1. Koremash 2. Debre Birhan ja Ankober 3. Debre Sina ja luostarit
4. Kombolcha ja Dessee 5. Haiq ja Wuchale  

3. Debre Sina ja luostarit

Monista pienemmistä kaupungeista maininnan arvoinen on mahtavan Mezezon jyrkänteen juurella sijaitseva Debre Sina. Debre Sinan ympäristössä ja Menzin alueella Mehal Medaan johtavan sivutien varressa on myös viehättäviä luostareita, joihin harvojen matka suuntautuu.

Debre Sina sijaitsee valtavan suuren Mezezon jyrkänteen pohjoispuolella, sen juurella ( 2500 m meren pinnasta). Kaupunki on kolea, koska se sijaitsee korkealla. Siellä on useita hotelleja ja ravintoloita. Maalauksellinen maisema ja vilkkaat toripäivät, maanantai ja torstai ovat ainoita turistia houkuttelevia nähtävyyksiä, mutta sieltä käsin voi vierailla monessa lähiseudun luostarissa. Jos on riippuvainen julkisista kulkuneuvoista, niin silloin on hyvä panna merkille, että muutamat luostarit sijaitsevat Tarmabiristä luoteeseen lähtevän tien varrella. Tarmabir on pieni ja vielä edellistä kylmempi kaupunki päätietä pitkin Debre Sinasta etelään vuoren jyrkänteen yläreunassa ( 3100 m meren pinnasta). Debre Sina levittäytyy päätien molemmin puolin Addiksesta Dessieen johtavan valtatien varrella 60 km Debre Birhanista pohjoiseen. Tarmabirin erottaa Debre Sinasta 10 km pitkä vuoristorata, joka kulkee läpi Mussolinin tunnelin. Kalliot ovat tunnetusti paikka, joissa voi havaita gelada –paviaanin. Tarmabiristä 4 km päässä päätietä on paikka, jossa voi yleensä havaita Ankoberin sirkun.

Korkeimmalla paikalla on Mussolinin rakennuttama tunneli, jonka jälkeen tie laskeutuu mutkitellen Debre Sinan kylään.

Debre Sinan ympäristön luostarit ja kirkot

Ainakin neljä huomattavaa, keskiaikaista tai sitä vanhempaa luostaria ja kirkkoa sijaitsee päivän matkan päässä Debre Sinasta. Mikään näistä luostareista ei ole tottunut vastaanottamaan turisteja eikä sisäänpääsymaksuja siis ole, mutta korrektia on toki antaa sinne lahjoitus. Näille luostareille on siis ominaista syvä eristyneisyys ja on syytä olla herkkätunteinen pappeja ja seurakuntaa kohtaan. Mikäli aikoo ottaa kameralla mitään kuvaa, on syytä pyytää lupaa. Naiset saavat vierailla luostareissa, mikäli heidän pukunsa ulottuu polvien yli ja pää on peitetty liinalla. Seudun kirkoista helpoimmin tavoitettava on Adkanu Mariam. Kaikkiin kirkkoihin on yleisen kulkuneuvon jälkeen vielä lyhyt kävelymatka. Monissa kartoissa on virheellisesti osoitettu Mehal Medaan ja Sela Dingaihin johtavan tien lähtevän Debre Sinasta kun paikan pitäisi olla Tarmabir.

Adkanu Mariam ja Adjana Mikael

Molemmat luostarit sijaitsevat valtatien länsipuolella lähellä Sela Dingain kaupunkia. Näistä kahdesta helpommin tavoitettava on Adkanu Mariam. Tämä on viehättävä ja tunnelmallinen kirkko, joka on louhittu osittain kallioon. Sen sanotaan olevan peräisin 1400-luvulta Zar’a Jaikobin hallitusajalta. Kirkko on kalliolla, joka on lähellä Sela Dingain pikku kaupunkia. Kirkko on avoin maallikkohartaudenharjoittajille, vaikka se on myös osa luostaria.. Useita erakkoluolia on kaivettu piha-alueen reunalla olevaan kallioon. Ulkorakennuksissa on muutamia nunnia. Paastonajalla kirkon ympärillä parveillee suuri joukko Addiksesta ja muualta kokoontuneita pyhiinvaeltajia. Lähellä oleva lähde pulppuaa pyhää vettä. Kirkon aarteisiin kuuluu suuri hopearisti, jonka ajoituksesta ei ole tietoa. Yhden kallion juurella sijaitsee edellistä paljon vanhempi kallioon louhittu kirkko, Adjanu Mikael. Se tunnetaan pyhästä lähteestään.

