Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Anacapri

Matkalta Anacaprille ei ole kuvia. Auto oli tupaten täynnä eikä ollut istumapaikkaa ja takaikkunassa oli verkko, jonka läpi ei saanut kuvaa. Matka on vain kolme km, mutta kun koko matka on nousua, niin taitaisi jäädä kävelemättä.

Tämä aukio lienee Anacaprin keskusta.  Ana-etuliite tarkoittaa ylhäällä olevaa. Tämä paikka on siis Capria korkeammalla. Kylän merkittävin kohde on San Michelen huvila. Edessä korokkeella rakennus, josta lähtee vasemmalle yläviistoon tie Axel Munthen ”huvilalle meren rannalla”. Ranskalainen säveltäjä Claude Debussy oli Anacaprin vakiovieras. Hän on säveltänyt preludin No.5 "Les collines d'Anacapri" (Anacaprin kukkulat), omistaen kappaleen tälle kylälle. Anacapri on Capria hiljaisempi paikka ja majoitus on halvempaa  samoin kuin myös ravintolat. Täällä on vähemmän luksusputiikkeja ja enemmän käsityöliikkeitä. Täällä kasvaa paljon pinjoja. Anacapri on sitä, mitä Capri oli ennen turismia.

Kuva keskustorilta länteen valitsemme oikealle menevän kävelykadun, jonka päässä näkyy ravintola. Pysähdymme siihen syömään. Edessä näyttää olevan Pyhää Mikaelia esittävä veistos. Olisikohan Mikael Anacaprin suojelusenkeli? 

Pyhän Mikaelin kirkko

Siinä on tekstikin präntätty kirkon oven yläpuolelle: Sancte Michel ora pro nobis. Yllä oleva maalaus esittää Mikaelia miekkoineen. Emme käyneet sisällä, mutta opas kertoo, että kirkon lattioita peittävät kauniit majolika-tiilet (kuva oikealla).

Punainen talo (Casa Rossa) on nähtävyys pelkästään katutasossa katsellen. Rakennus olisi arvokas myös sisältä ja katolta avautuu huikaiseva näköala. Sisällä on siis informaatiota talon rakentajasta ja Sinisestä luolasta poimittuja roomalaisia patsaita.


Villa San Michelen edessä on kivitauluopaste, joka kertoo, mitä kaikkea täältä löytyy. Tämä oli ruotsalaisen lääkärin Axel Munthen unelmakoti. Munthe tuli ensi kerran Caprille vuonna 1885. Hän rakensi huvilansa muinaisen Pyhän Mikaelin kappelin raunioille. "Kotini on oltava avoin auringolle, tuulelle ja meren kohinalle niin kuin kreikkalainen temppeli, ja kaikkialla pitää olla valoa”, sanoi Munthe.

Tuloksena oli rakennus, jossa on monia tasoja: ensimmäinen kerros on tutkimusta varten. Pylväskäytävillä on puutarhakatoksia ja pylväitä, joiden lomasta näkyy Napolinlahti. Huvilaan on koottu vanhoja taide-esineitä, joita Munthe on löytänyt Caprilta ja joita hän on saanut lahjaksi ystäviltään. Näytteillä on sarkofagien ja rintakuvien kappaleita, roomalaista kiveystä, marmoria ja pylväitä. Puutarhassa on kreikkalainen hauta sekä graniitista veistetty sfinksi, jonka katseen alle jää koko Caprin saari. Munthe itse kuvaa huvilansa rakentamista best sellerissään Huvila meren rannalla (The Story of San Michele). Munthe eli Caprilla lyhyitä poissaoloja lukuun ottamatta 56 vuotta. Hänen huvilansa on saaren tunnetuimpia vierailukohteita Sinisen luolan ohella. Munthe jakoi rakkautensa musiikkiin, eläimiin ja luontoon Ruotsin kuningattaren Victorian kanssa, joka viipyi Caprille pitkiä jaksoja terveydellisistä syistä. Axel Munthe kantoi huolta saarelle muuttavista linnuista, joita metsästettiin huolestuttavissa määrin. Munthe hankki oikeudet Barbarossa -vuoreen luodakseen muuttolinnuille suojelualueen.

Huvila sijaitsee 327 m korkeudessa Caprin ja Anacaprin välisten Foinikialaisten portaiden yläpäässä. Caprin kylä peittyy selkämme taa. Simsalabim, siinähän se on. Vasemmalla Grand Marina ja ylhäällä kylä. Siinä välissä näkyy rinnehissin linja. Etualalla oikealla alhaalla kalliorinteeseen koverrettu tie, alhaalla niitä harvoja viljeltyjä alueita, mitä Caprilta löytyy. Näyttää sinne mahtuvan kaksi jalkapallokenttääkin. Ylös katsoessa näkyy Sorrenton niemi. Tässä on lyhin etäisyys Caprin ja mantereen välillä.Kantosiipialus on satamassa odottamassa meitä.

Etusivu    Alkuun