Pelko ja epävarmuus ruokkivat fantasioita

 

Jonas Sivelä: Kaiken takana on salaliitto. Tutkimusmatkoja epäilysten maailmaan. Atena 2015.

Tämä kirja sai alkunsa kirjoittajansa väitöskirjatyöstä, joka koski eteläafrikkalaisia aids-uskomuksia. Osoittautui, että aidsiin liittyi Etelä-Afrikan mustassa väestönosassa pelkoja valkoisten salajuonesta, jolla mustat tuhotaan. Pelko liittyi nimenomaan kondomin käyttöön. Uskottiin, että kondomi oli öljytty aineella, joka aiheutti aidsin leviämistä. Rotusorron vaihtuminen demokratiaan ei siis pelastanutkaan mustia valkoisten sorrolta; vain menetelmät olivat muuttuneet.

Näyttää siltä, että muutkin salaliittoteoriat ovat enimmäkseen uskomusten tasolla olevia käsityksiä, joita liikkuu ihmisten mielissä. Etelä-Afrikan tapauksessa uskomus tuntuu elävän hyvin köyhän ja oppimattoman väestönosan keskuudessa. Mutta liikkuu niitä uskomuksia paremminkin toimeentulevien ihmisten keskuudessa. Kirjassa käydään läpi useita erilaisia, viime vuosilta tuttuja tapahtumia, joiden suunnittelussa on epäilty toimivan hämärävoimia. Tällaisia tapauksia ovat M/S Estonian uppoaminen 1994, New Yorkin kaksoistornien tuho 2001, kuulento 1969, salainen tukikohta, Area 51 Nevadan autiomaassa 1950-luvulla, John F, Kennedyn murha 1963, Elvis Presleyn kuolema 1977 ja prinsessa Dianan kuolema 1997 puhumattakaan Hitleristä ja Marilyn Monroesta. Kaikkiin näihin tapauksiin liittyy epäilyjä, että virallisen totuuden takana voi olla toisenlainen totuus, johon sisältyy jonkinlainen salaliittoteoria.

Muuta järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan vehkeileviksi tahoiksi epäillään vapaamuurareja salaperäisine riitteineen sekä juutalaisia, yhdessä tai erikseen kuin myös Illuminati- , Skull & Bones ja Bilderbergjärjestöjä, joilla epäillään olevan yhteyksiä Uuteen maailmanjärjestykseen (NWO). Kirjoittaja on yrittänyt päästä haastattelemaan salaliittoteorioita levittäviä henkilöitä. Vapaamuurarien edustaja on esiintynyt omalla nimellään ja todennut, ettei järjestöllä ole mitään vehkeilyjä, vaikka rituaaleilla luodaankin salaperäisyyden ilmapiiriä. Juhani Olutkosken nimellä esiintyvä tamperelainen nettisivuston luoja pitää ufo-ilmiöitä todellisina ja puolustelee niitä muun muassa Raamatulla. Olutkosken mukaan maailmaa kontrolloi pieni eliitti.

Riikka Söyring –niminen blogikirjoittaja ei suostu tutkijan kanssa tapaamiseen, vaan ainoastaan lähettämään sähköpostilla Verkkomedian ja Magneettimedian  sekä rokotusinfo ry:n Facebook-sivuilla kirjoittamiensa artikkelien linkit. Hän näkee Utøyan verilöylyn takana viranomaisten tutkimuksista poikkeavan salaliiton. Söyring näkee salaliittoja joka puolella. ”Kristinuskokin pohjaa osaltaan salaliittokertomukseen, siis kun Juudas nosti hopearahansa Jeesuksen kavaltamisesta.” Kriittinen lukija ei taida ihan antautua näiden tarinoiden vietäväksi. Ainakin minun on vaikea nähdä mitään salaperäistä siinä, että Helsingin tuomiokirkon länsipäädyssä on Jumalan valvovaa silmää esittävä symboli. Eivät vapaamuurarit ole sitä päässeet sinne salaa piirtämään, vaan se edustaa tuttua kristillistä symbolikuvastoa, jossa ainoaksi salaiseksi asiaksi osoittautuu Jumalan olemus. Hän on ja pysyy meille salattuna, vaikka onkin ilmoittanut itsestään riittävästi Jeesuksessa Kristuksessa.

Söyring levittää myös rokotusepäilyjä. Rokotteet voivat aiheuttaa vakavia vaaroja. Rokotesuojaan ei siis pidä tuudittautua. Lääkeyhtiöitä epäillään salaliitoista. Kaikki eivät usko ilmastonmuutokseen, ei ainakaan siihen, että se aiheutuisi ihmisten toiminnasta.

 On tietysti ihan oikeitakin salaliittoja. Yksi niistä on meille tutut Talvisodan käynnistäneet Mainilan laukaukset. Jeltsin tunnusti Venäjän syyllistyneen provokaatioon. Nykyinen hallitsija tuskin suostuisi samaan tunnustukseen. Mutta mistä sikiää epäluottamus viranomaisten ja tiedemiesten antamiin julkisiin selontekoihin? Kirjoittajan mukaan salaliittoteoriat syntyvät ihmisten henkisestä huonovointisuudesta. Maailma nähdään apokalyptisenä paikkana. Joissakin kristillisissä piireissä ruokitaan maailman lopun tunnelmaa. Ilmiöitä demonisoidaan. Salaliittoihin uskominen on psykologinen ilmiö. Se ei ole välttämättä vainoharhaista, mutta hysteeristä se voi kyllä olla. Ihmistä myös kiehtovat mysteerit, olemassaoloa uhkaavat tapahtumat, jopa avaruudesta tulleet vieraat. Niistä kumpuaa mysteeritarinoita, dekkareita ja jännityselokuvia. Kävisikö tässä niin, että todellisuus ja fiktio pääsevät helposti sekoittumaan? Pelon ilmapiiri ruokkii fantasioita, jotka tarjoavat ihmisille mahdollisuuden purkaa vaikeisiin tilanteisiin liittyvää turhautumistaan.

Etusivu    Kirja-arvioinnit