Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Pompeiji 

Eipähän sitten muuta kuin taas istumaan Circumvesuvianan junaan suuntana Pompei Scavi, Pompeijin kaivaukset, joka on merkittävä UNESCOn maailmaperintökohde. Mikäpä Italiassa ei olisi maailmanperintökohde? Vesuvius on 1 281 metriä korkea tulivuori, joka sijaitsee Napolista yhdeksän kilometriä itään. Eräänä kauniina päivänä vuonna 79 jKr. Vesuvius purkautui haudaten kaupungin asukkaineen tuhkan ja kekäleiden alle. Noin 2 000, mahdollisesti jopa 3 000 ihmistä kuoli. Samalla tuhoutui myös läheinen Herculaneumin kaupunki. Ihmiset eivät olleet tietoisia Vesuviuksen luonteesta tai edes siitä, mikä tulivuori on, joten purkaukseen ei ollut osattu varautua. Tulivuori oli oireillut jo pitemmän aikaa, ja maanjäristyksiä oli esiintynyt, mutta merkkejä ei osattu tulkita oikein. Pompeijin jäänteet löydettiin vuoden 1750 paikkeilla jähmettyneinä niille sijoilleen, asukkaat kuolleina kodeissaan. Pompeijin arkeologisten kaivausten alue käsittää kaiken kaikkiaan 66 hehtaaria, josta noin 45 hehtaaria on kaivettu esiin. Suurin osa katujen ja talojen nimistä on keksitty kaivausten aikana tai jälkeenpäin.Kuvissa pistävät silmään modernit veistokset. Igor Mitoraj –niminen (1944-2014) puolalainen kuvanveistäjä on saanut tilaisuuden pystyttää kaivausalueelle 30 pronssiveistosta käsittävän näyttelyn. Näissä kuvissa astutaan keskelle rauniokaupunkia, jota koristavat modernit veistokset. Olisikohan tässä Venuksen temppeli? Venuksen uskotaan olleen Pompeijin suojelusjumala. Erityisesti merenkulkijat turvautuivat Venukseen. Taustalla kohoaa Vesuvius.


Tällä paikalla on Eumachian talo. Eumachia oli keisarikultin papitar. Pylväät kuuluvat Vespasianuksen temppelin julkisivuun. Vieressä olivat Pompeijin suojelusjumalien Lares Publicin patsaat. Täällä sijaitsi Macellum, liha- ja kalatori, jonka edustalla pylväskäytävässä oli kaksi rahanvaihtajien kojua. Ympyrän keskellä oli vesiallas (ei näy kyvassa). Kuva on otettu forumilta.


Tämä talo on kylpylä, josta käytettään nimeä Palestra, koska seinillä on runsaasti värikkäitä maalauksia.  Lattiamosaiikki esittää gladiaattoreja, jotka kohtaavat paljain käsin. Atleettien edessä on viiva, jota he eivät saa ylittää taistelussa. Takana oleavassa huoneessa kuvassa vasemmalla alhaalla taistelussa hävinnyt lojuu maassa. Voittaja katsoo katsojaa ja tuomari julistaa voiton.Suuri teatteri rakennettiin mäennotkelmaan paremman akustiikan saavuttamiseksi. Teatteri oli mitoitettu 5000 katsojalle. Suuren teatterin vieressä on Pieni teatteri, johon mahtui 1000 katsojaa.


Vilskettä Pompeijin kadulla. Tämä lienee pääkatu Via Stabiana.

 

Faunin talossa oli Pompeijin seinämaalausten pienoiskuvien myyntipiste. Joku taiteilija teki yksinoikeudella täsmällisiä maalausten kopioita pienoiskoossa. Napolin kansallismuseossa on näytteillä vuonna 1831 löydetty Aleksanteri-mosaiikki (ei kuvaa), joka kuvaa Aleksanteri Suurta taistelussa. Mosaiikin koko noin 3·5 metriä. Se on todennäköisesti kopio kreikkalaisesta alkuperäismaalauksesta. Mosaiikki on 100-luvulta eaa. 

Faunin talo on saanut nimensä pronssisen pienoispatsaan mukaan.  Taustalla kauniisti kuvioitu lattia (siellä, missä väki seisoo).

Etusivu    Seuraava