2.sunnuntaina helluntaista

Mukulamessu, Lappeenrannan kirkko 26.5.2008

Jeesus sanoi:
»Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.
Taivasten valtakunta on myös tällainen. Kauppias etsi kauniita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen.»
Matt. 13. 44-46

 

Harva nykyään etsii aarretta pellosta yhtä vähän kuin merestä tai joesta asuvista simpukoista helmiä. Lotto tai muut uhkapelit ovat aarteita, joihin sijoitetaan suuren onnen toivossa.

Minulla on helminauha (Rukoushelmet), kokonainen helminauha, jossa on 18 helmeä. Mutta ei tämä ole arvokas. Helmetkin ovat vain puuta. Tällaisen helminauhan olen viime aikoina lahjoittaneet kaikille rippikoululaisille, koska tämä palvelee uskon opettamista. Tämä helminauha ei ole arvokas, mutta ne asiat, joista helminauha muistuttaa, ovat sitäkin tärkeämpi. Yksi helmi on toisia suurempi. Se on väriltään kultainen. Se muistuttaa elämän tärkeimmästä asiasta, joka on Jumalan tunteminen ja hänen lapsekseen pääseminen. Tämä on Jumala –helmi. Jumala on kaiken luonut. Kaikki on lähtöisin hänen kädestään. Ennen kaikkea hän on hyvän antaja. Että meillä on ruokaa, vaatteet ja että olemme terveet, se on Jumalan lahjaa. Koska on Jumala, niin mikään ei ole tyhjää, toivotonta eikä tarkoituksetonta. Rukoushelmeen liittyy rukous: Sinä olet rajaton, sinä olet valo, minä olen sinun.

Toinen helmi on kirkas, läpikuultava, minä -helmi. Se olet sinä ja minä. Helmiäisenä hohtava helmi on minä sellaisena kuin Jumala näkee minut: rakastettuna, toivottuna ja arvokkaana. Sinä et ole arvokas sillä perusteella, mitä teet ja mitä saat aikaiseksi. Et ole arvokas syntyperäsi tähden. Olet arvokas Jumala luomana. Olet rakastettu tuhmana ja kilttinä. Sellaisen ihmisen ei tarvitse olla peloissaan eikä turvaton, joka tietää olevansa rakastettu, vaikkei rakkautta ansaitsekaan. Lapsikin on arvokas. Voit rukoilla: Minä olen Jumalan silmissä kallis helmi. Minun sydämessäni asuu Jumala.

Minä -helmi on yhden pitkulaisen helmen päässä Jumalasta, hiljaisuuden helmi. Miksen ole ihan kiinni Jumalassa? Olen rukouksen välimatkan päässä Jumalasta. Sellainen rako minulla on Jumalaan. Jumala on siis hyvin lähellä ja riittävän lähellä, kun hän on rukouksen matkan päässä. Se on niin kuin äiti joskus on. Et näe äitiä ja huutelet: ”Äitiii!” Vastaus kuuluu toisesta huoneesta. Täällä minä olen… Kerro.” Ehkä sinulla ei ole mitään kerrottavaa. Huusit vain varmistaaksesi, että äiti on kuulomatkan päässä. Jumala on aina huutomatka päässä Sinusta. Tähän liittyy rukous: Saan olla Jumalan hiljaisuudessa.

Kolmas helmi on puhtaan valkoinen. Se on kastehelmi. Kasteessa Jumala on ottanut sinut lapseksesi ja antanut kaikki syntisi anteeksi. Kastehelmi on puhtaan valkoinen. Jumala näkee meidät Jeesuksen tähden puhtaina. Kastehelmi on kuin sormus: olen armoliitossa. En välttämättä avioliitossa, mutta armoliitossa. Saan aina palata Jumalan luo, jos olen lähtenyt omille teilleni. Kastehelmeen liittyy rukous: Sinä tunnet minut ja ympäröit hellyydelläsi, siksi jätän itseni ja elämäni käsiisi.

On muitakin helmiä, mutta ne ovat kaikki yhteydessä Jumala –helmeen. Kaikki on Jumalassa ja kaikki on Jumalasta. Ei kaikkea tarvitse tietää eikä muistaa. Mutta häneltä saamme kaiken hyvän.

Kallisarvoinen aarre ei ole rahassa eikä omaisuudessa. Vain harvat sen onnen saavuttavat eikä se ehkä tuokaan sitä onnea, mitä ihminen oikeasti kaipaa. Raha-aarre on katoava. Se on harvan saavutettavissa. Raha-aarteen löytäjän on parasta pitää löytönsä visusti salassa, koska toiset kadehtivat häntä ja yrittävät päästä aarteen jakoon. Lottovoittajat eivät halua tulla julki. Se on kuin Eino Leinon runossa: ”Kell’ aarre on, se aarteen kätkeköön, kell’ aarre on se aarteen peittäköön ja olkoon onnellinen onnessaan!”

Jeesus kertoi välittömästi ennen vertaustaan, mikä on se aarre, jota kannattaa tavoitella. Se on taivasten valtakunta. Uhkapeliin ei kannata sijoittaa rahoja, mutta taivasten valtakuntaan kannattaa pyrkiä. Ja se ei ole keneltäkään toiselta pois. Kaikilla on mahdollisuus saavuttaa tämä aarre. Älä aja onnesi ohi!

Etusivu    Helluntaijakso