1. Suuntana Milano 2. Tuomiokirkko 3. Kauppakuja 4. S M Delle Grazie
5. Pyhä Ambrosius 6. Taidemuseo di Brera 7. Bergamo 8. S M Maggiore
9. San Vigilio 10. Citta Bassa 11. Como 12. Lecco, Lugano

Alakaupungin (Citta Bassan) sydän sijoittuu Porta Nuovalle (Uusi portti), jossa sijaitsevat kreikkalaiset porttirakennelmat. Vanhaan aikaan kaupunki alkoi tältä portilta. Portti lukittiin yöksi rikollisten torjumiseksi. Tämän päivän porttirakennelmat ovat vuodelta 1837. Uusklassiset porttirakennelmat jäljittelevät Ateenan Akropoliin propyleiojen mallia. Portilla pidettiin tullitarkastuksia aina 1900-luvun alkuun asti. Vasemman propyleian takana on fasistista arkkitehtuuria edustava pääpostitoimisto, johon kuuluu Cadutin torni (Torre dei Caduti). Rakennus on tehty ruskeasta kivestä. Sille antaa leimansa kellotorni ja leveät ikkunat.

Propyleioilta asemalle vievä katu, joka nykyään kantaa paavi Johannes XXIII:n nimeä rakennettiin Ferdinand I:n vierailua varten. Oikeanpuoleinen propyleia toimii nykyään kaupunkiliikenteen lippupisteenä. Kaupunki on kokenut suuria muutoksia aikojen kuluessa. Aluksi siellä oli vain muutamia luostareita ympäröivine peltoineen. Kaupungin keskus oli 1500-luvulla perustettu torialue, joka hävitettiin 1920-luvulla. Vanhasta kaupungista jäi jäljelle vain Piazza Dante suihkukaivoineen.  Sentieronen kadun ja Piazza Danten varressa on myös tämä Gaetano Donizettin muistomerkki. Se on ihan Donizetti-teatterin vieressä. Muistomerkissä säveltäjän seurana on alaston rouva, jota hän kuulemma tarvitsi saadakseen inspiraation. Donizetti-teatteri ei häviä komeudessaan Italiassa muille teatteritaloille kuin Milanon La Scalalle. Vuonna 1790 rakennettu teatteritalo tuhoutui pian tulipalossa, mutta sen tilalle rakennettiin vauhdilla uusi entistä ehompi teatteritalo, jossa esitetään sekä puhenäytelmiä että oopperaa. Pääasiallisesti oopperoistaan tunnettu säveltäjä Gaetano Donizetti (17971848) syntyi ja kuoli Bergamossa. Hän on säveltänyt myös muuta musiikkia, mm. kirkkomusiikkia, muutaman jousikvartetin sekä joitakin orkesteriteoksia. Hän on yhdessä Gioacchino Rossinin ja Vincenzo Bellinin kanssa yksi kolmesta suuresta bel canto -säveltäjästä.

Kuva yllä:

Sentierone-kadun koillispäässä on P. Bartolomeuksen kirkko. Kirkon pääalttaritauluna on Lorenzo Lotton maalaus Madonna ja lapsi sekä pyhimyksiä.

Kuva oikealla:

Kadun varrella on tämä Chiesa Santa Maria delle Grazie, jonka nimi tuo mieleen paljon arvokkaamman kirkon Milanosta. Tämän kirkon huipulla on kullattu Neitsyt Marian patsas.

 

 

Accademia Carrara on Italian hienoimpia museoita. Se oli vierailumme aikana kiinni korjaustöiden takia. Esillä on mm. Mantegnan merkittävä Madonna ja lapsi ja Lotton (venetsialaismestari, joka asui Bergamossa monta vuotta), Bellinin, Rafaellon, Tizianin ja ulkomaisten mestareiden kiinnostavia teoksia.

Lauantai-iltana kävin kävelyllä St. Alessandron kaupunginosaan vievällä kävelykadulla, joka oli väkeä mustanaan. Ihmiset vain viettivät lauantai-iltaansa tepastellen kadulla. St. Alessandro in Colonna kirkon ympäristössä on valtava rykelmä erilaisia kirkkoja. P. Aleksanteri Bergamolainen († noin 301) on Bergamo suojeluspyhimys. Hän oli roomalainen sotilas tai sitten aivan tavallinen kaupungin asukas, jota kidutettiin ja joka kärsi marttyyrikuoleman uskonsa takia, koska hän ei suostunut kieltämään uskoaan.  Kirkko tunnetaan sen edustassa olevasta roomalaisesta pylväästään.

ETUSIVU    Seuraava