Mallorca 2-9.10.2019

Palma

Seu

Almudaina

Modernisme

Baluard

Juutalaiskortteli

Vanhoja kirkkoja

Bellver

Soller I

Soller II

Soller III

Pollentia

Alcudia

Vanhoja kirkkoja

Monti Sion

Call , Sol – ja Monti Sion katujen risteyksessä oli aikoinaan juutalaiskorttelin pääportti. Juuri tätä kautta antisemitistinen kansanjoukko ryntäsi 2. elokuuta 1391 surmaamaan 300 juutalaista. En huomannut tällä paikalla mitään muistomerkkiä, joka ilmaisisi paikan kauhistuttavan ja surullisen historiallisen merkityksen.

Sol kadulla No.7 on 1500 -luvulla rakennettu talo nimeltä Casa del Marqués del Palmer, jossa on siron koristeelliset renessanssi-ikkunat.

Criança -kadulla on Monti-Sionin jesuiittakirkko (kuva vasemmalla). Se on rakennettu vanhan synagogan paikalle. Kirkon koristeellinen sisäänkäynti on vuodelta 1683. Pylväiden koristelu ja patsaat esittävät jesuiittapyhimyksiä Ignatiusta ja Francis Xavieria.

Arabialainen kylpylä

Seuraava kohde, johon poikkesin sisälle oli pääsymaksullinen arabialainen kylpylä (Banys Àrabs). 900-luvulla rakennettu arabialainen kylpylä on yksi harvoja pääkaupungissa säilyneitä maurilaisen arkkitehtuurin edustajia. Kylpylä lienee kuulunut aatelismiehen palatsiin Median Mayurqan kaupungissa. Samaa roomalaisilta matkittua kylpylän perusmallia käytettiin kaikkialla arabimaailmassa. Lämpimille ja kylmille kylvyille oli omat huoneensa. Parhaiten on säilynyt kuumien kylpyjen huone (caldarium), jonne käydään hauskasta avaimenreikää muistuttavasta sisäänkäynnistä.

 Sisällä on 12 pylvään ja hevosenkenkäkaarten kannattama ikkunallinen, puolipallon mallinen kupolikatto. Maanalaisesta uunista johdettiin kuumaa ilmaa lattioiden alla oleviin hormeihin, ja lähteestä saatua vettä roiskittiin kiville, jotta saatiin löylyt. Puutarha on mukava levähdyspaikka. Puutarhassa kasvaa palmuja ja appelsiinipuita.

Vanhoja kirkkoja

Kävelyreitti ohittaa Almudaina-kadun, joka noudattaa roomalaista itä-länsi-suuntaista (Decumanus minimus) katujen järjestystä. Kadun ylittää holvikaari (Arc de Almudaina). Roomalaisen kadun päälle on aikojen saatossa kerrostunut arabialaista ja myöhempää rakennuskantaa.

Vähän matkan päässä sijaitsee 1200-luvun puolivälissä rakennettu Pyhän Eulalian kirkko samannimisen aukion laidalla. Tämä kirkko on yksi neljästä Palman vanhimmasta kirkosta, joihin kuuluvat myös P. Mikael (S.Miquel), P. Jaakko (S. Jaume) ja Pyhä Risti (Santa Creu). Kirkko sai nimensä Barcelonan suojeluspyhimykseltä, jota Kataloniasta muuttaneet kristityt valloittajat kunnioittivat. Goottilaisen kirkon sivuseinät ovat ristiriidassa julkisivun ja kellotornin uusgoottilaisen muodon kanssa, minkä asun kirkko sai vuosina 1894-1903, kun maanjäristys oli aiheuttanut tuhoa vuonna 1851. Kirkon suuri koko johtuu siitä, että 1200-luvulla tämä oli pääkaupungin suurimman seurakunnan kotikirkko. Keskiaikainen juutalaiskortteli kuului Santa Eulalian kirkon hallintavaltaan.


Suurtorilta Espanjan aukiolle

Santa Eulaliasta 200 m pohjoiseen sijaitsee Suurtori (Plaça Major). Tämä iso aukio ostosalueen keskellä on Palman vilkkaimpia paikkoja. Siellä on yleensä muotokuvamaalareita, katukauppiaita, pantomiimitaiteilijoita ja ”eläviä patsaita”, jotka pysyvät liikkumatta, kunnes heidän hattuunsa heittää lantin.

Suurtorin ympärillä talojen ensimmäisessä kerroksessa on portiikki ja sen yllä on kolme tai neljä sinapinväristä kerrosta, joissa on vihreät ikkunaluukut.  Kokonaisuus rakennettiin 1800-luvulla Espanjan inkvisition entisen päämajan tilalle. Inkvisition kuuluisa musta talo (Casa Negra) purettiin, samoin sen vieressä ollut nunnaluostari. Torilla pidettiin vuoteen 1951 saakka Palman suurin kala- ja kasvistori. Nykyisin aukiolla pidetään käsityötori kesällä joka päivä ja talvella viikonloppuisin.

Kuljettaessa kohti pohjoista ohitetaan Mikaelin kirkko. Kirkko on tiettävästi rakennettu Madina Mayurqan päämoskeijan paikalle. Alkuperäisestä goottilaisesta kirkosta on vielä jäljellä julkisivu, jota koristaa arkkienkeli Mikaelin patsas, ja suorakaiteen muotoinen kellotorni. 1600-luvulla kirkko rakennettiin uudelleen barokkityyliin.


Matka jatkuu Espanjan aukiolle (Placa d’Espanya, kuva oikealla), jossa sijaitsee Jaakko I:n, valloittajakuninkaan, ratsastajapatsas. Espanjan aukion toisella laidalla on keskusliikenneasema, jonne kulkee kaikki kaupungin julkinen liikenne. Täältä lähtevät myös junat, linja-autot ja metrolinjat.

Etusivu    Seuraava