Napoli 21-28.10.2016

 

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Pyhä Dominicus

Opaskirja mainostaa tätä puotia parhaana jäätelöbaarina näillä nurkilla. Kaupunkilaisten mukaan kahvi ja jäätelö ovat Napolissa maailman parhaita.  Erikoisuuksina tummaa suklaa (fondente), mantelimaito ja pistaasi. Meille tämä jäi vain silmänruoaksi.

Nälkä alkoi jo kurnia suolissa. Niinpä oikeaa ruokaa etsimään. Yhdestä ovesta sisään katsomaan menuta. Perimätiedon mukaan pizza on kotoisin Napolista. Kaupunki on kuuluisa myös pastaruoistaan, joista esimerkkinä spaghetti con sugo di pomodoro, spagettia tomaattikastikkeessa, joka valmistetaan Campanian rinteillä kypsyneistä San Marzano -tomaateista. Annos oli minulle kerralla syötäväksi liian iso. Ruokailutilaan mentiin maalatuista kaakelilaatoista tehtyjä portaita pitkin. Portaikon yläpäässä oli pikku miestä kuvaava veistos. 

Tämä ei ollut Napolissa poikkeuksellinen, vaan tavallinen näky. Kaikki mahdolliset tyhjät - jos ei täydetkin pinnat - on sotkettu. Spray –maalista ja –maalareista ei ole puutetta.

Kirkko (yllä oikealla) on San Domenico Maggiore, 1200-luvun lopulla perustettu dominikaaniluostari, jonka hammaslaitainen siluetti hallitsee vuoden 1656 ruton jälkeen pystytetyn votiivipylvään (1737) koristamaa aukiota. Domenicolla tarkoitetaan tietenkin Pyhää Dominicusta, dominikaanikerjäläisjärjestön perustajaa. Pylvään rakentaminen alkoi vuoden 1656 ruton seurauksena. Suunnittelija oli Fanzago. Rakennustyö keskeytyi, kun havaittiin, että aukion alla on Napolin antiikkinen keskusta. Arkkitehti Domenico Antonio Vaccaro sai guglian valmiiksi Kaarle III:n ensimmäisen Bourbon-sukuisen Napolin kuninkaan suojeluksessa. Tämä ruttopylväs on Napolin kolmesta ruttopylväästä ”se oikea”.  Sisätiloissa on niukalti jälkiä alkuperäisestä goottilaisesta tyylistä, sillä vain Pietro Cavallinin (noin 1250-1330) freskot säilyivät 1700- ja 1800-lukujen restaurointitöissä.

San Domenico Maggiore sisältä


Aivan edellisen paikan vieressä on Niilille (Nilo) omistettu pikku aukio (piazzetta). Sunnuntai-aamuna ennen kirkonmenoja kadulla oli valtava määrä poliiseja. Merja ihmetteli jo, että mitähän ihmettä täällä oikein tapahtuu. Eipä muuta kuin juoksukilpailu.

 

 

Piazettan varrella on Nilo (Niilin)-jumalan patsas (100-l. - kuva vasemmalla). Koska patsaalta puuttui pää vuosisatojen ajan, se tunnetaan myös nimellä Napolin ruumis (Corpo di Napoli).


Näillä kulmilla löytyy myös tämä Napolille ominainen hahmo, Pulcinella. Se on usein kuvattu hymyilevänä poikana, jolla on suuri koukkunenä ja joka usein on kyttyräselkäinen. Varhaisimmat maininnat hahmosta ovat 1600-luvulta ja se säilyi hyvin suosittuna 1900-luvulle saakka. Venäjällä tämä nukkehahmo tunnetaan nimellä Petruška. Igor Stravinskin vuonna 1911 säveltämässä baletissa Petruška on pääosassa. Onpahan Stravinskilla toinenkin ooppera, jonka nimi on tasan Pulcinella.

Etusivu    Seuraava