Sevilla 3-10.10.2017

1. Matka 2. Puerta 3. Katedraali 4. Kappelit 5. Triunfo 6. Alcazar 7. Puutarha 8. Areena
9. Bulevardi 10. Salvador 11. Magdalena 12. Macarena 13. Triana 14. Esp. aukio 15. Cadiz 16. Caleta
17. Cordoba 18. Mesquita            

San Salvadorin kirkko(museo)

Julkisivultaan  barokkityylisen Vapahtajan (San Salvador) kirkon paikalla (kuva alla vasemmalla) oli ennen moskeija. Osa maurilaisesta patiosta on yhä Calle Córdoban kupeessa. Kirkon edessä on espanjalaisen kuvanveistäjää Juan Martínez Montañésiä (1568-1649) esittävä patsas. Hänet tunnetaan yksinomaan uskonnollisten patsaiden veistämisestä lukuun ottamatta Kuningas Filip IV:ttä esittävää patsasta. Hän sai oppinsa Sevillan kuvanveistokoulussa. Montañés kuoli Sevillassa Mustaan surmaan 81-vuotiaana vuonna 1649. Taiteessaan Montañés yhdisti klassismin ja manerismin. Lopussa hän siirtyi kuitenkin realistiseen barokkiin. Hänen varhaisin teoksensa on San Cristobal ja Jeesus-poika (1597) San Salvadorin kirkossa. Hän kuvasi useissa veistoksissaan ristiinnaulittua Kristusta. Kuvassa alla on Kärsivä Kristus (1619) vasemmalla puolellaan P. Sebastiania ja oikealla P. Rocchusta esittävät veistokset Sakramentin kappelista. Kappelissa on mahtava portaali takorautaristikkoineen. Tunnetuin Montañésin veistoksista on Laupias Kristus (1603) Sevillan katedraalissa. Montañés nautti suurta suosiota ja sai kansan suussa lempinimet ”Andalusian Lisipo” ja ”Puun Jumala”. Vuodelta 1712 peräisin olevassa nykyisessä kirkossa on Granadan katedraalin arkkitehdin José Granadosin suunnittelema keskilaiva.

Kirkossa on 14 kappelia sivualttareineen. Pääalttarin (kuva vasemmalla) kohokuvasommitelma esittää Kristuksen kirkastumista. Simpukan edessä on Kristus, jonka molemmin puolin hänen alapuolellaan ovat Mooses ja Elia. Vuoren juurella ovat Pietari Jaakob ja Johannes polvistuneina kohottaen katseensa ylöspäin. Kaikkein ylimpänä on Iankaikkinen Isä säteiden ympäröimänä.

Kuorituolit on puusta veistettyjä. Jokainen henkilöhahmo on erilainen. Osa kuorituolien hahmoista esittää kirkkoisiä.

Casa de la Memoria (kuva alla vasemmalla) on kulttuurikeskus, jossa esitetään flamenconäytöksiä.
Etusivu     Seuraava

Casa de la Condesa Lebrija

Täällä sijaitsee Lebrijan Herttuattaren Linna (Casa de la Condesa Lebrija). Tämä 1400-luvun palatsi antaa hyvän kuva Sevillan palatsielämästä. Tässä palatsissa on roomalaisia ja keksiaikaisia näyttelyitä, kirjasto ja taidetta, kuten maurilaistyylisiä azulejo-laattoja.  Useimmat roomalaisajan aarteista, kuten  pääterassin mosaiikkilattia, ovat peräisin Itálican raunioista. Portaikon artesonato –katto on Arcosin herttuanpalatsista Marchenasta läheltä Sevillaa.