Kreikka 3-10.10.2018

1. Delfoi 2. Aarrekammiot 3. Temppeli 4. Meteora 5. Thessaloniki 6. Filippoi
7. Paavali 8. Ateena 9. Agora 10. Korintti 11. Forum 12. Epidauros

Meteora

Matkamme jatkui Delfoista Meteoraan. Saavuimme upeaan Meteora-hotelliin, joka sijaitsi Kalambakan kaupungista muutaman virstan päässä Kastrakin kylässä niin vaatimattoman sivutien varressa, ettei olisi sieltä uskonut löytävänsä loistohotellia. Iltapimeällä Meteoran kallioita ei näkynyt. Vasta aamulla paljastui hotellia ympäröivä mystinen maisema. Kalliomuodostelma koostuu 24 suuresta ja noin sadasta pienemmästä kalliopylväästä. Niiden keskimääräinen korkeus on noin 300 metriä. Korkeimpien pylväiden korkeus on 628 metriä.

Meteoran kalliomuodostelmat ovat muovautuneet maan liikkeiden ja eroosion seurauksena tertiäärikaudella noin 60 miljoonaa vuotta sitten. Alue oli alun perin meren alla. Muodostelmat syntyivät, kun maanpinta alueella kohosi ylöspäin ja alue muodosti ylängön. Samalla kalliot murtuivat. Ajan kuluessa halkeamat ovat kuluneet yhä suuremmiksi ja kestävimmät kohdat ovat jääneet pystyyn suuriksi pylväiksi. Muodostelmia ovat muovanneet sekä vesi että maanjäristykset.

 

 

 

Meteoran luonto- ja luostarialueella sijaitsee useita ortodoksisia luostareita, jotka on rakennettu luonnon hiekkakivikallioon ajan saatossa muovaamien korkeiden kalliopylväiden päälle.

Meteora on Kreikan toiseksi suurin ja merkittävin luostarialue Athosvuoren jälkeen. Alueella on nykyisin kuusi toiminnassa olevaa luostaria, joista suurin on Suuren Metéoron luostari. Luostarit on pääosin rakennettu 1300–1500-luvuilla. Meteora on Unescon maailmanperintökohde.

Ensimmäiset erakkomunkit asettuivat Meteoran alueelle 1000–1100-luvulla. Alkuvaiheessa munkit asuivat alueen kallioluolissa. Viimeistään 1100-luvulla alueella oli pieni Panagía Doúpianin kirkko. Ensimmäiset luostarit perustettiin alueelle 1300-luvulla, kun munkit tarvitsivat parempaa suojaa turkkilaisten valloitettua Thessalian alueen. Alue on ollut vuosisatoja rajaseutua, jolla ovat hyökkäilleet myös mm. venetsialaiset, albaanit, normannit ja Napoleon. Luostarit toimivat turvapaikkoina, sillä niihin oli äärimmäisen vaikeaa päästä: niihin kuljettiin joko pitkillä tikkailla tai vinssin ja nostokorin (tai verkon) avulla. Vinssi oli ainoa tapa tuoda tavaraa, myös rakennusmateriaalia luostarialueelle. Alueen ensimmäinen luostari oli noin vuonna 1344 perustettu Suuren Metéoron luostari, joka antoi sijaintipaikkansa nimen Metéoro (”Ilmassa oleva”, sukua sanalle 'meteoriitti') koko alueelle. Sen perusti Athanasios Meteoralainen. Meteoraan perustettiin uusia luostareita erityisesti 1400- ja 1500-luvuilla. Alueella oli enimmillään 1400-luvulla 24–30 luostaria.

Jotkut erakkomunkit asuivat luolissa alueella vielä 1900-luvun alussa, ja osa näistä luolista on hyvin nähtävillä edelleen. 1920-luvulla alueelle rakennettiin tiet ja luostareihin rakennettiin kulku siltojen ja kallioon hakattujen rappusten välityksellä.

Meteoran aluetta kiertää noin 10 kilometriä pitkä tie, joka vie kaikille luostareille tai niiden lähelle. Alue on myös muun muassa suosittu kalliokiipeilykohde ja siellä on noin 700 kiipeilyreittiä. Meteora nähdään yhtenä päätapahtumapaikoista James Bond -elokuvassa Erittäin salainen.

