Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Tuomiokirkko (duomo)

Napolin duomo on vuosina 1294-1323 varhaisempien basilikojen paikalle rakennettu, julkisivultaan uusgoottilainen tuomiokirkko. Prameampiakin sisäänkäyntejä löytyy, mutta ihan mahtava tämäkin on. Napolin katedraalin julkisivu on 1800-luvulta, pääovi 1400-luvulta. Rakennus on hieman etukenossa, jotta sitä voisi ihailla lyhyenkin välimatkan päästä. Juhlavuonna suuri keskiovikin on avattu. Pääsisäänkäynnin korkokuviot tuovat esiin elementtejä 1200-luvulta, jolloin kuningas Kaarle Anjou perusti kirkon. Pyöreässä syvennyksessä oleva veistos kuvaa Neitsyt Marian kruunausta. Syvennyksen alapuolella on enkelikuoroa kuvaava korkokuva. Kameraa on vielä käännettävä, että saadaan kuvaan julkisivun ylin osa.

Edestäpäin kirkko vaikuttaa kapealta, mutta sisällä avautuu napolilainen loisto. Kirkko on 100 m pitkä, ja sen laivaa ja kahta käytävää reunustavat kappelit. Muinaisten graniittipylväiden reunustamia holveja kannattelee kuusitoista pilaria. Keskilaivan yläpuolella on 1600-luvun alkupuolelta peräisin olevia puusta veistettyjä kattopaneeleja, jotka kehystävät maneristiseen tyyliin kuvattuja Kristuksen ja Neitsyt Marian elämään liittyviä tapahtumia. Lanfrancon ja Domenichinon maalausten joukossa on muinaisten hallitsijoiden muistomerkkejä. Keskikupoli avaa kuvitteellisen näkymän taivaaseen. Keskikupolin maalasi Domenichino.

 Duomossa säilytetään vuonna 305 marttyyrikuoleman kärsineen Napolin suojeluspyhimyksen, San Gennaron pyhäin jäännöksiä. Kirkon kryptassa vuosina 1497-1506 rakennetussa upeassa renessanssityylisessä Cappella Carafassa sijaitsevat Pyhän Januariuksen maalliset jäännökset kuvassa näkyvässä astiassa.

 

Sivulaivoja kiertäessä voi havaita, että sivukappeleissa on säilynyt alkuperäinen goottilainen tyylisuuntaus. Sieltä löytyy monia taideaarteita. Kuvassa on P. Januariukselle omistettu kappeli (Cappella San Gennaro), jota kutsutaan myös P. Januariuksen aarrekappeliksi). Siellä säilytetään koristeellisessa pulloissa hänen hyytynyttä vertaan, joka muuttuu nestemäiseksi kolmesti vuodessa. Kuvassa vasemmalla P. Januariuksen hopeinen rintaveistos 1700-luvulta. Pyhimys on puettu piispankaapuun sekä silkistä ja kullasta valmistettuun mitraan.  Kappelia alettiin rakentaa suojeluspyhimykselle kiitoksena ruttoepidemian päättymisestä vuonna 1527, vaikka rakennustyö tosia asiassa käynnistyi vasta seuraavalla vuosisadalla arkkitehti Francesco Grimaldin johdolla. Monet aikakauden eturivin taiteilijat osallistuivat loistavan tilan luomiseen.
Alun perin kirkko on pyhitetty Neitsyt Marian taivaaseen ottamiselle (Santa Maria Assunta), mutta käytännössä duomo on yleisesti omistettu Pyhälle Januariukselle (San Gennaro), kaupungin suojeluspyhimykselle. Vuona 305 marttyyrikuoleman kärsinyt San Gennaro on suojellut kaupunkia onnettomuuksilta, vitsauksilta ja läheisen tulivuoren Vesuviuksen purkauksilta. San Gennaron aarrekammio on Campanian maakunnan arvostetuin uskonnollinen käyntikohde.
Etusivu          Seuraava