21. sunnuntai helluntaista, Perhejumalanpalvelus Kaislarannassa 13.10.02

Otsikko: Jeesuksen lähettiläät

Virret: 492, 502, 510,499.

Evankeliumi: Luuk. 10: 1-12

Herra valitsi vielä seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta ja lähetti heidät kaksittain edellään jokaiseen kaupunkiin ja kylään, johon hän aikoi itse mennä.

Hän sanoi heille: »Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen.

Menkää, minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Älkää ottako mukaanne rahakukkaroa, älkää laukkua älkääkä jalkineita. Älkää matkan varrella pysähtykö tervehtimään ketään. Ja kun tulette johonkin taloon, sanokaa ensiksi: 'Rauha tälle kodille.' Jos siellä on joku, joka on rauhan arvoinen, hän saa teidän toivottamanne rauhan. Ellei ole, toivotuksenne palaa teille. Jääkää siihen taloon ja syökää ja juokaa mitä teille tarjotaan, sillä työmies on palkkansa ansainnut. Älkää siirtykö talosta toiseen.

Kun tulette kaupunkiin ja teidät otetaan siellä vastaan, syökää mitä teille tarjotaan, parantakaa kaupungin sairaat ja kertokaa kaikille: 'Jumalan valtakunta on tullut teitä lähelle.' Mutta jos teitä johonkin kaupunkiin tultuanne ei oteta vastaan, menkää sen kaduille ja julistakaa: 'Me pyyhimme pois pölynkin, joka teidän kaupungistanne on jalkoihimme tarttunut - pitäkää hyvänänne! Mutta tietäkää, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle!' Minä sanon teille: Sodomakin pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sellainen kaupunki.»

Kristus ja hänen apostolinsa

Maiestas Domini with the Apostles, Unknown Spanish Master, c 1200. Web Gallery of Art.

http://www.kfki.hu/~arthp/html/m/master/zunk_sp/zunk_sp3/01maiest.html

 

Elämä on kokoontumista ja lähtemistä. Kokoon kutsulla on tarkoituksensa, se on oppimista ja tuttujen tapaamista. Hyvä kokous on sellainen, jossa on ollut kiva olla ja josta lähtee uuden voiman saaneena. Huonoon kokoukseen ei viitsi montaa kertaa tulla, äänestää jaloillaan eli jää pois, kun ei kokous vastaa osanottajan tarpeita. (Perhekerhoon tullaan tapaamaan toisia äitejä, äitejä, jotka ovat lapsiinsa sidottuja ja joutuvat elämään aika paljon vain omien lasten seurassa vailla toisten aikuisten seuraa. Perhekerhossa lapset löytävät ikäistensä seurassa ja viihtyvät. Äidit tapaavat toisiansa ja jutellen purkavat kokemuksiansa. Melkein joka kerta on myös joku aihe, josta keskustellaan alustuksen pohjalta. Opitaan uusia asioita. Nekin motivoivat tulemaan perhekerhoon. Jos ei olisi mitään asiaohjelmaa, ei ehkä pelkkä toisten tapaaminen riittäisi motivaatioksi.)

Tyttöleirille tullaan hauskan ohjelman takia. On mukava olla leirillä. On leikkejä, kilpailuja ja mukavaa yhdessäoloa. Voi olla myös opetustilanteita, jotka tuntuvat pitkästyttäviltä silloin kun joutuu istumaan pitkään vain kuuntelevana osapuolena. Jälkeenpäin nekin saattavat jäädä mieleen ikimuistoisina kokemuksina.

Koulussa kokoonnutaan oppimaan ja koulusta lähetetään joka päivä kotiin tekemään kotitehtäviä. Työpaikalle kokoonnutaan tai tehdään työtä lähetettyinä erilaisiin työpaikkoihin. Meillä oli kotiremontti, jota teki kaksi miestä. Tehtävä oli kylpyhuoneen kunnostaminen. Osan työstä miehet tekivät yksin, vaikka heitä olikin kaksi. Osan työstä he tekivät yhdessä. Tarvittiin näet enemmän kuin kaksi kättä joissakin töissä. Kaksi henkeä on mukava työpari. Kahdella henkilöllä voi olla työssä tarvittavaa erilaista osaamista. Kahdella hengellä on seuraa toisistaan. Työ sujuu rattoisammin. Minä olen joskus harmitellut, kun Jumala on luonut vain kaksi kättä ja tuntuisi, että neljä olisi paljon sopivampi määrä. Sitten olen huomannut, että onhan Jumala sentään luonut kaksi jalkaakin, jotka voivat palvella kolmantena kätenä siinä kuin suun. Kun on paljon tavaraa kannettavana, ovat molemmat kädet käytössä ja hampaissa roikkuu vielä jokin kannettava, jos ei muuta niin se auton avain! Paras apu on kuitenkin toista sukupuolta oleva työtoverini ja vaimoni, jonka kanssa meidän yhteen laskettujen käsien lukumäärä on neljä. Olemme eläneet työparina viimeiset 34 vuotta. ”Kaksin aina kaunihimpi.” On toki myös hurskaasti selitetty, että Jeesus lupaa olla läsnä siellä, missä kaksi tai kolme on koolla hänen nimessään.

