Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Kaupungintalo (Municipio)

 

Hotellistamme yhden metropysäkin päässä sijaitsee Kaupungintalon (Municipio) aukio. Aukion kaakkoislaidalla on komea linna, Castel Nuovo. Anjoun suvun vuonna 1279 rakentamasta alkuperäisestä linnakkeesta ei ole jäljellä muuta kuin Palatinen kappeli ja nimi, jolla napolilaiset linnaa yhä kutsuvat: Mascha Angioino. Alfonso V Aragonialainen rakennutti 1442 sen paikalle jyhkeän viisitornisen tuffikivilinnan. Sisäpihalle kuljetaan uuden hallitsijan kunniaksi teetetyn marmorisen riemukaaren (1468) läpi. Oikealla avautuu kuuluisa suippokaarien koristama paronien Sali, jossa kaupunginvaltuusto kokoontuu. Vastapäätä sijaitsevat kiirastulen sielujen kappeli (1500-l.) sekä Museo Civico, jossa säilytetään mm. kaupunkia käsittelevää kirjallisuutta (1600-1800-l.) ja järjestetään näyttelyitä. Torre del Beverellosta avautuu upea näköala Napolinlahdelle (tämä kuva on siis linnasta lahden puolelta).
Kaupungintalon edustalla on Neptunuksen lähde. Aukion alta on kaivaustöissä metroa rakennettaessa löytynyt roomalaisen sataman raunioita ja keisarillisen laivaston aluksia. Neptunuksen lähde sijaitsi vuoteen 2014 asti La Pieta dei Turchini –kirkon edessä. Suihkulähteen paikkaa on vaihdettu historian kuluessa moneen kertaan, viimeksi metroaseman rakentamisen takia.  Olipa suihkulähde vuoteen 2000 asti myös Borsa-aukiolla.

Suihkulähteen suunnitteli sveitsiläinen arkkitehti Domenico Fontana vuosina 1600-1601. Rakennuttaja oli Espanjan varakuningas Enrique de Guzman, Olivaresin kreivi. Suihkulähde on pyöreä ja aidattu. Vesi virtaa neljän leijonan kidoista, jotka pitelevät Medina y de Carafan symboleina olevia kilpiä. Kaksi merihirviötä suihkuttaa vettä keskussimpukasta delfiinien ja tritonien ihailemina, jotka myös suihkuttavat vettä. Veistokset ovat Pietro Berninin käsialaa. Keskellä kiven päällä on kaksi nymfiä ja kaksi satyyriä, jotka kannattelevat vatia, jolla seisoo kolmihaaraista ahrainta kädessään pitelevä Neptunus. Tämän osion on veistänyt Naccherino.

 

Plebiscito

Castel Nuovon länsipuolella sijaitsee loistelias katettu kauppagalleria Galleria Umberto I, joka on rakennettu Milanon mallin mukaan (Emmanuele Rocco 1890) Raudasta ja lasista sommitellun 57-metrisen kupolin alla on kymmenittäin hienoja luksusliikkeitä.


Kauppagallerian vieressä on San Carlo, yksi Italian vanhimpia oopperataloja. Se avattiin 40 vuotta ennen Milanon La Scalaa 1737 ja rakennettiin uudelleen vuoden 1816 tulipalon jälkeen. Kuninkaan aition lisäksi salissa on 186 aitiota kuudessa kerroksessa. Permannollekin mahtuu 3000 katsojaa. Mm. Donizetti ja Rossini ovat esittäneet oopperoitaan loisteliaalla punaisella ja kullalla silatussa salissa.

Oopperatalon vieressä on kuninkaanlinna Plebisciton aukion koillislaidalla. Espanjan varakuninkaille 1600-luvulla pystytetyn linnan rakennustöitä jatkoivat itävaltalaiset ja ranskalaiset, ja työ saatiin päätökseen Bourbonien vallan alla 1843. Kuningassukujen arvovaltaa huokuvassa linnassa vaikutti Euroopan loistavimpiin kuulunut hovi. Linnassa toimii Italian kansalliskirjasto.

Kuninkaanlinnan vierestä Plebisciton aukiolta näkyy Vesuvius Napolinlahden takana (kuva yllä vasemmalla). Valtava symmetrinen aukio synnyttää Napolissa harvinaisen avaruuden tunteen. Toisella puolella komeilee kuninkaan palatsi, toista puolta hallitsevat Rooman Pantheonista mallinsa saanut San Francesco di Paolan kirkko (1817) ja sitä reunustava, Napoleonin kunniaksi pystytetty puoliympyrän muotoinen pylväskäytävä (1809). S. Fransesco Paolan kirkon katto.  Pyöreän sisätilan reunalla on kahdeksan patsasta, joista neljä esittää kirkkoisiä ja toiset neljä evankelistoja. Kirkkoisät, jotka ovat saaneet patsaansa tähän tilaan, ovat Augustinus, Athanasius, Ambrosius ja Khrysostomus.


Plebiscito-aukion kaakkoiskulmasta pääsee hissillä alas yleiseen puistoon (Giardini Pubblici), jossa on kuvassa näkyvä pylväs. Puiston ympärillä on vilkas liikenne autojen soljuessa esiin joka tuutista, yksi tunnelista maan alta Plebisciton suunnasta. Puistossa on rauhaisa tila kiivaan sykkeen keskellä. Vipinää puistoon tosin luo se, että siellä pelataan jalkapalloa nurmikolla ja tennistä (kaksi tenniskenttää).

Puiston toisella puolella on Napolinlahti, jossa on sekä lähialueen- että loistoristeilijöiden matkustajasatama. Kuvassa norjalainen risteilyalus. Taustalla kohoaa Vesuvius illan hämyssä.

 Etusivu    Seuraava