1. pääs Joh 20:1-10     Lappeenrannan kirkko 27.3.05

Virret: 84:1-3, 704, 745, 85 (vuorovirsi), 99:1- , 90 (esirukouksen jaksotus), 88:3-4.

 

Sapatin mentyä, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria tuli jo aamuhämärissä haudalle ja näki, että haudan suulta oli kivi siirretty pois. Hän lähti juoksujalkaa kertomaan siitä Simon Pietarille ja sille opetuslapselle, joka oli Jeesukselle rakkain, ja sanoi heidät tavattuaan: »Ovat vieneet Herran pois haudasta, emmekä me tiedä, minne hänet on pantu.» Pietari ja se toinen opetuslapsi lähtivät heti juoksemaan haudalle.
Miehet menivät yhtä matkaa, mutta se toinen opetuslapsi juoksi Pietaria nopeammin ja ehti haudalle ensimmäisenä. Hän kurkisti sisään ja näki käärinliinojen olevan siellä, mutta hän ei mennyt sisälle. Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään. Nyt tuli sisään myös se toinen opetuslapsi, joka oli ensimmäisenä saapunut haudalle, ja hän näki ja uskoi. Vielä he näet eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista.
Opetuslapset lähtivät haudalta majapaikkaansa.

 

Kuvittelen olevani yksi Jeesuksen opetuslapsi, Johannes nimeltään. Hiljaisena lauantaina, sapattina, kulkevat menneisyyden tapahtumat filminauhan tavoin ajatuksissani.

Minulla oli erittäin läheinen ystävyyssuhde suuresti kunnioittamani opettajani Jeesuksen kanssa. Muistan kuin eilisen päivän sen tapahtuman, jolloin olin veljeni kanssa kalastamassa. Jeesus tuli rantaan: "Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia", hän sanoi. Kutsun kuultuani raksutti vähän aikaa tyhjää päässäni. Ajattelin, että kaikkea hullua sitä keksiikin. Mutta olin nuori ja rakastin kaikkea vallatonta ja ihanteellista. Siitä paikasta läksimme Jeesuksen seuraan. Se oli isälle kova paikka, kun nuoret riskit miehet lähtivät. Mutta en minä kadu sitä. Näiden parin vuoden aikana olen oppinut paljon. Olen tajunnut, että Jeesus on todella Jumalan lähettämä johtaja. Hän on kuin Mooses, joka vei kansan läpi Punaisen meren ja pelasti sen vihollisistaan. Olen syvästi ihaillut Jeesusta. Hän ei ole samanlainen kuin nuo homekorvaiset, tekopyhät kirjanoppineet, joiden puheet ovat niin papyruksenmakuisia ja ulkoa opittuja, että ihan ällöttää. Jeesus opettaa niin kuin se, jolla on valta. Hänen puheissaan on ytyä ja välillä hän tekee kerta kaikkiaan ihmeellisiä tekoja. Hän parantaa aivan niin kuin kerrotaan profeettojen tehneen ennen muinoin. Olemme olleet varmoja siitä, että Jeesuksen johdolla tapahtuu vielä ihmeitä. Tästä hommasta kehkeytyy jotain.

Kaikki meni hyvin aina tänne pääsiäisjuhlille tulon asti. Marssimme Jerusalemiinkin juhlakulkueessa tasan niin kuin profeetoissa kerrotaan. Lauloimme Messiaan tervehdyslaulua Ps.118, Hoosiannaa. Tunnelma oli korkealla. Torstai-iltana tunnelma muuttui. Jeesus oli ollut niin radikaali, että hän oli ajanut uhrieläinten myyjät pois temppelialueelta ja kaatanut rahanvaihtajien pöydät. Säikähdin silloin ja pelkäsin, että tästä ei hyvä seuraa. Roomalaisille ei ihmishenki ole kallis, ei ainakaan juutalaisen. Hehän vihaavat ja halveksivat meitä.

