Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

14 Mergellina

15 Sorrento

16 Fransiskus

17 Pompeiji

18 Pozzuoli

19 Capri

20 Anacapri

 

Monteoliveto

Jätetään nyt kuitenkin metrot ja junat ja mennään apostolin kyydillä eteenpäin, koska ollaan jo valmiiksi keskustassa ja maan alla maisemat ovat aika yksitoikkoisia. Kolmen neljän korttelin päässä Bovion aukiolta länteen sijaitsee kuvassa (alla) näkyvä Pääposti (Posta Centrale), huomiota herättävin Matteottin aukiota reunustavista Mussolinin ajan rakennuksista (G. Vaccaro, 1935).

Sant


Sant

Kirkot ovat usein ulospäin vaatimattomia ja karuja, mutta ylenpalttisen koreita sisältä toisin kuin sanonnassa ”moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä”. Renessanssikuningas Alfonso I Aragonialainen (hallitsi Napolia 1442-58) palkkasi Sant’Anna dei Lomabardi -kirkon (alkaen 1411) koristeluun aikansa parhaat taiteilijat, ja siitä tulikin varsinainen renessanssitaiteen museo (kuva yllä oikealla, sisäänkäynti kirkkoon pakettiauton takana olevasta aukosta).

Kirkon merkittävimmät nähtävyydet ovat Vasarin freskot (1544) sakaristossa (Sacrestia Vecchia - alla vasemmalla) ja Rossellinon marmorireliefi (1475) Piccolominin kappelissa ( marmoriveistos esittää paimenten kumarrusta - alla oikealla).

 


Mazzonin koskettava, luonnollista kokoa oleva Pietà (1492) Orilian kappelissa.

Palazzo Gravina

Monteoliveton aukiota koristaa myöhäisbarokkia edustava suihkukaivo (1699), jota kutsutaan myös Kaarle II:n tai Pikku kuninkaan suihkulähteeksi. Palatsi on täydellinen esimerkki renessanssiarkkitehtuurista (1500-l.): rustiikkien kivielementtien koristama julkisivu ja soikeita muotokuvareliefejä. Vuosina 1513-49 rakennettu ensimmäinen kerros on päällystetty karkeapintaisella kivellä. Toisessa kerroksessa on marmorilla kehystetyt ikkunat, joiden yläpuolella on rintakuvilla varustettuja pyöreitä ikkunoita. Ikkunoiden välissä on kivipilastereja (seinään upotettuja pylväitä). Pylvään päät ovat sekaisin doorilaista ja korinttilaista tyyliä. Sisäänkäynti on rakennettu vuonna 1766. Nykyään rakennus toimii arkkitehtuurin tiedekuntana.

Rakennuksessa on luostarimainen sisäpiha.

Etusivu     Seuraava