrikan villi koira, mutta niitä nähdäkseen pitää käydä hyvä tuuri. Tasangon eteläosassa laidunnetaan karjaa; sinne muutti sisällissodan jälkeen joukko paimentolaisia. Järvien välistä kannasta peittää akasiakasvusto ja metsäalue, joka on Guntherin dik-dikin ja ison kudun kotiseutua. Chamojärven näköalapaikalta voi havaita krokotiilejä, virtahepoja ja vesiantilooppeja. Akasiakasvustossa viihtyvät sininärhet, varpuskutojat ja kottaraiset. Lisäksi Nechisaar on otollinen paikka petolinnuille.

Puiston sisäänkäynnin lähellä on rehevä metsän alakasvusto; villit viikunapuut kohoavat 30 m korkeuteen. Metsikkö tarjoaa paikan monipuoliselle eläimistölle: gurezoille, marakateille ja oliivipaviaaneille. Muita metsän villieläimiä ovat pensaskauris, pensassika ja pahkasika. Metsä tarjoaa hyvän paikan runsaalle lintulajistolle, mutta lintuja on vaikea havaita tiheän kasvillisuuden seasta. Melko varmasti voi kuitenkin havaita hopeanokkaisen sarvilinnun.

Puiston Arba Minchin puoleisella alueella sijaitsee kuuluisa, mutta nimeltään harhaanjohtava krokotiilitori, jossa sadat suuret matelijat ottavat aurinkoa Chamo-järven rannalla. Krokotiilitorille johtava tie lähtee 3 km päässä puiston päämajasta heti Kulfo-joen ylittävän sillan jälkeen. Puiston päämaja on 2 km Arba Minchistä. On ajettava Sikelasta Soddun tietä noin 1 km ja sen jälkeen käännyttävä oikealle johtavalle sivutielle ammattikoulun jälkeen. Krokotiilitorille voi mennä myös moottoriveneellä, jonka voi vuokrata Shechan Marine Authoritystä. Nelivetoisen autonkin voi vuokrata päiväksi puiston päämajasta.

Kun paikalliset asukkaat puhuvat Nechisaarista, he eivät tarkoita koko puistoa, vaan tasankoaluetta. On tehty aloitteita puiston nimen muuttamiseksi niin, että sen nimen merkitys ei jäisi epäselväksi. On ehdotettu Eteläistä rotkolaaksoa ja Arba Minchin kansallispuistoa. Puiston sisäänpääsymaksu on 50 birriä/48 tuntia per henkilö.

Chamo-järvi houkuttelee runsaita lintupopulaatioita.

 

Kuumat lähteet ja metsä

Kuumat lähteet, joista kaupunki on saanut nimensä, sijaitsevat kallion juurella Bekele Mollan hotellin lähellä. Vaikka lähteet sijaitsevatkin puiston sisällä, sinne on vapaa pääsy. Lähteiden ympärillä olevaa aluetta peittää tiheä metsä, jota voi parhaiten tarkkailla kävellen. Lähteiden luona on uima-allas virkistäytymistä varten. Lähteille voi mennä kahta tietä. Lyhempi reitti lähtee Shechasta jyrkkää polkua pitkin alas kalliolta, joka sijaitsee Bekele Mola –hotellin vieressä. On syytä varoa eksymästä, sillä polku ei ole selvästi merkitty. Varmemmin perille lähteille johtava tie on yleinen tie Sikelasta. Ensiksi on kuljettava puiston sisäänkäynnin suuntaan. Juuri ennen puiston päämajaa on tienhaara. Vasemmalle johtava tie on viitoitettu puiston sisäänkäynnille johtavaksi; valitse siis oikealle johtava tie, joka seuraa kalliojyrkänteen alareunaa 3 km matkan. On vielä ohitettava matala, mutta tiheä pensaikko ja ihastuttava pikku metsikkö ennen kuin saavutaan lähteille. Tämä tie tarjoaa oivan paikan lintujen tarkkailuun. Siellä on runsaasti marakatteja, gurezoja sekä oliivipaviaaneja. Lisäksi voi havaita dik-dikin ja jonkun suuremman antiloopin.

 

Krokotiilitila ja Abbaija-järvi

Kansallisen luonnonvarojen osaston ylläpitämä krokotiilitila sijaitsee noin 6 km kaupungin ulkopuolella lähellä Abbaija-järveä. Tilalla kasvatetaan noin 8 000 krokotiiliä, iältään 1-6 –vuotiaita. Osa krokotiileistä on kuoriutunut järveltä löydetyistä munista. Tilalla on noin 12 häkkiä täynnä krokotiilinpoikasia. Tilalle pääsee Sikelasta seuraamalla Soddun tietä 4 km paikalle osoittavaan tienviittaan asti. Sivutiellä pitää ylittää silta joen yli ja kiertää kaupungin lentokentän kiitorata oikealta. Päätieltä tilalle on 2 km. Sen voi kulkea kävellenkin, jolloin voi paremmin havaita villieläimiä, lintuja ja apinoita. Tie kulkee 500 m krokotiilifarmin ohi lentokentän päähän Abbaija-järven rantaan. Siellä voi nähdä virtahepoja ja krokotiilejä luonnontilassa sekä dikdikkejä ja helmikanoja.

 

Chencha

Mainitseepa kelle tahansa Arba Minchin asukkaalle ylängöllä sijaitsevan pikku kaupungin Chenchan nimen, niin tällä käy jo kylmät väreet. Kaupunki sijaitsee 2900 m korkeudella Guge-vuoren kukkuloilla, tietä pitkin 37 km etäisyydellä Arba Minchistä. 1600 m nousu 22 km matkalla vie korkealle tasangon yläpuolelle tarjoten hienot näköalat järvien suuntaan. Kuvia Chenchasta. Chenchasta suurin kiinnostuksen kohde on omaperäinen dorse -heimo, joka rakentaa erikoisia mehiläiskeon muotoisia, kaksikerroksisen talon korkuisia (6 m) ruohomajoja, jotka kestävät yhden dorselaisen eliniän. Kun talon perustukset alkavat mädäntyä, voi yläpuolella olevan rakennelman helposti siirtää toiseen paikkaan. Dorset valmistavat hienoja shamma- , gabi- ja netelakankaita, joita on myytävänä tien varrella.

Chenchaan pääsee ajamalla Arba Minchistä 14 km Soddun suuntaan ja kääntymällä sen jälkeen vasemmalle kuivan ajan sivutielle, josta on matkaa Dorsen kylään 15 km ja siitä vielä 8 km Chenchaan. Dorselaiset viljelevät tupakkaa, insetiä ja muita viljelykasveja.

 

Etusivu    Etiopiamateriaali