1. Genova, asema 2. Genova, San Lorenzo 3. Genova, keskusta 4. Genova, Ferrari 5. Portofino
6. Torino, San Carlo 7. Torino, Castello, Duomo 8. Roomalainen Torino 9. Basilica di Superga 10. Via Lattea
11. Susa 12.Ivrea 13. Roomalainen Aosta 14. Pyhä Orso, duomo

Aostaan meno oli samanlaista seikkailua kuin matka Susaan. Astuimme Ivreaan menevään junaan. Tiesimme, että siellä pitää vaihtaa. Tähän asti kaikki onnistui ihan hyvin, vaikka vähän oudoksutti, kun juna läksi puksuttamaan takaisinpäin Chivassossa. Juna lähti kuitenkin selvästi toiselle radalle. Ivreassa piti ehtiä sopivasti Aostaan menevään junaan, mutta juna oli sen verran myöhässä, että vaihtoaikaa ei jäänyt yhtään. Tullessamme Ivreaan viereisellä raiteella oleva juna oli juuri lähdössä, mutta siitä ei saanut selvää, minne se oli menossa. Kun kiersimme ison ylikulkusillan yli asemahalliin, selvisi, että siinä se Aostan juna meni. Seuraava lähtisi kolmen tunnin päästä. Muuten junia kulki välillä tunninkin välein, mutta tähän kohtaan osui kolmen tunnin väli. No ei muuta kuin Ivreaan tutustumaan. Aseman luona olevasta opaskartasta näimme, että Ivrean i-piste on kaupungin toisella laidalla.

 

Kun ensin kulki koko kaupungin halki, pääsi viimein sinne, mikä olisi tarvittu lähtiessä, Ivrean opaskartta. Kun aikaa oli runsaasti, päätimme ensiksi nauttia kahvit asemaravintolassa. Tilasin yhden mustan kahvin ja yhden latten. Merja sai kahvin ja minä maitolasillisenEmoji. Ravintoloitsija kai ajatteli, että ovatpa ulkomaalaiset aika erikoisia. Ylitämme Dora-joen sillan. Taustalla näkyy vanha roomalainen silta. Se tuhoutui vuonna 1704 kaupunkia valloitettaessa, mutta rakennettiin uudelleen 1716 vahtitornein varustettuna

Kiersimme Castelloon, linnaan, jonka rakennutti Savoijin kreivi Amadeo VI, lähinnä puolustukselliseen tarkoitukseen. Tältä korkealta paikalta voi valvoa sekä kaupunkia että Aostan laaksoon johtavaa tietä. Suorakaiteen muotoisen linnan hammastettu muuri kohoaa 34 m korkeuteen. Linnaan pääsee vain laskusillan kautta. Vuosina 1700-1970 linnan toimi poliittisten vankien ja rikollisten vankilana.

Linnan lähellä on Pyhälle Marialle omistettu tuomiokirkko, jonka rakennutti 900 luvulla piispa Warmondo Arborio osoittaakseen valtaansa vastustajalleen ivrealaiselle Arduinolle. Ennen linnan rakentamista katedraalin kellotornit olivat kaupungin korkeimpia torneja. Kirkko rakennettiin tiettävästi Apollolle pyhitetyn roomalaisen temppelin paikalle, jonka käyttötarkoitus oli muutettu 300-luvulla kristilliseksi kirkoksi. Vanhan kirkon jäänteitä voi havaita vielä nykyisestä rakennuksesta, jonka 1800-luvulla rakennettu julkisivu noudattaa uusklassista tyyliä ja sisätila barokkia.

Sitten takaisin asemalle ja Aostaan vievään junaan.

Etusivu    Seuraava