1. Genova, asema 2. Genova, San Lorenzo 3. Genova, keskusta 4. Genova, Ferrari 5. Portofino
6. Torino, San Carlo 7. Torino, Castello, Duomo 8. Roomalainen Torino 9. Basilica di Superga 10. Via Lattea
11. Susa 12.Ivrea 13. Roomalainen Aosta 14. Pyhä Orso, duomo

Tässä on Neitsyt Marialle omistettu siltakirkko ja punaiseen, koristeltuun verhoon kääritty torni, jossa lukee ylhäällä hiippakunnan museo. Kävelimme keskustassa olevan kaupungintalon ohi ja tulimme roomalaisaikaiselle vesijohdolle (Terme Graziane 200-luvulta), jota kannattelevan holvikaaren läpi näkyy Augustuksen portti.
Portti on rakennettu vuonna 8 e.Kr. paikallisen gallialaisen päällikön ja keisari Augustuksen välisen liittosopimuksen muistomerkiksi.

Samasta paikasta kaakon suuntaan näkyy etualalla vanhoja roomalaisaikaisia kaupungin muureja ja nykyistä Susan kaupunkia. Kaupunki kukoisti roomalaisajalla. Roomalaiset lähtivät kaupungista 300-luvulla. Vesijohdon holvikaarien vieressä sijaitsee kreivitär Adelaiden linna. Vuonna 1046 kreivitär Adelaïde otti täällä vastaan puolisonsa Savoijin kreivi Oton ja antoi hänelle myötäjäisiksi Susan markiisikunnan ja Torinon kreivikunnan.
Linnassa toimii nykyään museo. Sen kokoelmat kertovat alppisolien ja Susan laakson alueen ratkaisevaa osaa Savoijin kuningasperheen tuhatvuotisessa historiassa. Näköala linnan viereiseltä puistoalueelta kaupungille. Vasemmalla tuomiokirkon torni ja oikealla Santa Maria Maggioren torni. Välistä pilkistää myös siltakirkon torni, nostokurjen kohdalla.

Tässä on amfiteatteri. Sen lähellä sijainnut Pyhän Fransiskuksen luostari ja kirkko jäivät meiltä näkemättä.

Tuomiokirkon vieressä on vaikuttava roomalainen portti, Porta Savoia, joka muistuttaa Torinon Porta Palatinaa. Se on 100-luvulta, uudelleen rakennettu keskiajalla. Taustalla näkyy romaaniseen tyyliin rakennetun tuomiokirkon torni. Kirkon ulkoseinässä on haalistuneita freskoja.

Tämä lunetin muotoinen fresko on paremmin säilynyt. Tornin seinässä on aurinkokello (kuva alla).

 

Sisätilan kuva on imuroitu postikortista. Pyhälle Justukselle omistettu tuomiokirkko on peräisin 1000-luvulta. Jälkeenpäin sisätila on käynyt läpi useita remontteja. Kirkossa on Bergognonelta peräisin oleva polyptyykki noin vuodelta 1500 sekä arvokas. Flaamilainen triptyykki 1300-luvulta (kuva yllä oikealla) esittää Neitsyt Mariaa ja pyhimyksiä.

Etusivu    Seuraava