Napoli 21-28.10.2016

1    Sataman tuntumassa

2    Monteoliveto

3    Spaccanapoli

4    Pyhä Klaara

  5 Pyhä Dominicus

6 Duomo

7 Santa Restituta

8 Sanità

9 Garibaldi

10 Carmine

11 Plebiscito

12 Vomero

13 Mergellina

14 Sorrento

15 Fransiskus

16 Pompeiji

17 Pozzuoli

18 Capri

19 Anacapri

 

Spaccanapoli

Spaccanapoli on yksi Napolin pääteistä, kaupunkia halkova kreikkalais-roomalainen decumanus (alla vasemmalla). Viivasuora uurre halkaisee historiallisen keskustan kahtia Via Toledolta Via Duomolle: 2 km pitkää kapeaa katu-uraa reunustavat loisteliaat kirkot ja 1500-luvun palatsit. Kaupungin laajennuttua Espanjan varakuninkaiden aikana Via Toledon ympäristöön nykyisen Piazza del Gesù Nuovon alueesta tuli vanhan ja uuden kaupungin risteyspaikka. Kuvassa on siis Via Benedetto Croce, katu, jonka nimi kuitenkin vaihtuu sekä eteen- että taaksepäin mentäessä. Kuvan alalaidassa Gesù Nuovon aukio votiivipylväineen. Kirkko on aukion vasemmalla laidalla ja oikealla laidalla Santa Chiara, jonka kellotorni hallitsee aukion itälaitaa. Kellotornin rakennustyö alkoi vuonna 1328 ja saatiin päätökseen renessanssiaikana.

Gesù Nuovo-kirkko on osa Sanseverinon alkuperäisestä palatsista, jonka jesuiitat lunastivat 1584. Enää ei ole jäljellä kuin erikoinen timanttikuvioinen julkisivu (1470). Vilkas aukio on hyvä tapaamispaikka ja maamerkki historiallisen keskustan ja espanjalaiskorttelien välissä. Aukion keskellä kohoaa Neitsyt Marialle pyhitetty rokokootyylinen votiivipylväs Guglia dell’ Immacolata (1750), jonka luona joulunaika julistetaan 8.12. alkaneeksi. Tämä on tahraantumattoman Neitsyt Marian obeliski, jossa päähenkilö on pylvään huipulla. Tavallisen ohikulkijan katse ei yllä riittävän hyvin korkeuksiin. Olisi pitänyt zoomata Neitsyen kuva, joka oppaan tietojen mukaan poikkeaa tavanomaisista Madonna-kuvista. Neitsyen hahmossa voi havaita viikatemiehen, kuoleman enkelin, Mephiston piirteitä. Lanfrancon kupoli romahti vuoden 1688 maanjäristyksessä, ja siitä on jäljellä vain apostoleja esittävät olkakivet.


Gesù Nuovo-kirkon upea sisäänkäynti ja timanttikuvioinen fasadi. Mainoslakana kertoo kirkon viettävän riemuvuotta. Sisällä avautuu suuri kreikkalaisen ristin muotoinen kirkko. Sisäänkäynnin yläpuolella on barokkityyliä edustava Fransesco Solimenan valtava fresko (Heliodoruksen karkottaminen temppelistä (kuva yllä).


Marmoria, stukkoja ja värejä ei ole säästelty – kirkosta kannattaa etsiä ainakin kaupungin 52 suojelupyhimyksen pyhäinjäännöslippaat.
Ignatius Loyolan kappelissa on Davidin ja Jeremiaan patsaat – Fanzagon upeimmat työt (kuva alla).


Pääalttarilla lapis lazulista hiotun maapallon päällä seisoo Neitsyt Maria (1800-l. - kuva oikealla)
.

 1725). Kirkon kupoli ja kattopaneeleja maalauksineen (alla vasemmalla).

Yksi kirkon kappeli oli omistettu hyväntekijäpiispalle, Giuseppe Moscatille, jonka korkokuvaa ihmiset kävivät silittelemässä sivukappelin alttarilla. Korkokuva esittää Moscatia (1880-1927). Moscati oli lääkäri, biokemisti ja yliopiston professori, joka tuli tunnetuksi hyväntekeväisyydestään. Kappelissa on runsaasti votiivitauluja; ne esittävät ruumiinosia, joista sairaat ovat parantuneet. Kirkko kanonisoi Moscatin vuonna 1987.

Etusivu    Seuraava