1.    Naxos 1

2. Naxos 2

3. Taormina 1

4.  Taormina 2

5. Taormina 3

6.    Etna

7.    Catania 1

8. Catania 2

9. Syrakusa 1

10. Syrakusa 2

11. Noto 1

12. Noto 2

13. Messina 1

14. Messina 2

 

 

 

 

Etna

 

Olimme varanneet jo etukäteen netistä paikat retkelle, joka kohdistuisi Sisilian merkittävimpään kohteeseen. Se tarkoittaa tietenkin Etnaa, mahtavaa tulivuorta, joka hallitsee koko Sisilian saarta tai ainakin sen itäistä osaa. Etna kohoaa 3500 m meren pinnan yläpuolelle. Etna itse asiassa kohoaa koko ajan hieman ylöspäin, koska se on jatkuvasti aktiivinen tulivuori. Tuhoa läheiselle asutukselle ei ole tapahtunut kovinkaan usein. Etna tulee kreikan verbistä aitio = minä palan. Suurimmat tuhoisat purkaukset tapahtuivat vuosina 1381 ja 1669, jolloin laavaa virtasi aina Cataniaan asti. Viimeisimmät tuhoisat purkauksen tapahtuivat 2001-2002, jolloin laava aiheutti vahinkoa Refugio Sapienzaan eli paikkaan, johon me olimme retkellämme menossa. Köysirata ja hiihtorakennelmat tuhoutuivat. Laava pysähtyi 4 km päähän kylästä. Britit uskoivat laavan pysähtymiseen vaikuttaneen betonijärkäleet, joita asetettiin laavavirtojen tukkeeksi. Paikalliset asukkaat uskovat, että ratkaiseva merkitys oli paikallisella papilla, joka kantoi Marian patsaan metsään laavavirran eteen. Laava pysähtyi sille kohdalle. Etna kuuluu tulivuorten sarjaan, joka kohoaa Afrikan mannerlaatan reunassa. Tähän sarjaan kuuluvat mm. Liparinsaarten tulivuoret, joista tunnetuin lienee Stromboli. Monista muista tulivuorista poiketen Etna ei patoa sisällä olevaa painetta räjähtääkseen sitten odottamatta ja yllättäen tuhoisalla paineella. Etnan venttiilit ovat koko ajan vähän raollaan ja päästävät painetta ulos, niin ettei painekattila räjähdä, vaikka joskus vähän kuohahtaakin yli.

Meidän matkamme retkibussilla lähti siis Naxoksesta kuvan oikeasta ylälaidasta. Ajoimme moottoritietä etelään ja käännyimme St.Venerinaan ja ajoimme Zafferanan kylän kautta määränpäähän 1800 m korkealle olevaan Refugio Sapienzaan (mainitut paikat karttakuvan alalaidassa).

Kuva liikkuvasta bussista Zafferanan kylän kohdalla.

Etnan rinteet ovat hyvin hedelmällisiä. Aina tuhannen metrin korkeudelle on viljelyksiä: mantelia, oliiveja, greippejä, sitrushedelmiä, viinirypäleitä ja vihanneksia.  Kun ei ole viljelyksiä, ei ole enää asutusta.

Ajoimme refugio Sapienzaan, 2000 m korkeuteen, jossa laavavirta aiheutti tuhoja vuonna 2001. Virta päättyi Monti Silvestrin kraatteriin, jonne kiipesimme. Etnalla on tiettävästi 540 kraatteria, siis kartioventtiilejä, joista on joskus pihahtanut purkauksia. Uudet purkaukset eivät välttämättä tule vanhoista aukoista eli tulivuoren maisema on aina pienessä muutoksessa.

Ei muuta kuin nokka kohti tuulta ja kipuaminen Silvestrin kraatterille alkoi. Rinne ei näyttänyt pitkältä eikä jyrkältä, mutta oli siinä tekemistä, kun tuuli puhalsi niin, ettei hattu pysynyt päästä ja oli jäätävän kylmä, vaikka olimmekin varustautuneet asianmukaisesti. Laavakivituhka petti joka askeleella jalkojen alta. Kun otti yhden askeleen eteenpäin, vajosi saman tien vähintään puoli askelta takaisinpäin. Kraatterin reunalta avautui maisema köysiradan ja ylöspäin mutkittelevan tien suuntaan. Kun sain kameran viritettyä, oli Merjakin jo paikalla. Alaspäin avautui näkymä pikku kraatteriin, joka ei vaatinut erityistä kiipeämistä.

 Paluumatka alkoi. Tullaan metsävyöhykkeelle.

Etnan joku huippukin pilkahtelee välillä metsän ja laavakokkareiden välissä.

Tullaan Zaffarenan kylään, jossa pistäydytään tutustumassa mehiläisviljelyn ja hunajan tuotannon saloihin. Hunajan tuotanto on tämän kylän pääelinkeino. Mies esitteli mehiläispesää. Sitten mentiin sisätiloihin, jossa näytettiin koko hunajan tuotannon prosessi ja annettiin hunaja- sekä viinimaistiaisia. Samalla sai kaupasta ostaa valmiita tuotteita. Merja osti ainakin yhden pienen hunajalikööripullon.

Tämä Etnan retkipäivä oli muuten suuri juhlapäivä, jonka merkitys ei meinannut ensin avautua. Kysyin nimittäin hotellin portieerilta, mitä festivaalia tänään vietetään. Kysymys oli näköjään huono, sillä hän sanoi, ettei vietetä mitään festivaalia, vaan juhlitaan (celebrate) Italian vapautumista fasismista.

Etusivu    Seuraava