1. Suuntana Milano 2. Tuomiokirkko 3. Kauppakuja 4. S M Delle Grazie
5. Pyhä Ambrosius 6. Taidemuseo di Brera 7. Bergamo 8. S M Maggiore
9. San Vigilio 10. Citta Bassa 11. Como 12. Lecco, Lugano

 

Bergamo sijaitsee lähellä Italian järvialuetta, jossa sijaitsevat suuret järvet, oikealta lukien Garda, Iseo,Como, Lugano ja Maggiore. Onhan siinä toki pienempiäkin järviä. Yhtenä päivänä teimme matkan Como-järvelle. Como on noin 50 km päässä Milanosta. Roomalaiset perustivat kaupungin 195 e.Kr. aikaisemman siirtokunnan paikalle. Tämä oli Comum –niminen rajalinnake, joka oli tarkoitettu suojaksi rheetialaisilta. Keskiajalla kaupunki, joka oli vuonna 1058 saanut piispanistuimen, oli Lombardian sillanpääasema ja saksalaisten keisarien tukikohta. Vuonna 1451 kaupunki joutui Milanon hallintaan.

Metsäisten rinteiden sylissä lepäävä ja lumihuippuisten Alppien taustoittama Como-järvi on innoittanut kirjailijoita, taiteilijoita ja musiikinluojia antiikin Rooman Plinius nuoremmasta alkaen. 1800-luvulla se oli englantilaisten romanttisten runoilijoiden suosikki. Wordswoth, Shelley ja Byron viihtyivät sen kaihoisassa tunnelmassa, joka yhä houkuttelee puoleensa milanolaisia vapaa-ajan viettoon. Lauhkea ilmasto saa huviloiden puutarhat ja puistot kukoistamaan rehevinä. Ensimmäinen höyrypursi laskettiin vesille 1826. Como on pienempi järvi kuin Maggiore ja Garda, mutta sillä on pisin rantaviiva, yli 170 km , ja sen syvimmässä kohdassa Argegnon ja Nesson välillä on mitattu 410 metriä , joten se on Italian syvin järvi.

Rautatieasema on kaupungin vasemmalla reunalla. Kaupungin itäreunalla kohoaa Brunaten vuori, jonne nousimme köysiradalla. Sieltä avautuu hieno näköala kaupunkiin, jos vain sää sallii. Järven länsirannalla on lukuisia hienoja huviloita tuoksuvien puutarhojen kätköissä. Lintuperspektiivikuvassa näkyy yksi huvila, Villa Olmo. Me emme ehtineet tehdä tällaista tutustumisretkeä eikä ajankohta olisikaan ollut vielä sopiva. Pitäisi odottaa vähintään huhtikuun loppuun.

Ilmakuvassa katsotaan maisemaa kaakko-luode –suunnassa. Sveitsin lipun kohta ilmaisee, missä ollaan jo Sveitsin puolella. Siellä on Chiasson kaupunki, jota kautta rautatie jatkaa matkaa Luganon kautta Zürichiin.

Käveltyämme asemalta alas kohti keskikaupunkia tulimme tällaisen muistomerkin kohdalle. Monumento ai Caduti per Servicio on omistettu palveluammatissa vammautuneille, jos olen oikein ymmärtänyt. Muistolaatassa lukee vapaasti kääntäen: Yksi käsi toimii maata palvellen ja puolustaen institutionaalisia arvoja. Toinen käsi on vammautunut  velvollisuuksien noudattamisen tähden.

 

Kaupungin elämän keskus on satama ja sen vieressä sijaitseva Piazza Cavour, josta lyhyt Via Plinio johtaa kaakkoon tuomiokirkon aukiolle.

Voltan aukiolla on fyysikko Alessandro Voltan (1745-1827) patsas. Volta syntyi Comossa osoitteessa Via Volta 50. Kreivi Alessandro Volta kehitti teorian staattista sähköä varastoivasta laitteesta. Volta tutki sähköstatiikkaa, pneumatiikkaa ja meteorologiaa. Vuonna 1799 hän kehitti sinkki- ja hopealevyistä muodostuvan ensimmäisen pariston, Voltan patsaan, jonka hän esitteli vuonna 1800. Volta löysi metaanin ja pystyi ensimmäisenä eristämään sitä. SI-järjestelmän jännitteen yksikkö voltti on nimetty Voltan muistoksi. Voltan isä luopui pappisvirastaan, avioitui ja sai yhdeksän lasta. Volta opiskeli jesuiittaseminaarissa 13 vuotiaaksi asti, mutta opettajansa taivutuksista huolimatta ryhtyi tiedemieheksi.

Comossa on myös Voltan nimeä kantava museo, Tempio Voltano.

 

Comon katedraali rakennettiin 1300-luvun lopulla, minkä jälkeen rakennusta on ajan myötä jatkuvasti ehostettu. Tuomiokirkon vaikuttava länsifasadi sekä ruusuikkuna. Portaalin eli (pää)sisäänkäynnin molemmin puolin on Plinius Vanhempaa (comolainen kirjailija ja luonnonfilosofi 23 AD –79) ja Nuorempaa (edellisen veljenpoika, kirjailija ja lakimies, 61– n. 112) esittävät patsaat (1498); molemmat ovat syntyperäisiä comolaisia. Plinius nuorempi kävi keisari Trajanuksen kanssa kirjeenvaihtoa, jossa hän kyseli, kuinka kristittyihin pitäisi suhtautua. Hän kertoi pakottavansa kristittyjä kiduttamalla kiroamaan Kristuksen.

Autuaan Neitsyt Marian taivaaseen ottamiselle pyhitetyssä katedraalissa on piispanistuin. Katedraalia kuvataan viimeiseksi Italiassa rakennetuksi goottilaiseksi katedraaliksi. Tämä kirkko on rakennettu aikaisemman romaanisen, vuonna 1396 pystytetyn Santa Maria Maggioren paikalle. Kirkko valmistui vuonna 1770, kun sen ylle nostettiin Filippo Juvarran suunnittelema rokokoo-kupoli. Kirkko on 87 m pitkä, 36- 56 m leveä ja 75 m korkea. Kirkon pohjakaavana on latinalainen risti. Kirkossa on kolme laivaa ja renessanssityylinen poikkilaiva.

 

Ihan tuomiokirkossa on kiinni entinen kaupungintalo, Broletto (1215). Rakennus on toiminut myöhemmin teatterina ja kaupunginarkistona. Nykyään sitä käytetään näyttelyjä ja julkisia tilaisuuksia varten. Rakennuksen goottilainen julkisivu on tehty monivärisestä marmorista, joka on saatu Comon kaivoksista. Torni on tehty karkeasta kivestä. Sekä palatsi että torni on rakennettu Comon suojeluspyhimyksen, St. Abbondion kunniaksi (P. Abundius, Comon piispa, † 469). Muutaman korttelin päässä sijaitsee kaksoistornilla varustettu vanha romaaninen P. Abbondion kirkko, jossa emme käyneet.

 

Brunate-vuorelle vie köysirata. Vuoren rinteiltä näkee kaupungin lintuperspektiivistä (jos sää sallii!).

ETUSIVU        Seuraava