Öljymäeltä Nasaretiin  

Ziqwala 1 Ziqwala 2 Debre Zeit
Nazret Sodere Awash

 Ziqwala 1

Pyhän maan kartalla matkan tekisi varmaan toisin päin: aloittaisi Nasaretista, Vapahtajamme lapsuuden kotiseudusta, ja päätyisi Öljymäelle (oikeastaan oliivipuumäelle), joka liittyy Vapahtajamme viimeisiin vaiheisiin. Mutta Etiopiassa lähdetään tavallisesti Addis Abebasta ja päädytään jonnekin.

Tämä matka (kuvattu oheisessa kartassa sinisellä viivalla) vie Addiksesta 50 km loivasti alaspäin eteläkaakkoon, jolloin saavutaan Debre Zeitiin eli Öljymäelle. Matkakertomukseen otsikkoon en kuitenkaan laita Uutta kukkaa (Addis Abebaa), koska siitä olen tehnyt erillisen kertomuksen. Enkä muutenkaan rajoitu vain kahteen – ”raamatulliseen” – kohteeseen. Merkittäviä, siis tutustumisen arvoisia kohteita tämän matkan varrella ovat myös Ziqwala, Wondji, Koka, Soddere ja Awashin kansallispuisto.

Alla olevassa satelliittikuvassa matkareitti on kuvattu valkoisella viivalla.

 

 

 

Debre Zeitillä on myös – liekö oromonkielinen- nimi Bishoftu. Monilla Keski- ja Etelä- Etiopian kaupungeilla on raamatulliset nimet: Nazret – Nasaret, Hosaina – Hoosianna, Gion (< Giihon), oromonimeltään (?) Woliso, Debre Sina – Siinain luostari, Hagere Selam – rauhan maa. Nimet lienevät peräisin amara-ekspansion ajalta, jolloin Etelä-Etiopiaa kristillistettiin ortodoksisen kirkon lähetystyön kautta. Pohjois-Etiopian kaupungit, jonka kristilliset heimot lähetystyötä harjoittivat, säilyttivät kuitenkin esikristilliset nimensä.

Ziqwala

Ennen kuin päästään Debre Zeitiin asti, kuljetaan Akaki -joen mukaan nimensä saaneen kaupungin läpi tai ohi. Akaki -joki on sama joki, joka sivuaa suomalaisten lähetystyöntekijöiden vierastaloa Mekanissan kaupunginosassa. Matkaa jatkettaessa ohitetaan pian Dukemin kylä, jossa on kuitenkin pakko pysähtyä tai ottaa uusi kurssi, jos aikoo käydä maineikkaalla Ziqwalan vuorella. Sammuneen tulivuoren huippu siintää Addiksesta etelään 50 km .

 

 

 

Kuivan ajan tietä myöten pääsee ainakin Ziqwalan rinteen juurelle autolla. Vuorelle kapuaminen merkitsee päivän matkaa. Jätetäänpä auto tähän parkkiin vuoren juurelle ja lähdetään kipuamaan jalkaisin. "Tiekin" vuoren huipulle on, mutta se kunto on vaativa jopa nelivetoiselle autolle.

Kolmessa tunnissa ehtii jalkaisin huipulle, missä voi  ihailla maisemia joka suuntaan. Nautakarjaakin kasvatetaan vuoren huipulla.

Alla olevassa kuvassa avautuu maisema Debre Zeitin suuntaan. Seutu tunnetaan kraatterijärvistään. Zikwala on näistä sammuneista tulivuorista mahtavin, mutta monta muuta pienempää on lähimaastossa.

Etusivu    Seuraava