Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Santa Restituta

Tuomiokirkko on rakennettu kahden varhaisemman kirkon paikalle, joista toinen on yhdistetty uuteen kirkkoon. Vasemman sivulaivan puolella on keisari Konstantinuksen 300-luvulla perustama Santa Restitutan basilika, jossa on säilytetty vanhan Apollolle pyhitetyn temppelin pylväitä. Basilika koristeltiin uudelleen 1600-luvulla. Apsis on maalattu barokkityyliin maalauksessa, jossa enkelit avaavat Kaikkivaltiasta Kristusta esittävän taivaallisen näkymän vetämällä auki teatterin kaltaisen esiripun. Fresco tunnetaan nimellä Kristus mantelissa (Cristo in Mandorla).

Mosaiikkityö Santa Restitutassa. Periaatteen Madonna (Madonna del Principio) –nimisessä mosaiikissa on kuvattu Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi valtaistuimella yhdessä P. Januariuksen ja P. Restitutan kanssa. Mosaiikin luoja Lello da Orvieto (1322). Tämä on 1300-luvun alkupuoliskon italialaisen taiteen helmi. Tuomiokirkossa on sama taideteos barokkityylisenä freskona 1500-luvulta.

 

Maksullinen vierailukohde on läntisen maailman vanhin tunnettu kastekappeli (Pyhä Johannes lähteellä) noin vuodelta 550. Pikkutarkat kauniit mosaiikit ovat samalta ajalta. Ne kuvaavat varhaisia kristillisiä symboleja. Kasteallas on upotettu lattiaan. Altaan yläpuolella on katossa Kristus-monogrammi. Kupoli on kokonaan katettu mosaiikkitöillä, joista osa on enemmän tai vähemmän tuhoutunut. Tässä kuvassa näkyy Kaanaan häät –mosaiikki. Hämärään jäävät mosaiikit, jotka esittävät siivellistä härkää ja sen yläpuolella paimenta pitämässä lammasta olallaan, vierellä kaksi muuta lammasta. Traditio legis – lain perinne – kuvalle ei löydy raamatullisia viitteitä. Kristus ojentaa Pietarille kirjakäärön, jossa lukee: Jumala (Herra) antaa lain. Ulommalla kehällä siivellinen ihmishahmo, jonka yläpuolella paimen peurojen keskellä lähteellä. Yhdessä kuvassa on Jeesus kävelemässä veden päällä Tiberiaan järvellä ja sen alla ihmeellinen kalansaalis. Uloimmalla kehällä on marttyyri.

 

Katolinen messu

Palatkaamme takaisin kirkkoon, jossa messu alkoi vasta klo 11. Me tulimme jo klo 10. Huomasimme, että messu on ilmoitettu alkavaksi vasta klo 11. Kuvasta voi päätellä, että joku tilaisuus oli menossa jo kymmeneltä. Luultavasti se oli konfirmaatio. Konfirmoitavat vain olivat jo reilusti ylittäneet tavanomaisen konfirmaatioiän. Konfirmoitavien ja heidän omaistensa takana näkyy kirkon pääalttari, joka on Francesco Solimenan käsialaa. Kävin myöhemmin ottamassa kuvan lähempää, koska tilaisuuden aikana en pitänyt sopivana ottaa kuvia. Mitä pääalttari esittää, siitä en ole ehtinyt etsiä tietoa.

Osallistuimme joka tapauksessa messuun, joka sisälsi ihan suomalaiselle tuttuun tapaan messun perusosat tutussa järjestyksessään. Neljä pappia ja useita diakoneja oli toimittamassa messua. Ehtoollisosiossa oli käytössä myös urut. Väkeä oli runsaasti, mutta ehtoollisen vietto sujui joustavasti, kun jaettiin pelkkä leipä, joka jaettiin seisten jonossa tuleville. Samanaikaisesti messuun kokoontuvan seurakunnan vieressä olevassa avoimessa kappelissa oli menossa avoin rippi halukkaille. Pappi istui tuolilla kasvot kokoontuneen seurakunnan suuntaan, ripittäytyjä oli vinosti selkä seurakuntaan päin polvistuneena pienen kaiteella varustetun polvistumispallin päälle. Kävijöitä riitti koko ajan. Toiset viipyivät pidempään sielunhoidollisessa keskustelussa polvistuneina, toiset vähemmän ajan. Aika erikoista, että sielunhoidollinen keskustelu ja rippi olivat kaikkien nähtävissä eikä suljettujen ovien sisällä! Kuvaa en tietenkään ottanut näin henkilökohtaisesta tilanteesta.

Vielä on mainittava että kirkon alla olevalla arkeologisella alueella on kreikkalaisen, roomalaisen ja varhaiskristillisen ajan muurien, pylväiden, mosaiikkien ja teiden jäänteitä. Alueella oletetaan olleen kerrostaloja roomalaisaikana.

Kirkon vieressä on Pyhän Januariuksen museo (Museo del Tesoro di San Gennaro), joka sisältää seitsemän sadan vuoden ajan kerättyjä paavien, kuninkaiden, keisarien, kuuluisuuksien ja rivikansalaisten lahjoittamia taideteoksia. Tämän museon sanotaan olevan arvokkaampi kuin Englannin kuningattaren ja Venäjän tsaarin kruunu.

Etusivu    Seuraava