1. Genova, asema 2. Genova, San Lorenzo 3. Genova, keskusta 4. Genova, Ferrari 5. Portofino
6. Torino, San Carlo 7. Torino, Castello, Duomo 8. Roomalainen Torino 9. Basilica di Superga 10. Via Lattea
11. Susa 12.Ivrea 13. Roomalainen Aosta 14. Pyhä Orso, duomo

Piazza de Ferraria voi kutsua kaupungin keskukseksi. Tärkein ostoskatu on aukiolta itään johtava Via XX Settembre. Genovan kartassa on kansikuva tästä aukiosta pronssisine suihkulähteineen, joka on vuodelta 1936. Suihkukaivo ei valitettavasti ollut vielä toiminnassa.

 

Aukion laidalla on mm. jugendtyylinen pörssirakennus sekä uudistettu uusklassinen Carlo Felicen teatteri (kuva alla), jonka edessä on Italian vapaustaistelijan, Giuseppe Garibaldin (1807-82) patsas. Aukion ympärillä sijaitsevat historialliset korttelit.

Aukion etelälaidalla on barokkityylinen, vuosina 1589-1606 rakennettu Jeesuksen kirkko, joka tunnetaan myös Pyhien Ambrosiuksen ja Andreaan kirkkona.

 

Vanhan keskustan itälaidalla on uudempaan kaupunkiin johtava vanha itäportti, Porta Soprana, jonka lähellä sijaitsee Kolumbuksen talo ja 1100-luvulta peräisin oleva Pyhän Andreaan luostarin piha; vain se on jäljellä muinaisesta luostarista (kuva alla oikealla).

 

Luostarin pihan takana näkyy Ferrarin aukiolla sijaitsevan pörssitalon torni. Luostaripihan takana on Piazza Dante, jossa uskotaan sijaitsevan Kolumbuksen lapsuudenkodin, Casa de Cristoforo Colombo. Talo on itse asiassa 1700-luvun ennallistus.

Muuten katunäkymät ovat hyvin kirjavia. Enimmäkseen nämä kadut ovat kävelykatuja. Matteuksen aukiolta itään löytyy tällainen viehättävä aukio, jolla on suihkulähdeveistos. Talojen seinillä on erilaisia veistoksia.

 

 

 

Tämä taisi olla Municipio eli vanha kaupungintalo (Palazzo Doria-Tursi) Via Garibaldilla. Se on arkkitehtien G. ja D. Ponzellon Niccolo Grimaldille suunnittelema renessanssipalatsi 1500-luvun puolivälistä. Grimaldi tunnettiin lempinimellä "Monarca".  Grimaldin jouduttua vararikkoon palatsin osti Tursin herttua, Giovanni Andrea Doria, kuuluisan amiraalin veljenpoika. Kaupungintalona palatsi toimi vuodesta 1848 alkaen. Palatsissa säilytettään kuuluisaa Paganinin viulua vuodelta 1742, jota Paganini-viulukilpailun voittaja saa soittaa kerran vuodessa.

 

 

Hotelliltamme oli vain parin sadan metrin matka satamaan, jonka maisemaa hallitsee pylväiden varaan rakennettu kaupungin ohitustie. Satama on Genovan sydän ja sen vaurauden alkuperä. 1000-1100-luvuilla Genovasta kasvoi merenkäyntivaltio. Genova on Italian suurin satama; laitureita on 28 km. Paikka on edelleen vilkkaan työelämän keskus, jonne rakennettiin 1960-luvulla telakoita ja toimistorakennuksia. Keskiaikaisesta kukoistuksesta on vielä jäljellä merisataman Lanterna-majakka (korjattu 1543), joka jäi kuitenkin satamarakennusten ja moottoritien taakse. Lanternaan sytytettiin tuli ohjaamaan laivoja satamaan. Nykyaikaisia satama-alueen rakennuksia ovat Renzo Pianon suunnittelema konferenssikeskus ja yksi Euroopan suurimmista akvaarioista, Aquarium. Näihin hienouksiin emme valitettavasti ehtineet tutustumaan.

Etusivu Seuraava