Yhteiseen jumalanpalvelukseen tullaan pyytämään Jumalalta opastusta ja ohjausta elämän arkeen. Täällä kerrotaan, mitenkä elämä eletään Jumalan tahdon mukaan. Jumalan on elämän käsikirjoituksen laatija ja on hyvä elää niin kuin hän on sen suunnitellut. Silloin kaikki menee parhaiten. Mutta aina ei tule elettyä Jumalan tahdon mukaisesti. Kirkko on paikka, jossa kerrotaan Jumalalle puutteet ja epäonnistumiset. Jumala on kuin hyvä isä tai äiti. Hän sanoo: Älä välitä lapseni. Saat anteeksi rikkomuksesi. Jumala on minulle kuin äiti, joka puhaltaa kipeään kohtaan, johon on tullut haava tai mustelma. Sitten tuntuu jo paremmalta. Sitä varten on yhteinen jumalanpalvelus, että tulemme täällä hoidetuiksi. Saamme myös opastusta nykypäivän vaikeissa ongelmissa. Jumalanpalvelus on kuin akun latauspaikka. Kun kännykkäsi akusta on virta lopussa, mitä tapahtuu? Puhe rupeaa pätkimään ja kohta virta loppuu kokonaan. Akku pitää laittaa lataukseen. Sen jälkeen kännykkä toimii taas hyvin.

Jumalanpalveluksessa pannaan vanhanaikaiset kännykät ristiin ja pyydetään Jumalalta apua ja ohjausta. Silloin alamme latautua ja yhteys Jumalaan toimii. Alkaa toimia yhteys myös toisiin ihmisiin. Jumalanpalveluksesta lähdetään elämän arkeen mieli virkeänä ja iloisena. Jumalanpalveluksesta lähetetään elämän arkeen. Jumala itse siunaa meitä ja lähettää.  Lähettämissanat ovat peräisin vanhasta Rooman seurakunnan messusta, joka päättyi latinankielisiin sanoihin Ite, missa est. – Menkää, teidät on lähetetty. Nykyään pappi sanoo jumalanpalveluksen päättyessä: Lähtekää ja palvelkaa Herraa iloiten. Vaihtoehtoinen sanamuoto on pidempi ja antaa tarkempia ohjeita arjessa elämiseen.

Jumalan erityistä lähetystä on ns. lähetystyö, jossa lähdetään kaukaisiin maihin asti. Siellä tehtävä työ on raamatullista esikuvaa noudattaen kolmenlaista. Ensiksi kerrotaan, että on olemassa vain yksi Jumala, hän on sellainen Jumala joka välittää teistäkin ja haluaa teidän parastanne. Puhetta vahvistetaan laajalla terveydenhoitotyöllä, parannetaan sairauksia ja opastetaan siisteyttä, joka ennakoivasti pitää sairaudet loitolla. Tietysti rokotetaan ihmisiä ja annetaan suojaa sairauksia vastaan. Insinöörejäkin tarvitaan esim. hankkimaan puhdasta vettä. Ja tarvitaan maatalousneuvontaa, jolla alkeellisia tuotantomenetelmiä tehostetaan. Kaikkea ei anneta valmiina, vaan opetetaan ihmisiä itse auttamaan itseään. Tämä on hienoa työtä. Aika moni on valmis lähtemään lähetystyöhön, koska kokee työn niin mielekkääksi. Voi olla todella avuksi hädässä oleville ihmisille. Silti väkeä on liian vähän. Tarvitaan paljon enemmän lähtijöitä. Työ ei ole aina helppoa, vaikkei ilman rahakukkaroa, laukkua ja kenkiä kenenkään tarvitse lähteä lähetystyöhön. Etiopiassa, jossa minä olen ollut lähetystyössä kymmenisen vuotta, eivät kengät kuulu jokapäiväisen elämän tarpeisiin. Maininta kengistä puuttuu mm. Lutherin laatiman Vähän katekismuksen Herran rukouksen selityksestä, jossa jokapäiväisiin elämän perustarpeisiin lasketaan myös kengät. Lämpimässä ilmanalassa voi tulla toimeen ilman kenkiäkin. Muutenkin lähetystyöhön on tapana varustautua huolellisesti. Jotain kohtuutta siinä on tietysti noudatettava kuinka paljon tavaraa lähetystyöalalle kuskataan mukaan. Meidän perheen tavaramäärä pysyi tavallisesti parinsadan kilon rajoissa. Siihen mahtui jo useammat kengät sukista puhumattakaan ja aika paljon kirjoja, mitä opetustyössä tarvittiin. Aina minulla oli kitarakin mukana, jonka sitten jätin Etiopiaan. Pianon ostin Addis Abebasta, vaikkei se ole suinkaan välttämätön tarvike. Tietokone, tulostin ja videokamerakin olivat mukana. Hammasharjoja oli useita, mutta passeja vain yksi. Millähän tavalla nykyaikainen lähetystyö eroaa tässä kuvataulussa olevasta lähetystyöstä? (Mm. lähetystyöntekijät ovat usein naisia)

Niin kiire ei lähetystyössä ole, etteikö ehtisi tervehtimään ihmisiä. Raamatun sanaa ei voi noudattaa kirjaimellisesti. Tervehtimättä jättäminen voi osoittautua anteeksi antamattomaksi töykeydeksi, mikä katkaisee yhteyden paikalliseen väestöön. Voi olla myös, että lähetystyöntekijän vastaanotto on jostain muusta syystä epäystävällinen. Sitten ei kai auta muu kuin noudattaa Raamatun kehotusta paikan vaihtamiseksi.

Lähetystyöhön lähtijöiksi ei meistä kaikista ole. Voimme osallistua tähän työhön lähettäjinä. Tänään vietetään Suomen kirkossa seurakunnan lähetyspyhää. Lähetystyö on jokaisen seurakunnan jäsenen tehtävä.