Hosainaan maitse ja ilmasta

1. Evankeliumin Ääni 2. Melka Kunture 3. Gurage 4. Joen pohjalla ja kukkulalla
5. Belleessa 6. Heto 40 vuotta sitten 7. Hosaina 1 8. Hosaina 2

  

Evankeliumin Ääni

Etiopian teistä tutuimmaksi on tullut tie Addiksesta Hosainaan, 230 km pääkaupungista etelälounaaseen. Addis Abeba on Shoan maakunnan keskus, nykyään oma hallinnollinen alueensa, jossa sijaitsee myös oromojen hallintoalueen keskusvirasto. Hosaina sen sijaan on osa Etiopian moni-etnisintä hallintoaluetta, joka leviää Omojoen varteen kohti etelää. Tässä kuvakertomuksessa mennään Hosainaan sekä autolla että lentokoneella, etupäässä 70-luvun vaihteessa.

70-luvun alkupuolelle asti Hosainan kaupunki uinaili hiljaisuudessa tiettömän taipaleen takana. Vuonna -69 kävimme ensi kertaa Hosainassa. Rakennusmestari Hannu Marttila oli saanut tehtäväkseen lähettien asuntojen ja kirkon toimitilojen rakentamisen. Mainitsen lähettien asunnot ensiksi sen tähden, että Hannu Marttilaa ajatellen se oli primäärinen tehtävä. Muiden, myöhempien rakentajien tehtäväksi jäi kirkon ja muiden synodin koulutuskeskuksen rakennusten rakentaminen.

Vuonna -69 Hosainaan pääsi helpommin lentokoneella kuin autolla. Sadekaudella autolla pääsy olikin aika epävarmaa ja monien vaikeuksien takana. Tie oli valmis Butajiraan asti. Siitä eteenpäin oli koko tie vasta rakenteilla.

Bolen lentokentältä ollaan noustu yläilmoihin. Maailman "suurin kylä", Addis Abeba, "uusi kukka", leviää Entotto -vuoren alarinteeseen.

Addiksen eteläpuolella sijaitsee Akakin kosteikko, joka näkyy yllä olevassa kuvassa. En ymmärtänyt, mikä järvi tässä kohtaa voi olla, kun ei kartassa ole mitään järveä. Jälkiviisaudella olen oppinut, että Akaki-joen muodostama kosteikko on tosi arvokas lintujärvi. Sinne olisi voinut helposti tehdä päivän matkan Addiksesta käsin. Vaan eipä sitä huviretkille ollut paljon aikaa!

Vanhoissa DC-3 koneissa, joita Etiopiassa käytettiin 60-70-luvulla, istuttiin seinän vieressä, selkä seinää vasten. Kuvassa Merja ja Päivi (kopassa) sekä Kaarlo Hirvilammi ja Alpo Hukka. Lähetysjohtaja on tullut vierailemaan ja katsomaan, kuinka työ edistyy.

Jimmaan menevän tien varrella on ensimmäiseksi, tai oli, Radio Evankeliumin Äänen toimitalo. Radioaseman edessä vuonna 1969 otetussa kuvassa Kaarlo Hirvilammi, Karl Johan Lundström, Olof Strömberg, Anna-Leena Hirvilammi, Karin Strömberg ja Merja .

Radion antennikenttä sijaitsee 30 km päässä Butajiraan (ja Hosainaan) johtavan tien varressa. Evankeliumin ääni säilyi perustajansa omistuksessa vain 10 vuotta. Vallankumous ryösti kirkkojen omaisuuden. Evankeliumin äänestä tuli vallankumouksen ääni. Radioasema lähetti ohjelmaa monilla kielillä Itä-Afrikkaan. Etiopiassakin sitä kuunneltiin ahkerasti. Jo kielikouluaikana soi Elisabet-valssi päässäni, vaikka olin sulkenut radion jo aikaa sitten. Valssi oli radion tunnussävel. Raamattukoulussa kuuntelimme ihan tarkoituksella radion opetusta. Se oli meille opetusväline.

Kone suuntaa alla olevan olevassa kuvassa näkyvän vuoren eteläpuolelta. Autotie sen sijaan menee vuoren oikealta puolelta kohti Jimmaa. 20 km Addiksesta, Alem Genassa ('maanpäällisessä taivaassa'; minulla ei taida olla kuvaa tästä taivaallisesta paikasta, mutta jos olisi, niin se olisi ihan samannäköinen kuin mikä tienvarsinäkymä tahansa!), Hosainan tie erkanee vasemmalle ja kiertää tämän vuoren takarinnettä laskeutuakseen ensin tasangolle jossa sijaitsee Luterilaisen Maailmanliiton perustaman radio Evankeliumin äänen antennikenttä. Kutsuimme vuorta "Hammasharjavuoreksi, koska vuoren harjalla on eukalyptusmetsä, joka näyttää kaukaa katsottuna hammasharjalta. Kerran kävimme vuoren huipulla. Mukana oli Kauppisen Julle ja Kaikkosen Heikki lisäkseni.

Alla olevassa kuvassa näkyy antennikenttää kuvan vasemmassa laidassa keskellä, jos tarkkaan katsoo. Jossain näillä tienoilla on jo hyvä katsoa, vieläkö kaikki ne tavarat ovat mukana, mitä Addiksessa tuli pakattua. Vuoren rinteen rynkyttävä soratie tekee kermasta voita. Ainakin yksi laukku putosi minulta kerran kuvassa näkyvälle tielle.

 Tästä eteenpäin muutaman km päässä alkaa Awash-joen laakso.

Seuraava    Etusivu