Kouluhartaus: KATEKISMUS                  Lyseo 14.9.00 V.183:1,4

 

Ensi sunnuntaina on se kirkon riemuvuoden H-hetki, jolloin ensimmäiset uudet katekismukset alkavat kolahdella postiluukuista – ainakin melkein - jokaiseen suomalaiseen kotiin. Mikäli katekismukset aseteltaisiin jonoon perätysten, se ulottuisi Helsingistä Ouluun. Mutta eihän niitä tielle ripotella, vaan koteihin, käyttötavaraksi. Suomen perustuslaki on aiemmin tullut jokaiseen kotiin. Vieläköhän se löytyy hyllystä? Onko ollut käyttöä? Katekismus on kirkon tai kristityn perustuslaki. Voinee hyvin verrata katekismusta perustuslakiin, koska katekismuskin alkaa lailla. Katekismus –sana tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kasteopetusta.  Kasteopetusta varten on kristillisessä kirkossa jo varhain tarvittu oppimateriaalia. Tavallisesti katekismuksen historia aloitetaan uskonpuhdistaja Lutherista, jonka viitoittamaa linjaa edusti Suomessa oma uskonpuhdistajamme Mikael Agricola. Hän kirjoitti ABC-kirjan eli aapisen, jonka liitteenä oli katekismus. Katkismus oli lukutaitoiselle ensimmäinen harjoittelumateriaali lukemisen jalossa taidossa.

Itse asiassa katekismuksen historia alkaa jo Raamatusta. Varhaiskirkko sijoitti Matteuksen evankeliumin järjestyksessä ensimmäiseksi varmaan sen tähden, että siihen sisältyi kasteopetuksen elementit, 10 käskyä Jeesuksen terävillä selityksillä maustettuina, uskontunnustus vielä alkutekijöissään Pietarin sanoissa Jeesuksen merkityksestä, Isä meidän –rukous sekä kasteen ja ehtoollisen asetussanat. Evankeliumiin sisältyy vielä paljon muuta pikku purtavaa ja koskettavaa lukemistoa, komediaa ja tragediaa.

Katekismus on itse asiassa eräänlainen kristillinen Raamatun tiivistelmä, yhteenveto kaikesta siitä, mitä Raamattu opettaa. Koko Raamattu on niin laaja kirjasto, ettei siitä erota metsää puilta ilman systemaattista yhteenvetoa. Sellaisen tarjoaa katekismus. Nykyaikaisista kristinopeista tämä nykyinen katekismus on neljäs järjestyksessä. Katekismukseen sisältyy myös Martti Lutherin kirjoittama ns. Vähä katekismus, jossa attribuutti vähä ei vähättele kirjan merkitystä, vaan kuvaa vain kirjan pienuutta. Luther laati kirjan oppaaksi, jonka mukaan perheenisän tulee yksinkertaisesti opettaa perheväkeään. Rukoilemme aamurukouksen lyhyesti Lutherin opettamassa muodossa: ”Minä kiitän sinua, Taivaallinen Isäni, rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen kautta että olet viime yönä varjellut minut kaikesta vahingosta ja vaarasta. Pyydän sinua: varjele minua myös alkavana päivänä synnistä ja kaikesta pahasta, että tekoni ja koko elämäni olisivat mielesi mukaiset. Minä annan itseni, ruumiini, sieluni ja kaikkeni, sinun käsiisi. Pyhä enkelisi olkoon minun kanssani, ettei paha vihollinen saisi minussa mitään valtaa. Aamen.”