Jakautunut Kypros

Nikosia

Karavaaniseralji

Pyhä Viisaus

Pienoismallipuisto

Karpasia

Andreas

Afksentios

Salamis

Barnabas

Famagusta

Muurit

Bellapais

Kyrenia

Geçitköy

Mamas

Soloi

Hilarion

Tekla/Lefkara

Lárnaka

Lasarus

Pyhän Viisauden katedraali

Parin korttelin päässä edellisestä paikasta saavumme moskeijaksi muutettuun Pyhän Viisauden (Hagia Sofia) katedraaliin. Moskeijan nimi on Selimiye Camii (kuva pienoismallipuistosta). Julkisivun molemmin puolin on rakennettu kaksi muuhun rakennuksen arkkitehtuuriin sopimatonta 50 m korkeaa minareettia. Tämä on Kyproksen vanhin ja hienoin goottilainen katedraali, jonka pystyttivät Lusignan dynastiaan kuuluvat kuninkaat vuosina 1208-1326.Tätä rakennusta pidettiin aikanaan yhtenä suurenmoisimmista kristillisistä kirkoista Lähi-idässä. Kirkon ainutlaatuisia piirteitä edustavat sisäänkäynti, suippokaari-ikkuna ja valtavat pylväät, jotka kannattavat ristiholvikattoa.

 

Kävimme sisällä riisuttuamme ensiksi kengät, kuten moskeijan tapaan kuuluu. Täällä frankkilaiset hallitsijat kruunattiin Kyproksen kuninkaiksi. Tätä seremoniaa seurasi toinen nimellinen kruunaus Jerusalemin kuninkaaksi, mikä tapahtui P. Nikolaoksen katedraalissa Famagustassa. Nicosian katedraalia tuhosivat vuoroin genovalaiset ja mamelukit sekä useat maanjäristykset. Turkkilaisten valloitettua Nikosian vuonna 1570 katedraali muutettiin Pyhän Sofian moskeijaksi, joka nimettiin uudelleen vuonna 1954 Selimiye Camii –moskeijaksi. Kaikki kuvat poistettiin samoin kuin pääsisäänkäynnin vierellä olevat goottilaiset  kiviveistokset.  Sisätilan koristelu on poistettu ja seinät peitetty valkoisella maalilla. Sisätilaan on rakennettu kolme mihrabia osoittamaan Mekan suuntaa. Lattiaa peittää kokolattiamatto.

Olemme siirtyneet rakennuksen toiselle puolelle, mistä näkyy katedraalin seinät ja minareetit.
Olemme matkalla cafeteriaan, jonka vieressä on tämä vanha vesipiste. Veden saanti onkin ollut aina Kyproksen ongelma. Ja on yhä edelleen. Kahvilassa opas myi meille kahden vapaapäivän maksullisia retkiä. Hinta oli sen verran korkea, että vain harva ilmoittautui retkille. Minulle ei tullut mieleenkään tässä vaiheessa perääntyminen, kun oli sentään tultu Kyprokselle, ei vain ensimmäistä, vaan ehkä myös viimeistä kertaa.
Kävimme myös Kreikan puoleisessa Nikosiassa (Ledra-katu). Sinne mentiin kahden tullin läpi näyttämällä passia. Pidemmälle Kreikan puoleiseen osaan emme menneet. Otimme kuitenkin seinästä rahaa, sillä eurot loppuivat alta aikayksikön, kun maksoimme kahden päivän maksulliset retket käteisellä.

Etusivu    Seuraava