Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Garibaldi

Vaihdetaanpa vähän maisemaa. Mennään kaupungin vilkkaimmalle aukiolle, Piazza Garibaldille, jonka vieressä tai alla – miten sen nyt ottaa – on keskusrautatieasema, metron solmukohta, bussi- ja taksiasemat ynnä yksityisliikenne. Aukiolla oli parhaillaan rakennustöitä. Ilmeisesti maanpäällisiä ja –alaisia liikennejärjestelyjä pitää vielä justeerata. Yksityisliikenne näillä kulmilla vaikutti mielestäni haitalliselta julkisen liikenteen kannalta. Bussi seisoi samassa jonossa yksityisautojen kanssa. Aukion laidalla elämää tarkkailee vallankumousmies Garibaldin patsas. Giuseppe Garibaldi (1807, Nizza Sardinian kuningaskunta  1882 Caprera) oli italialainen nationalisti ja Italian yhdistäjä. Hän osallistui jokaiseen suurempaan taisteluun Italiassa kolmen vuosikymmenen aikana ja taisteli sekä Euroopassa että Etelä-Amerikassa. Garibaldi nousi ensimmäiseksi kansainväliseksi vallankumoussankariksi, ja oli aikoinaan ehkä maailman kuuluisin mies. Saatettuaan päätökseen Sisilian valloituksen Garibaldi ylitti Messinan­salmen ja marssi pohjoiseen päin. Garibaldi otettiin vastaan vapauttajana ja kansallissankarina. Hän saapui Molempain Sisiliain kuningas­kunnan pääkaupunkiin Napoliin 7. syyskuuta 1860.

Sardinian pääministerin Cavourin ja Garibaldin välit olivat huonot. Cavour esti Garibaldin pääsyn Roomaan. Cavour laajensi Sardinian kuningaskuntaa ottamalla haltuunsa Sisilian ja Napolin. Garibaldi joutui syrjään vallasta. Viktor Emanuel II teki asian selväksi Garibaldille lokakuussa 1860. Garibaldi luopui heti päällikkyydestä ja vetäytyi Capreran saarelle, jossa hän kuoli.

Napolissa on ainakin kaksi vanhaa kaupungin porttia, toinen 500m luoteeseen Garibaldin aukiolta, Porta Capuano. Tämä portti on osa entistä linnoitusta, joka valmistui 1165. Portti on 1400-luvulta. Portin kaksi tornia ovat Kunnian ja Hyveen tornit. Lähikuva portista kaakosta päin.

Portin vieressä on linnoitus, jossa monet kuningassuvut pitivät täällä hoviaan, kunnes siitä tehtiin oikeuspalatsi 1540. Oikeuspalatsin julkisivu kuvassa alla vasemmalla.


Garibaldin aukiolta johtaa samanniminen pääkatu suoran Napolilahden rantaan. Kadun varrella on toinen vanhan kaupunginmuurin portti, Porta Nolana. Portin rakensivat espanjalaiset vallanpitäjät 1400-luvulla. Pipernon kivestä rakennetut tornit ovat nimeltään Uskon torni (vasemmalla) ja Toivon torni. Holvin kaaressa on korkokuva, joka esittää Ferrante I:tä ratsunsa selässä.

 Etusivu    Seuraava