1.    Naxos 1

2. Naxos 2

3. Taormina 1

4.  Taormina 2

5. Taormina 3

6.    Etna

7.    Catania 1

8. Catania 2

9. Syrakusa 1

10. Syrakusa 2

11. Noto 1

12. Noto 2

13. Messina 1

14. Messina 2

 

 

 

 

 

Taormina 1

 

Mennäänpä siis Taorminaan. Kaupunkiliikenteen bussi tuo meidät kaupungin bussiasemalle, josta pitää ottaa toinen bussi, jos haluaa jatkaa matkaa muihin kohteisiin kuin Taormina.  

Bussiaseman yläpuolella (siis katua ylöspäin) on köysiradan pääteasema, toinen pää on rannassa, Mazzarò –nimisessä paikassa. Emme käyttäneet köysirataa, kun se ei tainnut edes olla auki koko aikaa, ja koska Mazzarò oli paikassa, johon Naxoksesta oli hankala päästä bussilla. Muutenkin busseja kulki yllättävän harvakseltaan.

Köysirata-asemalta pari sataa metriä ylöspäin ja ollaan tällä paikalla, Messinan portilla. Muinaiseen aikaan Taormina oli suojattu kolminkertaisilla muureilla, joiden pohjoissivu oli Messinan suunnalla ja länsisivu kohti Cataniaa. Näihin suuntiin vievät portit ovat jäänteitä vanhasta kaupungin muurista. Kun Messinan portti kunnostettiin 1800-luvun alussa, se sai nimen Porta Ferdinanda vihkijänsä Ferdinand IV Bourbonilaisen mukaan vuonna 1808. Porttikaaren yllä on tapahtumasta kertova taulu.

Vajaan puolen km päässä portista on aukio, Piazza IX Aprile.

 

 IX Aprile –aukio Corso Umberton varrella muodostaa Etnan ja Naxoksen suuntaan avautuvan terassin. Aukiolta alkaa kaupungin vanhin kaupunginosa, joka jatkuu aina tuomiokirkon aukiolle ja sen eteläreunalla olevalle Catanian portille.

Aukion pohjoislaidalla on Pyhän Joosepin kirkko (San Giuseppe), jonne johtavat kaksoisportaat. Pinkin värisen barokkifasadin keskiportaali on rakennettu monivärisestä Taorminan marmorista. Kirkon oikealla puolella on kellotorni. Kirkko rakennettiin 1600-luvun lopulla ja seuraavan vuosisadan alussa. Portaalin yläpuolella on vanha Aatami, pääkallo merkkinään, yläpuolellaan Ylösnoussut uusi Ihminen, Kristus.

Kirkon sisätila on perinteiseen katoliseen tapaan ylenpalttisesti koristeltu. Rokokoo stucco peittää sisätilan kuin kerma kakun. Kirkko on toiminut ”Kiirastulesta pelastuneiden sielujen veljestön” kotipaikkana, mistä syystä kirkossa on esillä maalauksia, jotka kuvaavat ihmisiä liekeissä ”puhdistumassa synneistä”.

 Aukiolla on toinenkin kirkko, goottilainen Pyhän Augustinuksen kirkko (Sant’Agostino), joka toimii kaupungin kirjastona. Kirkko on rakennettu vuonna 1448 omistettuna Pyhälle Sebastianukselle, joka ihmeen kautta pelasti kaupungin rutolta. Augustinolaismunkkien saapuessa kaupunkiin kirkko omistettiin P.Augustinukselle osana erakkoluostaria. Kellotorni on hammaskattoinen, ovi on lisätty vuonna 1700.

 

Vanhimpaan kaupunginosaan johtaa portti, Porta di Mezzo, jonka yläpuolelle kohoaa nelikulmainen kivinen kellotorni, Torre dell’ Orologio, 1600-luvulta (kuva yllä oikealla). Alun perin kellotorni on ollut osa kaupungin puolustusmuuria, jonka historia ulottuu aina 300-luvulle eKr. Nykyisen muotonsa torni sai 1679, kun Taorminan asukkaat rakensivat Ludvig XIV tuhoaman tornin tilalle uuden tornin. Sen oikealla puolella on perinteikäs Wunderbar –kahvila, jossa myös kuuluisat elokuvatähdet, kuten Elisabeth Taylor ja Richard Burton, ovat siemailleet cocktailiaan. Vuodesta 1955 alkaen Taorminassa on vietetty elokuvafestivaaleja, jotka ovat tuoneet paikalle elokuvan maailmantähtiä. Kun tietää, miten kalliita ruoka- ja kahvipaikat ovat Italiassa, tyydyimme katsomaan Wunderbaria vain turvallisen etäisyyden takaa.

Etusivu    Seuraava