1. Koremash 2. Debre Birhan ja Ankober 3. Debre Sina ja luostarit
4. Kombolcha ja Dessee 5. Haiq ja Wuchale  

4. Kombolcha ja Dessie

Efesonin eteläpuolella merkittävä kaupunki on leveän, kuivalla kaudella vedettömän Robi- joen molemmilla rannoilla. Keskiviikkoisin on markkinapäivä, jos ei muuten olisi aihetta pysähtyä tässä. Robin ja Debre Sinan 32 km välisellä matkalla on Armanijan pikku kaupunki, josta käsin voi vierailla Merkurioksen luostarissa.

Paljon ei ole sanomista Atajesta (joissakin kartoissa Efeson), mutta on sielläkin pysähdyspaikka, josta saa ruokaa ja yösijan muutamalla birrillä. Ataijesta 9 km etelään sijaitsee Senbete, jossa on katsomisen arvoiset sunnuntaimarkkinat Nämä ovat melkein Batin kuuluisten maanantaimarkkinoiden veroiset. Torille tullaan laajalta alueelta, kävijät ovat pääosin oromoja, mutta mukana on afareita, amaroja ja argeboja.

 

 

 

Jos on linnuista kiinnostunut, kannattaa pysähtyä Kemiseen. Kaupungista 10 km etelään tie kulkee Borkana kosteikon reunaa sen jälkeen kun on ylittänyt samannimisen joen sillan. Tien länsilaidalla on 2 km matkan avovettä, muta-altaita, joki, suota ja kaislikkoa. Joen veden määrä riippuu vuodenajasta, mutta useat kuumat lähteet pitävät paikan joka tapauksessa kosteana. Sadekauden lopulla runsas lintupopulaatio ulottuu tällöin vettyneeseen lampeen, joka on Kemisestä 3 km pohjoiseen. Ei tarvitse edes poistua tieltä, kun silmiin osuu marabuita, satulanokkahaikaraa, endeemistä sinisiipihanhea, pelikaaneja, iibiksiä ym.

 

Kombolchan ja Desseen välillä on paljon liikennettä. Se väli oli asfaltoitu jo 1970. Kombolchasta voi hypätä pitkän matkan bussiin Hikma-hotellin luota. Pikku busseilla pääsee Kemiseen asti, joka on 50 km Kombolchasta. Kemise on pieni ja vilkas oromokaupunki ja suosittu kuorma-autojen pysähtymispaikka. Sen tähden siellä on runsaasti hotelleja ja ravintoloita.

Kombolcha sijaitsee 1900 m korkeudessa. Se muodostaa Desseen kanssa kaksoiskaupungin, joilla on mm. yhteinen lentokenttä. Päällystetty tie yhdisti kaupunkeja jo vuonna 1970. Kaupunki tuottaa terästä ja tekstiilejä

Arkeologit ovat löytäneet kaupungista jäänteitä varhaisesta kristillisestä asutuksesta, ensimmäisen vuosituhannen lopulta.

Italian miehityksen aikaan Kombolchassa oli posti- ja puhelin palvelut, klinikka, tupakkakauppa, parakkikylä ja monia muita italialaisten kehittämiä parannuksia.

YK:n avustusorganisaatio humanitaarisine avustusryhmineen piti kaupunkia tukipaikkanaan vuoden 1984 nälänhädän aikaan. Marraskuussa 1989 Tigreen Kansan vapautusarmeija (TPLF) väitti vallanneensa Kombolchan.

Kombolchassa on noin 70 000 asukasta.

 

Dessie sijaitsee 400 km etäisyydellä Addis Abebasta. Dessie on 170 000 asukkaallaan yksi Etiopian suurimmista kaupungeista.

 

Leiriytyessään vuonna 1882 Desseen keisari Johannes IV oli niin vaikuttunut komeetan näkemisestä, mitä hän piti suurena ihmeenä, että hän päätti perustaa tähän kaupungin. Hän antoi sille nimen Dessee (’iloni’). Ennen Desseen perustamista suurin taajama alueella oli Wasal, joka mainitaan ensi kerran1500 luvun italialaisessa matkakertomuksessa.

Desseen perustamisesta seurasi sähkötysyhteys, jonka italialaiset perustivat vuosien 1902 ja 1904 välillä Asmarasta etelää, Addikseen. Vuonna 1904 italialainen Giuseppe Bonaiuti rakensi kuivan ajan tien Desseestä Addikseen.

Kaupungin merkitys korostui, kun keisari Menelik II vävy Ras Mikael Ali teki sen tukikohdakseen. Tässä kaupungissa keisari Ijasu V kruunasi Mikaelin kuninkaaksi noin 1915. Asuessaan kaupungissa kuningas rakensi sinne palatsin ja Enda Medhane Alem –kirkon, jonka sanottiin tulleen rakennetuksi imaami Ahmed Gragnin tuhoaman kirkon paikalle. Kirkko on koristettu Ras Mikaelia ja hänen poikaansa esittävillä muotokuvamaalauksilla.

Keisari Miakelin kukistuttua hänen poikansa Lidj Ijasu pakeni Desseehen 8.11. 1916 etsittyään turhaan tukea Ras Wolde Giorgikselta ja muilta Pohjois-Etiopian ylimyksiltä. Ras Wolde Giorgis haki puolestaan tukea keskushallitukselta ja marssi sitten Desseehen, josta Lidj Ijasu pakeni 10. joulukuuta.

Italian miehitys alkoi Desseen pommituksella 6. joulukuuta 1935. Mm . amerikkalainen sairaala kärsi pommituksessa vahinkoja. Keisari Haile Selassiesta on kuva, jossa hän henkilökohtaisesti on tulittamassa vihollisen lentokoneita. Italialaiset valtasivat kaupungin 15.4.1936.

Seuraava    Etusivu