Sevilla 3-10.10.2017

1. Matka 2. Puerta 3. Katedraali 4. Kappelit 5. Triunfo 6. Alcazar 7. Puutarha 8. Areena
9. Bulevardi 10. Salvador 11. Magdalena 12. Macarena 13. Triana 14. Esp. aukio 15. Cadiz 16. Caleta
17. Cordoba 18. Mesquita            

Sevillan katedraali (Santa María)

Tällä paikalla toimi Almohad -moskeija vuosina 1172–1248. Kun Ferdinand III valloitti Sevillan, moskeija muutettiin kristilliseksi kirkoksi. Katedraalin itäsivulla sijaitseva kuninkaallinen kappeli on omistettu Sevillan suojeluspyhimykselle, Reyesin Neitsyelle. Alttarin edessä on kuningas Ferninand III:n ja hänen vaimonsa sekä Alfonso Viisaan hauta. Legendan mukaan yksi kaniikki lausui kuuluisan fraasin: ”Tehdään niin iso kirkko, että ne, jotka sen näkevät ajattelevat meidän olleen hulluja.”  1200-luvulla Almohadin moskeijaa alettiin käyttää kirkkona. Vuonna 1248 kristityt valloittivat kaupungin. Vuonna 1401 moskeija tuhoutui ja osa siitä jo vuoden 1356 maanjäristyksessä. Katedraali on kaupungin suosituin matkailukohde. Se on julistettu UNESCOn maailman kulttuuriperintökohteeksi (yhdessä Alcázarin ja Intian arkiston kanssa). Katedraalin rakennushistoriassa voidaan erottaa viisi vaihetta: goottilainen (1403-1528), renessanssi (1528-1593), barokki(1618-1758), akateeminen (1758-1823) ja uusgoottilainen (1825-1928). Katedraali on 76 m leveä, 116 m pitkä ja 104 m korkea.

Katedraalin portaalit

Santa Marían katedraali päätettiin rakentaa 1401 vanhan katedraalina toimineen moskeijan paikalle. Rakennus valmistui 1506 (kuvassa oikealla katedraalin eteläportaali). Siitä tuli maailman suurin goottilainen katedraali, ja mitoiltaan se jää vain Rooman Pietarinkirkolle ja Lontoon St. Paulille. Katedraalin viisi laivaa ovat 126 metrin pituiset ja pääalttari 28 metriä korkea. Katedraaliin on sijoitettu Kristoffer Kolumbuksen jäänteet.  Entisestä suuresta moskeijasta on säilynyt 97 metriä korkea La Giralda-torni (kuvat yllä), joka on nykyisen katedraalin kellotorni ja kaupungin symboli (minareettiosa 1100-luvulta). Torniin voi kiivetä katselemaan maisemia.

Kirkon julkisivussa on kolme portaalia, joista keskimmäinen (läntinen) on pääsisäänkäynti. Se avataan aina riemuvuosina. Pääsisäänkäynti on Marian taivaaseen ottamisen portti.  Portti on runsaasti koristeltu monin patsain. Patsaita on kahdessa rivissä, 16 kummassakin. Oven yläpuolella olevassa päätykolmiossa on Marian taivaaseen ottamista esittävä veistosasetelma (1833). Vasen portaali esittää Kristuksen kastetta. Mikaelin eli Syntymän portaalin veistokset kuvaavat Jeesuksen syntymää.

Prinssin portti

Eteläsivulta pääsi sisälle kirkkoon, kunhan ensiksi astui jonoon, josta ei tiennyt, minne se vie. Kysymällä sai selville, mihin muut jonottavat. Sisäänpääsy oli maksullinen. Pihassa saattoi ihailla läheltä La Giraldan huipulla olevan, uskoa kuvaavan tuuliviirin kopiota. Takana on eteläportti, Prinssin portti (kuva oikealla)

Tässä vaiheessa voi vähän silmäillä katedraalin esitettä, josta näkee kirkon pääosat (kuva alla). Violetti runko on katedraalin pääosa. Sisäänkäynti on oikealla alaviistossa, keskellä eteläpäätyä. Vasemmalla on seurakuntakirkko (Iglesia del Sagrario), jossa pidetään tavallisesti jumalanpalveluksia. Siitä oikealle yläviistoon sijaitsee Appelsiinipuupiha (Patio de los Naranjos), joka on jäänne moskeijasta. Maurit pesivät täällä kätensä ja jalkansa ennen rukoilemista.

 

Etusivu    Seuraava