1. Genova, asema 2. Genova, San Lorenzo 3. Genova, keskusta 4. Genova, Ferrari 5. Portofino
6. Torino, San Carlo 7. Torino, Castello, Duomo 8. Roomalainen Torino 9. Basilica di Superga 10. Via Lattea
11. Susa 12.Ivrea 13. Roomalainen Aosta 14. Pyhä Orso, duomo

Liguria jakautuu kahteen osaan, läntiseen rannikkoon (Riviera Ponente = laskevan auringon riviera) ja läntiseen rannikkoon (Riviera Levante = nousevan auringon riviera). Läntinen rannikko on mäkisempi ja maalauksellisempi. Vuoren rinteet putoavat jyrkästi mereen. Halusimme lähteä tutustumaan Riviera Levanten maisemiin. Juna on halpa ja hyvä kulkuneuvo, mutta ei aina ihan ongelmaton. Ainakin tämä junareissu tuotti monia yllätyksiä. Astuessamme junaan Genovan Principen asemalla luulimme junan vievän meidät ilman ongelmia Santa Margheritaan, josta menisimme bussilla Portofinoon. Mutta junapa pysähtyikin parin km päähän Genova Brignoleen ja kaikki matkustajat poistuivat. Joku ilmoitti. että tämä juna jää tähän. Menimme viereiseen junaan. Meille kerrottiin, että se jää Genova Nerviin. Hyppäsimme kolmanteen junaan, jossa vakuutettiin junan menevän Santa Margheritaan. Meni toki, muttei pysähtynyt siellä vaan körötteli Rapalloon. Sama ongelma oli paluumatkalla. Meille kerrottiin Santa Margheritassa, että juna ei pysähdy siellä, joten meidän on taas mentävä Rapalloon. Teimme niin, mutta juna pysähtyikin Sante Magheritessä Barring teeth smile. Ilmakaan ei näyttänyt parhaita puoliansa.

Mutta tulipa nähtyä myös Rapallo. Tämä on keskusliikenneasema (kuva alla), jossa takana on kaupungintalo ja kirkko torneineen ja parin sadan metrin päässä meri. Ranta-aukiolla on hieno soittolava, jossa on upea kattofresko. Keskusaukiolla olevat talot ovat värikkäitä ja boordein koristeltuja. Hienoa!

 

Sitten ollaan jo Santa Margheritan bussipysäkillä odottamassa bussia, joka vie Portofinoon. Pysäkki sijaitsee meren rannalla. Mutta miksi Portofinoon? No, kerran sain palapelin, joka esitti Portofinon satamaa. Ajattelin silloin, että idyllinen paikka, missähän se oikein sijaitsee? Opaskirja kertoo, että Riviera di Levanton kaunein paikka on pieni Portofino. Se on pikemmin kalastussatama kuin lomakeskus, vaikka sen takana kohoavilla kukkuloilla onkin jokunen äärimmäisen hieno hotelli tai yksityinen huvila.

 

Ja nyt olemme siellä. Merivesi oli niin korkealla, että se lainehti satamalaiturille. Satamassa oli myös eläinpatsaspuisto, jonka vierestä lähti portaat ylös kukkulalle.

 

Kiva näköalapaikka kylään on kukkulalla oleva Pyhän Yrjön kirkon (San Giorgio) piha. Pihassa on upea mosaiikkikiveys. Kirkon pronssiovessa on reliefinä toteutettu sarjakuvakatekismus.

 

Kirkon takana on kylän hautausmaa; jos nämä ovat arkkuhautauksia, niin jokaisella on vain arkun kokoinen tilansa muurissa. Hautausmaan takaa näkyy kukkula, jonne pääsee polkua pitkin. Niemenkärjessä on majakka (faro), jolta on loistavat näköalat pitkin rannikkoa. Me tyydyimme vain katsomaan kirkon pihan länsilaidalta mereen putoavaa kalliota. Jos joskus vielä tulisi käytyä täällä – ehkä kuukautta verran lämpimämpään vuodenaikaan - voisi patikoida lähellä oleviin kalastajakyliin. Niemimaan länsikärjessä olevaan Punta Chiappaan on matkaa 5 km. Sieltä näkyy koko Riviera.

Etusivu    Seuraava