Milano 13-20.3.2012  

1. Suuntana Milano 2. Tuomiokirkko 3. Kauppakuja 4. S M Delle Grazie
5. Pyhä Ambrosius 6. Taidemuseo di Brera 7. Bergamo 8. S M Maggiore
9. San Vigilio 10. Citta Bassa 11. Como 12. Lecco, Lugano

Meillä oli kolme hyvää syytä tehdä matka Milanoon: 1) Sinne pääsee suoralla lennolla Lappeenrannasta Ryanairilla, 2) Milanon historiallinen ja kirkkohistoriallinen merkitys on vaikuttava. 3) Milanossa on jo kevät, kun Suomessa vielä hytistään takatalvien kourissa.

Koska Ryanair lentää Bergamon lentokentälle, otimme hotellin Bergamosta, joka omana itsenäänkin on tutustumisen arvoinen historiallinen kaupunki. Bergamosta pääsee kätevästi ja edullisesti junalla moniin mielenkiintoisiin kohteisiin. Me teimme yhden kierroksen Comon kautta Leccoon ja toisen Milanon kautta Luganoon.

 Bergamon lentokentältä näkyy vasemmalla kukkula, jolla Bergamo sijaitsee. Pimeässä emme tosin nähneet muuta kuin epämääräisiä sähkövaloja siellä täällä. Viimeinen bussi oli ehtinyt mennä. Eipä muuta kuin taksia jonottamaan! Otimme kimppataksi samaan suuntaan majoittuvan venäläispariskunnan kanssa. Taksi suhautti hetkessä hotellimme eteen eikä hämmästykseksemme pyytänyt muuta kuin 10 € ja sanoi laskuttavansa saman verran toiselta pariskunnalta.

Alla olevasta kuvasta näkyvät viikon matkamme kohteet, alareunassa Milano, siitä oikealle 50 km päässä oleva Bergamo, pohjoisessa samalla etäisyydellä Como ja Lecco sekä Sveitsin puolella sijaitseva Lugano 30 lisäkilometrin päässä. Matkamme pääkohde oli suurkaupunki Milano, jonne Bergamosta pääsi mutkattomasti junalla, hinta 10,30 € yhteen suuntaan. 50 min junamatkan jälkeen saavutaan keskusrautatieasemalle, Milano Centraleen. Kerran aikaisemminkin olemme ehtineet täällä käymään, kun vuosia sitten käväisimme junalla Garda-järveltä Milanossa. Milano Centrale on myös yksi koko Euroopan pääasemista. Asemarakennus vihittiin virallisesti käyttöön vuonna 1931, jolloin se korvasi vanhan, vuonna 1864 rakennetun aseman.

 

Kartassa näkyvä Milanon nykyinen keskusta on peräisin antiikin ajalta. Se tunnettiin roomalaisaikana nimellä Mediolanum, joka tarkoitti keskimaata (Midland). Olisikohan se ollut Alppien ja meren väliin jäävä tasanko? Milano kuuluu Lombardian maakuntaan. Kaupungissa alueella asuu noin 1,3 miljoonaa asukasta, ja metropolialueen kokonaisväkimäärä on noin 3,7 miljoonaa. Milanon metropolialueella asuu yli seitsemän miljoonaa ihmistä.

Kaupunki on tunnettu erityisesti maailman muodin keskuksena. Via Montenapoleonen varrella on lähes kaikilla merkittävillä vaatemerkeillä oma liikkeensä. Milanossa päämajaa pitävät myös muun muassa Alfa Romeo ja Pirelli. Milanolaiset jalkapalloseurat AC Milan ja FC Internazionale Milano (Inter) tunnetaan ympäri maailman. Milano on kuulu myös oopperastaan, La Scalasta. Milanon historiallinen keskusta on kolmen samankeskisen kehätien sisällä, ja useimmat tärkeimmät nähtävyydet ovat keskiaikaisia muureja noudattelevan Cerchia dei Naviglin sisäpuolella.

Nykyisen Milanon Rooman valtakunnan aikaisesta edeltäjästä Mediolanumista tuli läntisen keisarikunnan hallitsijoiden asuinpaikka 286 j.Kr., ja täällä Konstantinus vuonna 313 hyväksyi kristinuskon (Milanon edikti). 1200-1500-luvulla eri ylhäisösuvut hallitsivat Milanoa. Viscontien aikana kaupungista tuli mahtava Euroopan muiden hallitsijahuoneiden kanssa solmittujen aviositeiden ansiosta, ja Sforzain kaudella taide ja kulttuuri kukoistivat rikastuttaen kaupunkia hienoilla monumenteilla. 1500-luvulla alkoi 300 vuoden kausi ranskalaisten, espanjalaisten ja itävaltalaisten vierasta komentoa, jonka aikana Milanosta kuitenkin kehittyi Italian talouspääkaupunki. Milano rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen suurelta osin uudelleen.

Sitten vaan metrolle ja menoksi. Tupakkakaupasta liput ja metron ovelle – mutta mitä tämä on? Portti on suljettu.

On lakko.

Kolmesta metrolinjasta keltainen vie asemalta duomolle eli katedraaliin. Tuomiokirkon aukio Piazza del Duomo on Milanon sydän. Ystävällisen senegalilaisen katukauppiaan ottama kuva näyttää hyvin ihmiset, mutta tuomiokirkko jää näkymättä koko korkeudessaan. Huipulla olevalta kullatulta Neitsyt Marialtakin saattaa leikkautua pää pois?

 

 

Kirkko on omistettu Syntyvälle Marialle (Mariae Nascenti). Torni on parhaillaan remontissa. Ottaen huomioon Milanon kostean ja sumuisen ilmaston päivän säätä pidetään hyvänä silloin, kun Madonna näkyy jonkin matkan päähän. 416 cm korkea kullattu patsas, La Madonnina ,  nostettiin paikalleen kirkon huipulle 108,5 metrin korkeuteen vuonna 1774. Kuvassa Madonnina kirkon katolle oikeuttavassa pääsylipussa.

 

ETUSIVU    Seuraava