1. Genova, asema 2. Genova, San Lorenzo 3. Genova, keskusta 4. Genova, Ferrari 5. Portofino
6. Torino, San Carlo 7. Torino, Castello, Duomo 8. Roomalainen Torino 9. Basilica di Superga 10. Via Lattea
11. Susa 12.Ivrea 13. Roomalainen Aosta 14. Pyhä Orso, duomo
Torinosta on lyhyt matka Aviglianaan. Siellä sijaitsee Sacra di Michelen kirkko, joka tunnetaan torinolaisen kirjailijan, Umberto Econ kirjasta Ruusun nimi sekä sen pohjalta tehdystä elokuvasta. Luulin, että Susan suuntaan mennään Porta Susan asemalta. Tehtyämme turhan pyrähdyksen Porta Susaan, ehdimme ajoissa Porta Nuovasta lähtevään Aviglianan junaan. Perille päästyämme aloimme tiedustella, millä konstilla pääsemme San Micheleen. Baarista annettiin taksin numero. Yritimme tsiigata kadulta taksia, mutta yhtään ei ollut näkyvissä. Lopulta aloimme pitää huonona koko ideaa San Micheleen menosta.

Kartasta näkyy reitti Torinosta länteen kuvan alalaidassa. Kuvassa näkyy alalaidassa Torinon talviolympialaisista 2006 tuttu paikannimi Oulx sekä kartan yläosassa monista urheilukisoista tuttu Val d’Isere - jos näkyy!

Vuodenaikakaan ei ollut sopiva lähteä vuorelle, joka kyllä näkyi hyvin kadulle asti. Menimme siis takaisin r-asemalle ja ostimme sieltä meno-paluu –piletit Susaan. Ja eikun taas odottelemaan junan lähtöä! Viimein olimme junassa, joka ajaa körötteli ihan sen vuoren juurelta, jonka huippu kyllä näkyi, mutta jäi saavuttamatta. 
Luulimme junamme menevän suoraan Susaan ja katsoimme vain jollekin asemalle saavuttuamme, lukiko siinä Susa. Istuimme pari tuntia junassa ja ihmettelimme, että onpa se Susa kaukana. Viimein saavuimme paikkakunnalle nimeltä Bardonecchia. Kaikki poistuivat junasta. Meille selvisi pikku hiljaa, että Susa oli toisen, rinnakkaisen radan varressa. Me olimme saapuneet viimeiselle asemalle, joka oli lähellä Ranskan rajaa.  Tällaiselta näytti pieni alppikylä, johon olimme kysymättä eksyneet.

Tulipahan suoritettua pieni jaloittelu täälläkin. Bardonecchiosta pääsee tuolihissillä Punta Colomionin vuorelle, josta avautuu hyviä patikointimaastoja. Jälkiviisaudella olen ottanut selvää siitä, että Bardonecchian ja Sauze d’Oulxin kaltaisissa kylissä on säilynyt perinteisiä kivi- ja puurakennuksia, jotka ovat olleet tyypillisiä tälle alueelle vuosisatojen ajan. Tämä seutu on torinolaisten suosimaa viikonloppuretkien kohde. Alppien läpi kulkeva tie on nimeltään Via Lattea (maitotie/ linnunrata).

Me jäimme odottelemaan paluukyytiä asemalle, josta ehkä olisi yhteys Susaan.  Sellainen olisi kuulemma Bussoleno (kuvassa). Bussoleno ei ollutkaan ihan pieni kylä. Susan junaa odotellessa tein pienen kävelyn Bussolenossa. Viehättävä kaupunki.
Kivinen metsämies oli vastaanottamassa meitä Susan asemalla. Osaamatta italiaa kuvittelen kyltissä lukevan: Omassa laaksossaan isänmaan puolesta kaatuneille.

Opaskartan mukaan kaupungin päänähtävyydet ovat Siltakirkko ja sen vieressä oleva hiippakunnallinen sakraalitaiteen museo, Pyhän Justuksen tuomiokirkko, Savoijin portti, Augustuksen riemukaari, Adelaiden linna, Pyhän Fransiscuksen luostari ja roomalainen amfiteatteri.

Etusivu     Seuraava