1. Genova, asema 2. Genova, San Lorenzo 3. Genova, keskusta 4. Genova, Ferrari 5. Portofino
6. Torino, San Carlo 7. Torino, Castello, Duomo 8. Roomalainen Torino 9. Basilica di Superga 10. Via Lattea
11. Susa 12.Ivrea 13. Roomalainen Aosta 14. Pyhä Orso, duomo
Katedraalin pohjoispuolella on tehty arkeologisia kaivauksia, jotka saivat alkunsa, kun alettiin rakentaa Palazzo Realin uutta siipirakennusta. Kaivaukset ovat paljastaneet roomalaisaikaisen amfiteatterin. Teatteri on rakennettu vuosina 13 B.C. - 44 A.D. Teatterissa oli noin 3000 katsojapaikkaa; osa katsomosta oli katettu. Teatteri hylättiin 200-luvulla.

 

Lähellä roomalaisia muureja on tämä mahtava portti, Porta Palatina. Se on ainoana säilynyt antiikin aikaisista neljästä portista, jotka johtivat roomalaiseen Augusta Taurinorumin kaupunkiin. Portti on rakennettu 1. vuosisadalla. Se on yksi parhaiten säilyneitä roomalaisia portteja koko maailmassa. Portti on rakennettu tiilistä. Siinä on kaksi monikulmaista tornia, joita yhdistää kolmikerroksinen muuri. Legendan mukaan keisari Kaarle Suuri leiriytyi tässä vuonna 773.

Tuomiokirkon aukion lähituntumasta (Quadrilatero Romano) löytyy useamman korttelin laajuinen kirkkokeskittymä.
Pyhälle Dominicukselle omistettu kirkko on alun perin1200-luvun alusta. Kirkkoa on uudistettu moneen kertaan. Vuosina 1906-11 tehty restauraatio paljasti alkuperäisen arkkitehtuurin. Alkuperäiselle dominikaanikirkolle luonteenomaisia ovat ruusuikkuna ja holviruoteet. 
Dominikaanit ilmestyivät Torinon julkiseen elämään 1300-luvun alussa. He opettivat teologiaa yliopistossa. Kirkon kyljessä oleva luostari toimi inkvisitioistuimena. Noituudesta syytetyt naiset joutuivat täällä tuomiolle ja heidät suljettiin läheiseen senaatin vankityrmään.

Vasemman sivulaivan viimeisessä kappelissa, Capella della Madonna delle Grazie, on freskoja vuosilta 1350-60. Tältä aikakaudelta on säilynyt vain tämä kappeli. Kappeliin saa syttymän valon, kun uhraa euron kaiteessa olevaan boksiin.
Palazzo del Comunen pihalla on tilataideteos. Sitten lähdetään pikku hiljaa valumaan kohti hotelliamme. Sunnistamme Via Roman yli samansuuntaiselle kadulle, Via Lagrangelle.
Siellä on Guarini suunnittelema Palazzo Carignano, barokkitaiteen mestariteos. Massiivinen palatsi on tehty tiilistä, jotka on poltettu paikan päällä, jotta tiilet saatiin sopimaan rakennuksen kaarevaan muotoon. Suunnittelutyötä inspiroivat erään aikalaisseikkailijan Savoijin hovissa kertomat Amerikan intiaanitarinat. Yhdistyneen Italian ensimmäinen kuningas, Vittorio Emanuele II syntyi täällä.

Rakennuksessa on kammari, jossa kokoontui Italian ensimmäinen parlamentti. Kadun toisella puolella on teatteri. Seuraava rakennus etelään on museo Egizio, egyptiläinen museo. Vain Kairon museossa on edustavampi kokoelma Egyptin taideaarteita ennen 500-lukua. Rakennukseen kuuluu myös taidemuseo Galleria Sabauda, jossa säilytetään kuninkaallisen perheen taidekokoelmaa täydennettynä myöhemmillä lahjoituksilla. Kokoelmaan sisältyy flaamilaisten ja hollantilaisten mestarien, kuten Van Eyckin, Rembrandtin, Van Dyckin ja Jan Brueghelin teoksia.

Museon huomattavimpia aarteita on tämä Ramses II:ta esittävä patsas, joka on tuotu kadulle ihailtavaksi.
Etusivu
Seuraava