1. Genova, asema 2. Genova, San Lorenzo 3. Genova, keskusta 4. Genova, Ferrari 5. Portofino
6. Torino, San Carlo 7. Torino, Castello, Duomo 8. Roomalainen Torino 9. Basilica di Superga 10. Via Lattea
11. Susa 12.Ivrea 13. Roomalainen Aosta 14. Pyhä Orso, duomo
Vauhdissa olevan juna ikkunasta otettu kuva, jossa näkyy linna. Tämä lienee Nus-joen laaksossa oleva Fenixin linna. Siinä tapauksessa tämä on yksi Aostan laakson kuuluisimpia linnoja; se on turistien suosiossa, mihin varmaan vaikuttaa tornien lukumäärä. Linnan dokumentoitu historia alkaa vuodesta 1242. Alppihuippujen hallitsema Aostan laakso on hienosti säilyneiden keskiaikaisten linnojen, perinteisten kylien ja mahtavien roomalaisjäänteiden seutua. Sille myönnettiin 1948 autonomia tunnustukseksi ranskalaisperäiselle kulttuurilleen ja ranskan kielelleen.

Aluetta ympäröivät Euroopan korkeimmat vuoret, Ranskan, Sveitsin ja Italian Mont Blanc, Monte Rosa, Matterhorn ja Gran Paradiso. Suosituin paikka on Courmayeur, sekä talviurheiluun että lähtökohtana kesäisille retkille autolla, jalkaisin tai köysiradalla.

Karttaopas Aostasta. Aosta, Valle d’Aostan pääkaupunki, on teollisuuskeskus ja vierailijoiden suosima. Kaupunkia sanotaan usein Alppien Roomaksi, ja pitkät säilyneet osat kaupungin muuria, Prota Pretoria (pääportti), roomalainen teatteri, Augustuksen riemukaari ja muinaisen forumin jäännökset ovat vaikuttavia muistoja antiikin ajoilta. Aosta on saanut nimensä roomalaisesta nimestä Augusta Praetoria, josta se kansan suussa on saanut lyhennetyn muodon.
Tämä näyttää kaupungintalolta ja taitaa ollakin sellainen: ylhäällä lukee Hotel deVille ja alhaalla Municipio.

Tämä on vanhaa muuria, Porta Pretoria; holvikaarien kaksoisriviä reunustaa keskiaikainen torni. Alkuperäinen portti oli 2,5 m korkeammalla kuin nykyinen. Aostan turistitoimisto löytyy sieltä, mistä pitääkin, tästä portigongista.
Itään päin mentäessä tullaan Augustuksen riemukaarelle. Siihen lisättiin katto 1700-luvulla.

Jatkettaessa matkaa itään tullaan roomalaiselle sillalle. Jossain oppaassa kerrottiin, että Aostaan näkyy Mont Blancin huippu. Eipä ehditty sitä tiirailemaan.
Palattaessa keskustaan tullaan hyvin säilyneelle roomalaiselle teatterille, jonka fasadi on 20 m korkea. Kuvassa ellipsin muotoisen amfiteatterin kivisiä istuimia. Tilaa on ollut 20 000 katsojalle.

Roomalaisen forumin jäänteitä.

Etusivu    Seuraava