Sevilla 3-10.10.2017

1. Matka 2. Puerta 3. Katedraali 4. Kappelit 5. Triunfo 6. Alcazar 7. Puutarha 8. Areena
9. Bulevardi 10. Salvador 11. Magdalena 12. Macarena 13. Triana 14. Esp. aukio 15. Cadiz 16. Caleta
17. Cordoba 18. Mesquita            

Playa de la Caleta

Matka jatkui rantakatua pitkin, Taakse jäi katedraali. Tulimme niemen kärkeen, jossa näkyy San Sebastianin linnoitus. Klassisen perimätiedon mukaan linnoituksessa sijaitsi muinoin Kronoksen temppeli. Hän oli Zeuksen, Poseidonin, Hadeksen, Hestian, Demeterin ja Heran isä. Vuonna 1457 saarelle rantautui rutosta pelastunut venetsialainen venekunta, joka rakensi paikalle kappelin. Vuonna 1706 saarelle rakennettiin puolustuslinnoitus. Muslimivalloitusten ajalta saaren majakan vieressä oli vartiotorni. Sähkövoimalla toimiva 41 m korkea majakka on vuodelta 1908. Vuonna 1860 saarelle rakennettiin pengerretty tie. Niemen länsiranta on Cádizin suosituin uimaranta, Playa de la Caleta. Mekin kävimme uimassa.

Uimarantakuva on otettu Sede Centro de Arqueologian, vedenalaisen arkeologian päämajan edustalta. Taustalla vasemmalla näkyy toinen linnoitus meren rannalla, Santa Catalinan mukaan nimetty, lahden pohjoiskärjessä, vuodelta 1598.

Genovesen puisto

Olimme jo pitkään etsineet ruokailupaikkaa kävellessämme. Viimein tärppäsi Genovesen puiston laidalla. Tosi hyvä ja edullinen ruokapaikka. Ruokailun jälkeen jaksoi taas katsoa nähtävyyksiäkin. Sitä edusti puisto itsessään. Genovesen puisto on rauhan tyyssija keskellä suurkaupungin vilinää, meren rannalla. Puisto on suoranainen kasvitieteellinen puutarha, jossa kasvien juureen on kyltillä merkitty kasvin nimi. Monet kasvit ovat peräisin Uudesta maailmasta. On useita eri lajeja palmuja, sypressejä ja kaktuksia. Puistossa on runsaasti penkkejä ja suihkulähteitä. Täällä järjestetään myös konsertteja. Pannaanpa soimaan Cadizin tytöt Miliza Korjuksen laulamana!  Ihan ruokapaikan vieressä oli säveltäjä Manuel de Fallan muistomerkki. Tulitanssi soimaan! Vähän matkan päässä oli viehättävä suihkulähde, poika ja tyttö sateenvarjon kanssa suihkulähteessä (kuva yllä vasemmalla). Sitten oli neitopatsas, jonka jalustan kyljestä oli varastettu kohokirjaimet. Oli myös kirjailija José Permanin patsas.  Puiston puut oli leikattu mielikuvituksellisiin muotoihin.

Suunnistusta kiviviidakossa

Suunnistamme keskikaupungin kiviviidakkoon, josta löytyi Manuel de Fallan mukaan nimensä saanut teatteri (Gran Teatro Falla) Fragelan aukiolla vastapäätä Cádizin yliopiston lääketieteellistä tiedekuntaa. Teatteria alettiin rakentaa vuonna 1884 entisen, palaneen puisen teatteritalon paikalle. Teatteri valmistui 1905. Aluksi teatteri oli vain Gran Teatro, kunnes se vuonna 1926 nimettiin säveltäjä Manuel de Fallan mukaan. Rakennus noudattaa uusmudéjar-tyyliä. Se on valmistettu punaisesta tiilestä. Oviaukkoja ympäröivät vuorotellen punaisin ja valkoisin raidoin koristellut hevosenkenkäkaaret. Teatterissa on kaikenlaisia ohjelmia, näytelmien lisäksi konsertteja.

Espanjan aukio

Puutteellisen kartan mukaan suunnistaminen seuraavilla kaduilla osoittautui hankalaksi. Suuntavaisto katosi, koska kadut ovat kapeita, eikä auringon suuntaa osannut päätellä. Olisi pitänyt osua Oratorio de San Felipe Neri –nimisen barokkikirkon kohdalle, mutta aikataulu ei antanut enää sijaa etsimiselle. Ellipsinmuotoista kirkkoa voi käydä ihailemassa virtuaalisesti. Toinen ohikävelty kohde oli Cádizin museo, joka sijaitsee Minan aukiolla. Uusklassisessa palatsissa toimiva museo on erikoistunut arkeologisiin löytöihin ja barokkimaalauksiin. Löytyi ainakin tällainen aukio, jossa on niin iso muistomerkki, etteiköhän tuota keksi: Espanjan aukio. 20-luvulla tätä aluetta muokattiin uuteen uskoon. Aukio valmistui 1929, jolloin myös paljastettiin 1812 perustuslain muistomerkki.

Muistomerkki on suuri puoliympyrä, jonka keskellä on korkea voitonpylväs. Sen ikonografia on kunnianosoitus Cádizin parlamentin työlle. Kaksi vaskiratsastajaa symboloivat sotaa ja rauhaa. Hercules edustaa Cádizin kaupunkia.

 

 

 


Plaza de Juan Diosin,  varrella kohoaa Cádizin kaupungintalo (1799). Sen vasemmalla puolella on San Juan Diosin sairaala ja kirkko. Aukiolla sijaitsee patriotismin muistomerkki. Sitten näkyi jo rautatieasema, tässä vaiheessa aika tärkeä näky. Ehdimme vielä junaan, johon liput oli jo ostettu.

Etusivu    Seuraava