1. Suuntana Milano 2. Tuomiokirkko 3. Kauppakuja 4. S M Delle Grazie
5. Pyhä Ambrosius 6. Taidemuseo di Brera 7. Bergamo 8. S M Maggiore
9. San Vigilio 10. Citta Bassa 11. Como 12. Lecco, Lugano

 

 ”Tulen aina muistamaan Bergamon, italialaisen alppikaupungin”. Nämä kuolemattomat sanat on kirjoittanut kuuluisa italialainen kirjailija Fransesco Petrarca. Vanha kaupunki, Citta Alta, on viehättäville kukkuloille levittäytyvä kaupungin sydän, josta avautuu (hyvällä säällä) henkeä salpaava näkymä Italian Alpeille. Alakaupunki, Citta Bassa, on tasangolle levittäytyvä uusi teollisuuden ja kaupan sekä liikenteen keskus. Tämä suomalaisittain ’uusi’ tarkoittaa kuitenkin 400 vuotta vanhaa, joten se siitä uutuudesta. Kaupunki rajoittuu Po-joen ja Alppien väliin 47 km Milanosta itään. Sitä on luonnehdittu graniittiin kätketyksi helmisimpukaksi. Vanhaa kaupunkia ympäröi vahva 1500-luvulla rakennettu muuri. Legendan mukaan Bergamo kuuluu alun perin Liguriaan. Kaupungin nimi juontuu luultavasti kelttiläisestä sanasta Berghem (vuorikaupunki). Rooman tuhoutumisen jälkeen barbaarit Alarik ja Attila tekivät sotaisia hyökkäyksiä. Langobardien tultua valtaan kaupunki vaurastui ja sinne perustettiin piispanistuin. Langobardien hallinnon aikana kaupunki jakautui kahteen puolueeseen. Kaupunkiin rakennettiin lukuisia ylhäisöasuntoja ja luostareita. Kaupunki oli alueellaan johtavassa asemassa. Vanhan kaupungin tornit todistavat guelfien ja ghibelliinien valtataistelusta. Bergamo osallistui Pohjois-Italian kaupunkien kanssa taisteluun Saksan keisaria, Fredrik Barbarossaa vastaan. Bergamo liittoutui näin imperialismin vastaisen Lombardian liiton kanssa.

Kaupungilla on takanaan ylväs sotilaallinen historia: se mm. kasvatti Venetsian tasavallalle kuuluisan condottieren (palkkasoturi) Bartolomeo Colleonin, ja Garibaldin tuhannen punapaidan joukossa oli eniten bergamolaisia.

Vielä suurempi merkitys on sillä, että Bergamo on ollut kristillisen uskon vahva tukialue. Täältä on lähtöisin kirkon uudistajapaavi Johannes XXIII. Moottoripyöräurheilussa kaupungin sankari on Giacomo Agostini, joka on voittanut 15 maailmanmestaruutta ja 121 Grand prix –mestaruutta. Hän on ollut Imatran ajojen tunnetuin moottoripyöräilijä.

Kuvassa vanha kaupunki, jonka vasemman laidan korkein torni on Santa Maria Maggiore. Pyöreä kupoli kuuluu tuomiokirkolle.

Yläkaupungin keskus on eloisa Piazza Vecchia (vanha tori), jota ympäröivät renessanssityyliset rakennukset. Kuvassa kirjasto Angelo Mai, joka on saanut nimensä bergamolaisesta filologista, Vatikaanin kirjaston kuuluisasta johtajasta. Angelo Main kirjastossa on arvokas kirja- ja käsikirjoituskokoelma, jossa säilytettään lähes 11 000 nidosta 1500-luvulta. Kaiken kaikkiaan kirjaston teosten lukumäärä on 650 000.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Keskellä toria on viehättävä suihkukaivo, jossa lapset mielellään temmeltävät. Aukion kulmassa (Merja pään takana) näkyy Torquato Tasson patsas, jonka vieressä on suosittu, runoilijan nimeä kantava kahvila. Pari kertaa tuli käytyä siinä kahvilla. Tasson takana oleva rakennus on kaupungin entinen oikeuspalatsi Palazzo della Ragione, jonka julkisivua koristaa Venetsian leijona. Sen holvien suojassa oli ainakin sunnuntaina vilkas kirpputori.

Torquato Tasso (15441595) oli runoilija, bergamolaisen aatelismiehen Bernardo Tasson poika. Tasso tunnetaan parhaiten runoelmastaan Vapautettu Jerusalem (Gerusalemme Liberata, 1581), jossa kuvataan fiktiivisiä taisteluita kristittyjen ja muslimien välillä ensimmäisen ristiretken lopulla, Jerusalemin piirityksen aikaan. Teoksen pohjalta on sävelletty useita oopperoita.

 

Santa Maria Maggioren kylkeen rakensi kondottieeri Bartolomeo Colleoni itselleen pramean mausoleumikseen tarkoitetun kappelin (1470-76), jossa on marmorinen vaalenpuna-valkoinen julkisivu täynnä veistoksia, reliefejä ja stukkotöitä, ylinnä pääoven yläpuolella suuri ruusu-ikkuna. Kappeli on niin tiiviisti yhteen liitettynä vanhan kaupungin merkittävimpään nähtävyyteen, Sta Maria Maggioren kirkkoon, etten osaa erottaa missä kohtaa S.M. Maggiore muuttuu Colleonin kappeliksi ja päinvastoin. Cappella Colleonissa on joka tapauksessa Tiepolon kattofreskoja.

Kirkon vieressä on vanha kastekappeli (yllä vasemmalla), joka olisi pitänyt olla jonkin tiedon mukaan auki sunnuntaina iltapäivällä. Tavallaan se olikin, mutta siellä toimitettiin koko ajan kasteita. Se oli siis tarkoituksensa mukaisessa käytössä eikä turistinähtävyytenä.

 

ETUSIVU    Seuraava