Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Sorrento

 

Sitten oli edessä matka Sorrentoon. Napolilahden eteläkärjen jyrkänteillä sijaitseva Sorrento on ollut suosittu lomakohde 1700-luvulta asti – sekä Goethe että Casanova asuivat siellä sir ja Lady Hamiltonin vieraina. Kaupunki on perustettu muinaisaikoina, ja Punta del Capossa heti sen ulkopuolella on roomalaisia rauniota. Sorrentoa hallitsee meri. Kalastusveneet kelluvat Marina Granden tyynessä vedessä keskustan länsipuolella. Läheisen Marina Piccolan syvästä satamasta lähtee veneitä Napoliin, Caprille ja muihin Amalfin rannikon paikkoihin. Ensiksi metrolla Garibaldin asemalle ja siitä siirtymä rautatieaseman halliin (kuvassa) odottamaan junaa. Yhdellä päivälipulla saattoi käydä Sorrentossa ja poiketa paluumatkalla Pompeijiin sekä tulla vielä sieltä yhdellä junalla ”kotiin”. Sorrenton rautatieaseman (Circumvesuviana) läheltä etsimme vessaa, mikä tarkoittaa samalla mitalin toista puolta, kahvilaa, josta se vessa löytyy. Vierustovereiksemme kahvilan ulkoterassille sattui henkilöitä, jotka polottivat tuttua kieltä. He kertoivat asuvansa Angelossa, paikassa, jonka huomasimme paluumatkalla tarkoittavan Sorrenton pohjoispäässä olevaa lähiötä. Pariskunta kehui meille Amalfin rannikkoa ja varsinkin Positanoa mielenkiintoiseksi matkakohteeksi. Kerroimme, ettei meidän aikataulumme riitä siihen tällä kertaa.
Kahvin jälkeen jatkoimme matkaa tälle keskusaukiolle tai mikä lie – Torquato Tasson aukio joka tapauksessa. Siinä oli kuvassa näkyvä piispa/pyhimys meitä vastassa eikä runoilija Tasso, jota Bergamossa esiteltiin meille aina bergamolaisena. Vilkaisu wikipediaan kertoo, että Tasso on syntynyt Sorrentossa vuonna 1544. Patsas esittää S. Antonino Abbatea (k. 1625 Sorrentossa, jossa hän toimi viimeksi San Agrippinon benediktiiniluostarin apottina).

Duomon kellotorni
Löytyipähän se Sorrenton karttakin San Antoninon aukion kulmasta. Kartasta näkyy, ettei tähän kaupunkiin pääse eksymään, kun on vain kolme samansuuntaista katua, jotka johtavat taajaman päästä päähän. Käymme kahdessa vihreässä, No. 1 duomo ja No. 3 San Fransesco. Ensimmäiseksi menimme Duomoon, tuomiokirkkoon, ei sen tähden, että aina pitää mennä kirkkoon, vaan koska kirkko ilmoitetaan paikkakunnan merkittävimpien nähtävyyksien joukossa.
 
Katedraali on omistettu apostoleille Filippus ja Jaakob. 1000-luvulla rakennettu katedraali rakennettiin uudelleen 1400-luvulla romaniseen tyyliin. Runoilija Torquato Tasso kastettiin tässä kirkossa. Kattomaalauksia. Pääalttari, jolla on intarsia -koristellut kuorituolit. Intarsia eli kuvioviilutus on tekniikka, jossa eriväristen puulajien viiluista leikatut tai sahatut kuviot yhdistetään toisiinsa ja liimataan alustaan.

Arkkipiispan marmorivaltaistuin (kuorissa – 1537).

Intarsiakoristelua löytyy myös eteisestä samoin kuin muista sisätiloista. Täällä näytti lisäksi olevan kokoelma kuvia Äiti Teresasta.

 
Kävimme syömässä yhdessä ravintolassa, Sedile Dominova -aukiolla (kuva toisesta aukiosta, jossa on iso lippurivi, muttei yhtään Suomen lippua). Spagettiateria roseviinilasillisella – pakettihinta. Oikealla taitaa olla oikeasti Sedile Dominova. Ravintolaa vastapäätä  matkamuistomyymälöiden välissä kapealla mukulakivikujalla Sorrenton keskusaukion takana sijaitseva Sedile Dominova on Etelä-Italian Campanian alueen viimeinen jäljellä oleva muinainen aatelisten istuntopaikka. Sen mielenkiintoinen nimi käy järkeen käännettynä: ”domus” tarkoittaa taloa, ”nova” uutta ja ”sedile” istuinta.

Tämä 1300-luvulta peräisin oleva upea rakennus oli instituutio, johon aateliset kokoontuivat keskiajalla keskustellakseen päivänpolitiikasta ja hallinnollisista kysymyksistä. Perinne juontaa juurensa keskiajalta, ja pääsy oli sallittu ainoastaan miehille.

"Jos paikka on täynnä turistiryhmiä, valitse sopiva pöytä rakennuksen edessä sijaitsevasta kahvilasta ja nauti näkymistä koristellulle portille kahvilan mukavasta tuolista", kertoo opaskirja. Hienoa maalausta enkelien kannattelemasta Sorrenton vaakunasta ei voi olla huomaamatta. "Kun alue on hiljentynyt, astu sisään sivulta avoimeen neliön muotoiseen rakennukseen. Vaikuttava eteishalli on 1500-luvulla rakennettu loggia eli pylväskäytävä. Tutkiskele hyvin säilyneitä freskoja, jotka ovat peräisin 1700-luvulta."
Etusivu    Seuraava