1. Suuntana Milano 2. Tuomiokirkko 3. Kauppakuja 4. S M Delle Grazie
5. Pyhä Ambrosius 6. Taidemuseo di Brera 7. Bergamo 8. S M Maggiore
9. San Vigilio 10. Citta Bassa 11. Como 12. Lecco, Lugano

 

Duomon arkkitehtuuri on esimerkki uskonnollisen ja maallisen vallan ristiriidasta. Keskiajalla tuomiokirkon aukiolla pidettiin kansankokouksia. Sitten siis tuli uskonnollisen elämän keskus. Kirkko rakennettiin muinaisen langobardien hallintorakennuksen paikalle. Sunnuntaina tuomiokirkossa oli messu messun perään jatkuvalla syötöllä.

Tuomiokirkossa on sivukappeli, joka on omistettu paavi Johannes XXIII:lle. Mitä tekemistä uudistajapaavi Johannes XXIII:lla on Bergamon kanssa? Tämä paavi, siviilinimeltään Angelo G. Roncalli, on kotoisin Bergamosta.

P

alazzo della Ragionen tornista itään näkyy Gombiton torni vuodelta 1150 ja siitä vasemmalle Pyhän Pancraziuksen kirkon torni (1450) ja sen takana Roccan linna (1331), jossa sijaitsee Italian kuningaskunnan historian museo.

 

Samasta tornista vastakkaiseen suuntaan näkyy San Vigilion kukkula ja alaspäin laskeutuva köysiradan vaunukin kuvan oikeassa laidassa. Kuvan vasemmassa laidassa on paavi Johannes XXIII:n nimeä kantava pappisseminaari, johon kuuluu kirkko pyöreine torneineen. Kun kääntää katsetta hieman oikealle, näkyvät kirkkaalla ilmalla Italian Alpit.

 

Köysiradalla pääsee vaivattomimmin San Vigilion kukkulalle, josta näkyy vanha kaupunki torneineen. Pyhän Vigiliuksen kukkulalta on mainioita kävelyreittejä toisille kukkuloille, missä sijaitsee hienoja residenssejä ja kaunista luontoa. Sinivuokot ja kevätesikot kukkivat muiden kasvien lomassa.  

Parin kymmenen minuutin kävelyn jälkeen olemme San Sebastianon kirkolla, jonka oviaukon yläpuolella P. Sebastianusta esittävä maalaus. Taiteessa Sebastian esitetään aina nuolten lävistämänä. Pyhä Sebastianus eli legendan mukaan 200300 -luvulla Roomassa. Hän oli kristitty keisarillisen henkivartioston upseeri, jonka Diocletianus määräsi surmattavaksi nuolin. Hän selvisi teloituksesta hengissä ja leski Irene hoiti hänet terveeksi, mutta myöhemmin Sebastianus nuijittiin hengiltä. Hänet haudattiin Rooman katakombeihin ja haudan päälle rakennettiin kirkko nimeltä San Sebastiano fuori le mura. Kuvassa vasemmalla näkyvällä kukkulalla on P. Sebastianuksen kirkko.

 

ETUSIVU     Seuraava