Kouvolan hovioikeuden presidentti Heimo Lampi on kirjoittanut dekkarin Kuolema kulkee Meteoralla. 1981. Kirjapaja. Aiheen kirjaansa hän lienee saanut tyttäreltään Anna-Leena Lammelta, joka toimi aikanaan lähellä Meteoraa nunnana nimeltä Kristoduli.

Nyt on jo aika lähteä luostarikierrokselle. Kreikan viikkomme pilvisin päivä osui tälle päivälle. Onneksi näköala ei peittynyt kokonaan sumuun.  Me valitsemme kiipeilykohteeksemme Rousánoksen nunnaluostarin vastakkaisen kalliopylvään päällä olevan Varlaamin luostarin sijasta. Tämä valittiin varmaan sen tähden, että kiipeämistä ei ollut kuin viisi minuuttia. Luostari on omistettu Kristuksen kirkastumiselle. 1500-luvulla perustettu luostari on saattanut olla olemassa jo 1300-luvulla. Luostari sai luultavasti nimensä ensimmäisestä paikalle saapuneesta erakosta. Pääkirkko perustettiin 1500-luvulla. Luostarin kirkko sai kauniit seinämaalauksensa 1560, kun pappismunkki Arsenios toimi apottina. Alun perin tämä oli munkkiluostari. Kreetalaista tyyliä käyttävä tuntematon ikonimaalari näyttää olleen hyvin taitava. Toisessa maailmansodassa luostari vaurioitui pahoin. Vuonna 1988 luostari muutettiin nunnaluostariksi. Sisäkuvien ottaminen luostarissa oli kielletty. Sisällä oli muuten aika hässäkkä. Väkeä oli tungokseen asti. Sama rynnistys näkyi jo luostarialueen maanteillä. Täällä oli väkeä liikkeellä kuin vilkkaassa kaupungissa. Netistäkään en löytänyt kuin yhden sisäkuvan. Nunnia ei näkynyt. Heille tämä turistivaellus lienee epämiellyttävä ilmiö.

 

Näyttää olevan itse pääluostari, Megalo Meteoro (Suuri Meteora, kuva yllä). Sinne emme yrittäneetkään mennä. Siellä on mahtava ryysis. Suuri Meteoron eli Vapahtajan kirkastumisen luostari on omistettu Kristuksen kirkastumiselle. Luostari on Meteoran luostareista suurin ja vanhin. Kun nyt näin lähelle päästiin, niin sopii mainita, että luostarin perusti Pyhä Athanaios Meteoralainen 1300-luvun puolivälissä. Hänen jälkeensä luostariin tuli Thessalian kuninkaan poika Josafa 22 vuoden ikäisenä luopuen kruunustaan. Hän laajensi Athanasioksen rakentamaa kirkkoa ja teki siitä loistavan rakennuksen. Kirkossa on loistavaa ikonitaidetta ja alueella on useita kappeleita. Kirkon sakaristossa on hylly täynnä luostarissa asuneiden munkkiveljien pääkalloja.


Olemme tulossa Pyhän Stefanoksen luostariin. Tänne on helppo päästä. Pysäköintipaikalta on lyhyt kävely. Pyhän Stefanoksen luostari on perustettu nykyisellään 1300-luvun puolessa välissä. Sen perusti Antonios Kantakouzenos. Luostarissa oli ainakin pari kirkkoa, mutta tungos oli valtava. Kirkoissa ei saanut kuvata. Tyydyttiin katsomaan. Vanhempi kirkkotila oli toisessa maailmansodassa ja Kreikan sisällissodassa pahasti vaurioitunut kappeli 1500-luvulta ja 1700-luvulta pääkirkko, joka oli omistettu Pyhälle Charalambokselle. Pyhimyksen reliikkejä säilytetään kirkossa.

 

Pihalla oli hulinaa. Siellä oli myös rauhallinen luostarin puutarhaa ja tyylikäs kappeli, rauhallinen sen tähden, että turisteilla ei ollut sinne pääsyä. Piha päättyi jyrkänteeseen, josta avautui näkymä Kalampakaan.

Etusivu    Seuraava