1. Vanhakaupunki 2. Tuomiokirkko 3. Pietarin kirkko
4. Livin aukio 5. Jugend-arkkitehtuuri 6. Jūrmala

6. Jūrmala

Ensimmäisen Riiassa viettämämme kokonaisen päivän iltapäivällä olimme koko porukalla Jūrmalassa, Riianlahden rannalla. Jūrmalan huvilayhdyskunta levittäytyy yli 20 km mittaiselle hiekkarantakaistaleelle ja koostuu pikkukaupungeista, jotka ovat pitkään olleet riikalaisten suosimia kesäpaikkoja. 1800-luvulla Jūrmalassa oli tiukasti säädetyt miesten ja naisten uima-ajat, jotta sukupuolet eivät kohdanneet sopimattomasti. 1930 luvulla Jūrmalaan rakennettiin kesämökkejä lähes yksi päivässä. Neuvostoaikana tästä kapeasta niemimaasta tuli yksi Neuvostoliiton suosituimmista matkakohteista. Rannoilla kävi vuosittain yli kuusi miljoonaa turistia. Neuvostoliiton ja Itä-Saksan johtajat viettivät lomaa upeissa huviloissa, joiden latvialaiset yksityisomistajat pääsivät viettämään ”lomaa” Siperiassa. Entinen Latvian Suomen suurlähettiläs Anna Žīgure kertoo kirjassaan                                                Kuva junasta

Latvian maa ja taivas muutamia koskettavia tapauskertomuksia Jūrmalan huviloiden asukkaiden kohtaloista.  

Jūrmalan vetovoima perustuu loistavien mäntymetsien ja hiekkadyynien verhoamiin rantoihin.

Aprikoimme vähän, mille asemalle Jurmalan hiekkarannan kahdestatoista kohteesta suuntaamme kulkumme. Valitsimme Dubultin. Yksi lati/nuppi. Istumapaikkaa oli vaikea löytää lähes 10-vaunuisesta junasta, jossa istui kuusi henkilöä samassa rivissä. Lielupe-joen ylitettyämme olimme jo viehättävällä vehreällä dyynialueella.

Merkittävän kylpyläkaupungin Majorin kohdalla Lielupe tekee soman mutkan kohti itämeren rantaa kääntyen sitten Dubultin jälkeen taas sisämaan suuntaan. Dubultin arvokkaassa luterilaisessa kirkossa, jonka ohi kyllä kuljimme, jäi valitettavasti käymättä. Rannan hiekka on valkoista, hyvin hienojakoista santaa. Terijoki jää toiseksi ja nykyisessä uimakelvottomassa tilassa se ei läpäise edes karsintakilpailua. Jūrmalan ranta on matalaa ainakin 50 m matkalla ja vesi uimakelpoista, vaikka pientä töhnää on aivan rannassa. Lähellä rantaa on hiekka painunut kovaksi, niin että se on oiva paikka kävelyyn, jopa pyöräilyyn, pitkin beachiä. Mereltä kävi hieman viileä tuuli. Eipä tullut otetuksi kuvaa yhdestäkään huvilasta. Yksi loistohuvila oli parhaillaan rakennettavana juuri rantamme tuntumassa.

Hiekkaan hautautuneena Kaapo.

Album    Etusivu