Näihin luostareihin pääsee siis 10 km Tarmabiristä, joka sijaitsee 10 km Debre Sinasta Addiksen suuntaan. Sitten on seurattava sivutietä länteen 20 km Sela Dingaihin. Sieltä on 20-30 minuutin kävelymatka Adkanu Mariamin helppoa, mutta jyrkkä polkua pitkin. Matkan varrella aukeaa näkymä Kaskash-joen rotkoon. Kävelypolun löytämiseksi on helppo saada opas. Adjana Mikaelin luostari on noin kolmen tunnin kävelymatkan päässä Sela Dingaista. Kuivalla kaudella sinne voinee kulkea myös nelivetoisella autolla.

 

Mercurioksen luostari

Luostari sijaitsee 2muutaman km päässä Armaniasta, joka puolestaan on 20 km Debre Sinasta pohjoiseen valtatien varrella. Luostari tunnetaan hyvin vanhasta maalauksestaan, joka esittää Pyhää Merkuriosta ratsastamassa hevosella. Maalauksen maine johtuu muutaman tarinankertojan mukaan siitä, että hevonen alkaa ihmeellisesti liikkua kulkuepäivinä, joita tavallisesti järjestetään elokuun 5. ja joulukuun 4. päivinä. Luostari sijaitsee kahden tunnin kävelymatkan päässä Armaniasta, joka on pikku kaupunki Debre Sinan ja Robin välissä.

 

Arbure Medhane Alem ja Menz

Menzin viileä ylänkö Debre Sinasta luoteeseen oli muinoin yksi harvoja alueita Shoassa, jotka säästyivät 1500-1600 –lukujen muslimi- ja oromo -ryöstöretkiltä. Seutua pidetään Shoan monarkian esi-isien kotiseutuna. Seutu on turismin kannalta vielä koskematonta maata.

Menzin merkittävin historiallinen nähtävyys on ikivanha luostari, jonka nimi on Arbure Medhane Alem. Luostariin kuuluu suuri luolakirkko ja mausoleumi, jossa säilytetään monien erakoiden muumioituneita ruumiita. Täältä pohjoiseen, lähellä Hiruten pikku kaupunkia, tie kiertää perinteisesti suojeltua Guassan suojelualuetta, joka on 100 km² laajuinen vuoristoruohomaa ja suoalue 3200 m korkeudella. Suojelualueella asustaa noin 50-75 Simienin sutta, mikä on maan kolmanneksi suurin populaatio ja ehdottomasti suurin rotkolaakson luoteispuolen ylängöillä. Muihin nisäkkäisiin kuuluu Abessinian jänis ja kalliohyppijä. Alue suojelee useita endeemisiä lintulajeja, kuten pilkkurintainen kurmitsa, sinisiipihanhi, Rouget’s rail, Abessinian pitkäkynsi ja Ankoberin sirkku, joka täällä tavattiin ensi kerran 1998.

Epävirallinen pääkaupunki on Mehal Meda, pikku kaupunki 120 km pitkän soratien varrella, joka lähtee Tarmabiristä luoteeseen. Merkittäviä kaupunkeja tämän tien varrella ovat Mezezo ( 30 km Tarmabiristä),

Bash ( 50 km ) ja Hirute ( 85 km ). Yksi bussi kulkee päivittäin Mehal Medaan Addiksesta. Mehal Medaan johtavalta tieltä on puolen tunnin kävelymatka Arbure Medhane Alemin kirkkoon. Polku kirkkoon lähtee 3 km Molalesta länteen olevasta tienristeyksestä, 25 km pohjoiseen Bashista. Tie kulkee pitkin Guassan tasankoa, jossa Simienin susia voi havaita autosta käsin vähän väliä.  

Kolme 1800-luvulta peräisin olevaa kirkkoa täplittää kukkulan juurta. Vanhin niistä on Sahle Selassien rakentama Kidus Mikael. Millään näistä kirkoista ei ole arkkitehtonista tai esteettistä arvoa ja niihin päästäkseen on luultavasti hankittava pääsylupa Ankoberissa sijaitsevalta kirkon toimistolta.

Seuraava    Etusivu