Sevilla 3-10.10.2017

1. Matka 2. Puerta 3. Katedraali 4. Kappelit 5. Triunfo 6. Alcazar 7. Puutarha 8. Areena
9. Bulevardi 10. Salvador 11. Magdalena 12. Macarena 13. Triana 14. Esp. aukio 15. Cadiz 16. Caleta
17. Cordoba 18. Mesquita            

Kuninkaanlinnan puutarha

Puutarha terasseineen, suihkulähteineen ja huvimajoineen on ihana lepopaikka Sevillan hälinästä. Puutarhassa on 21 000 kasvia, jotka edustavat 187 eri lajia. Puutarhasta löytyy mm. Prinssin puutarha, puutarhan portti, Jardin de La Danza – tanssin puutarha, Neptunuksen suihkulähde ja Merkuriuksen lampi (Estanque de Mercurio). 

 


Sisään astuessa tulee yllättäen vastaan Merenkulkijoiden Neitsyt (Suojelusviitan Madonnan sovellus) paikassa nimeltä Capella de Cristoforo Colombo.


Murillon puisto. Nämä muotopuutarhat Barrio de Santa Cruzin eteläpäässä olivat ennen Real Alcázarin puutarhoja ja vihannesmaita. Ne lahjoitettiin kaupungille vuonna 1911 ja nimettiin Sevillan tunnetuimman maalarin Bartolomé Murillon mukaan, joka asui Calle Santa Teresassa. Puutarhan palmujen ylle kohoaa Kolumbuksen muistomerkki, jota koristaa pronssinen Santa María –laiva, jolla hän purjehti Amerikkaan vuonna 1492.

Merenkulkijoiden Neitsyt on espanjalaisen taidemaalarin Alejo Fernándezin maalaus (1531-36). Se on Casa de Contraciónin kappelin alttarin keskipaneeli. Se on varhaisin Amerikan löytämistä esittävä maalaus, joka on ikonografiassa Laupeuden Neitsyt –nimellä kulkevan ikonin sovellus. Neitsyt Maria kietoo uskovansa viittansa suojaan. Parhaiten tunnettu Suojelusviitan madonna lienee Piero della Fransescan maalaus vuodelta 1445. Maalauksessa Neitsyt Maria kohoaa hallitsevaksi hahmoksi kätkien suojeltavat helmaansa.

Löytöretkien aikaan Euroopan katolilaiset alkoivat nähdä Neitsyt Marian äitiyden ja kaiken hyvyyden, lempeyden ja laupeuden vertauskuvana Nämä tunteet heijastettiin Mariaan. Eurooppalaiset, varsinkin portugalilaiset merenkulkijat veivät nämä Mariaan projisoidut tunteensa Etelä-Amerikkaan rukoillen turvallista paluuta kotiin.

Tässä alttarimaalauksessa Marian kuvataan levittävän viittansa espanjalaisten suojaksi. Hän yhdistää meret ja maanosat ja liitelee sataman yllä suojellen laivoja ja niiden rahtia ja miehistöä niiden rantautuessa vaarallisen Atlantin ylityksen jälkeen. Kuvassa Ferdinand II Aragonialainen ja (punaiseen pukeutunut) keisari Kaarle V esiintyvät yhdessä Christopher Columbuksen, Amerigo Vespuccin ja erään polvistuneen merimiehen kanssa, joka kuului nk. Pinzónin veljeksiin (espanjalaisia merimiehiä, jotka kuuluivat Columbuksen seurueeseen).

Kaikki merenkulkijat sijoittuvat pilvien yläpuolella Neitsyen jalkojen viereen. On aika hauska sattuma, että toinen kuuluisa Vespuccia esittävä muotokuva (jossa Vespucci on vielä lapsi) on toisessa Laupeuden Neitsyttä esittävässä freskossa eräässä Firenzen kirkossa. Neitsyt on koonnut ympärilleen Amerikan alkuperäiskansoja, jotka Marian suojeluksessa olevat merenkulkijat ovat käännyttäneet perinteisestä uskonnostaan katoliseen uskoon.

Neitsyttä reunustavat paneelit kuvaavat P. Sebastiania, P. Jaakob Vanhempaa, P. Elmoa ja P. Johannes Evankelistaa. Näitä paneeleita pidetään jonkin muun kuin Alejon, ehkä hänen työpaikkansa tai muun tunnetun taiteilijan, työnä.

Etusivu    Seuraava