Illalla tunnelma muuttui uhkaavaksi. Jeesuksen sanoista saattoi päätellä, että hyvää ei seuraa. Hän näytti jättävän meille jäähyväisiä. Nyt jälkeenpäin sen vasta tajuaa. Pääsiäisaterian jälkeen menimme Getsemanen kauniiseen puutarhaan vielä rukoilemaan. Jeesus halusi rukoilla. Me olimme jo väsyneitä. Silloin näimme yhtäkkiä roomalaisten sotilaiden ja juutalaisten rabbien palvelijoiden tulevan puutarhaan. Ja mikä yllättävintä! Veljemme Juudas Iskariot näytti olevan heidän oppaanaan. Hän suuteli Jeesusta poskelle. Mikä hirveä suudelma, petturin suudelma! Minä olisin täräyttänyt sitä roistoa kuonoon. Helppohan minun on tosin nyt olla jälkiviisas. Miksi en tehnyt sitä itse silloin? Katselin tapahtumaa vain sivusta tumput suorina. Jeesus oli niin sovittelevainen ja rauhallinen - ja lempeä, aivan liian lempeä. Hän eli niin kuin opetti. Siinä se oli. Hän eli niin kuin opetti. Minä en elä niin kuin opetan.

Kun Jeesusta vietiin, me opetuslapset luikimme tiehemme. Eilen, sapatin aattona, opetuslapsista vain minä olin seuraamassa hirvittävää murhenäytelmää. Jeesus naulittiin ristille. Olin siellä yhdessä äitini ja Jeesuksen äidin Marian sekä Magdalan Marian kanssa. Jeesus sanoi ristillä riippuessaan äidilleen: "Nainen, tämä on poikasi." Minulle hän sanoi: "Tämä on äitisi."  Siitä hetkestä tiesin, että Jeesus osoitti minulle kunniakkaan, mutta velvoittavan tehtävän pitää huolta äidistään.

Sapatin jälkeen aamulla tapasin Pietarin. Olimme ihan onnettomina yhdessä, kun yhtäkkiä saapui luoksemme Magdalan Maria läähättäen: "Ovat vieneet Herran pois haudasta emmekä me tiedä minne hänet on pantu!" Ehtimättä ajatella mitään säntäsimme Pietarin kanssa kohti hautapaikkaa. Minä nuorempanani ehdin ensimmäisenä haudalle ja kurkistin sisään. En nähnyt muuta kuin käärinliinat. Pietari tulla puuskuttaa paikalle ja astelee sisään hautaan. Minä jään odottamaan, mitä hän havaitsee. Pietari kiinnittää huomiota siihen, että Jeesuksen kasvoja peittävä hikiliina ei ole käärinliinojen vieressä, vaan erillään omana käärönään. Minäkin astun sisälle hautaan. Kun näen, että Jeesuksen ruumista ei ole haudassa, mutta liinat ovat koskemattomina, minä yhtäkkiä tajuan sen, mitä en koskaan aiemmin ollut ymmärtänyt, nimittäin Jeesuksen käsittämättömiä sanoja, että "kolmantena päivänä Ihmisen Poika on nouseva kuolleista." Luulin aina, että Jeesus puhui jostain vertauskuvallisesta asiasta. Nyt ymmärrän, ettei tässä tapahtunut mitään muuta kuin tasan se, minkä Jeesus oli jo edeltä käsin kertonut. Olenpa minä ollut yksinkertainen ja tomppeli. Etten minä tuota ennen tajunnut! Mitähän tästä asiasta vielä jatkossa seuraa? Uusi toivo alkaa viritä sisimmässäni ja kiteytyy ajatukseksi: "Se, mikä on vanhaa, on kadonnut, uusi on sijaan tullut."

Jatkossa sekä Johannekselle että kumppaneille selvisi paljon. Jeesus ilmestyi heille ihan ihka elävänä. He tajusivat Jeesuksen elävän. Hän elää. Ottakaa iloisempi ilme. Nyt on pääsiäinen. Jeesus on noussut kuolleista.